Libertatea Negativa si Criticile Sale

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul timpului, conceptul de libertate a fost un subiect foarte dezbatut de catre filosofii politici. Astfel, daca in trecut libertatea era definita prin prisma raportului dintre cetateni si conducator, astazi, conceptul de libertate face parte dintre drepturile fundamentale ale omului alaturi de dreptate si egalitate, valori pentru care oamenii au luptat inca din cele mai vechi timpuri. Desi pare un subiect simplu, ideea de libertate poate fi abordata din foarte multe perspective, fapt pentru care putem spune ca acest concept este unul foarte complex, fiind un subiect de discutie care pare ca nu are finalitate.
In paginile acestui eseu imi propun sa stabilesc ce reprezinta libertatea negativa, care este legatura ei cu libertatea pozitiva si care sunt parametrii in care libertatea negativa se desfasoara, facand referire la lucrarile unor critici importanti in filosofia politica, dintre care, Isaiah Berlin cu celebrul sau eseu ,,Doua concepte de libertate", John Stuart Mill cu lucrarea ,,Despre libertate" si nu in ultimul rand, voi apela la ideile lui Charles Taylor din cadrul lucrarii ,,What`s wrong with negative liberty?".
In eseul ,,Doua concepte de libertate", Isaiah Berlin face o distinctie intre doua tipuri de libertati: libertatea negativa si libertatea pozitiva. Pentru a determina legatura dintre cele doua tipuri de libertate, consider ca trebuie sa intelegem mai intai definitiile celor doua. Astfel, din perspectiva lui Berlin, libertatea negativa este acel tip de libertate in care oamenii pot actiona independent de ceilalti, iar libertatea pozitiva este acea libertate a omenilor de a se auto-guverna, de a fi propriul lor stapan, adica de a se supune vointei proprii si nu vointei altora. Aparent, cele doua definitii par a fi doua fatete ale aceleiasi monede, insa, privind in profunzime, spre deosebire de libertatea pozitiva se refera la cine il poate obliga om sa faca un anumit lucru, libertatea negativa se refera la spatiul in care omului ii este data posibilitatea de a face ceea ce vrea. Din acest punct de vedere, consider ca libertatea negativa este un concept specific democratiilor liberale care presupune ideea ca omul este liber sa faca tot ceea ce isi doreste si sa isi atinga scopul prin orice mijloace astfel incat sa nu lezeze libertatea altor persoane. Pe de alta parte, daca intr-un stat este permisa libertatea negativa vazuta ca lipsa constrangerilor de orice fel, consider ca acel stat ar fi caracterizat printr-un haos, pentru ca daca un om considera ca o anumita lege este un obstacol in calea scopului sau fundamental si reprezinta o constrangere a spatiului sau in care poate face ce vrea, el se poate considera privat de libertate. Din aceasta cauza, sunt de parere ca libertatea negativa ar trebui sa aiba anumite limite, astfel incat sa nu conduca la dezordine.
De asemenea, Berlin face distinctia intre incapacitatea unui om de a face ceva prentru ca cei din jur ii interzic acest lucru sau incapacitatea omului de a face acel lucru datorita faptului ca nu este capabil sa il faca, termenul de constrangere fiind redus in acest sens doar la actiunea obstacolelor exterioare. Cu alte cuvinte, nu putem vorbi despre constrangerea libertatii in cazul in care legea ii permite unei persoane sa faca parte dintr-un grup, insa persoana respectiva nu are capacitatea de a se integra in grupul respectiv. Acest lucru intareste si mai mult ideea conform careia doar actiunile exterioare individului pot conduce la restrangerea libertatii cuiva. Personal, consider ca acesti factori externi sunt inevitabili pentru ca omul nu traieste singur; el traieste inconjurat de oameni iar relatiile din societate sunt inevitabile. Astfel, chiar si fara voia lui, un om poate interveni in sfera de libertate a altei persoane, iar acest lucru, nu se considera, dupa Isaiah Berlin, o forma de constrangere ("constrangerea implica interventia deliberata a altor fiinte umane in interiorul spatiului in care, in conditii normale, as putea sa actionez"1).
O alta problema care sta la baza definitiei libertatii negative exprimata de Berlin este aceea conform careia nu se cunoaste cu exactitate aria/spatiul in care un om trebuie sa fie liber sa faca ceea ce isi doreste. Din aceasta perspectiva, putem afirma faptul ca, exista posibilitatea, ca la un moment dat, scopurile oamenilor care, teoretic ar trebui sa si le urmareasca individual de factorii externi se pot suprapune peste libertatea altor persoane. De exemplu, daca o persoana care imparte un birou cu un coleg de munca isi propune sa formeze o relatie de prietenie cu acest coleg insa, insa colegul respectiv nici nu este interesat si nici nu ii se permite de catre conducere sa aiba o alta relatie decat strict una profesionala, se presupune, conform definitiei libertatii negative, ca atat acel coleg cat si regulamentul reprezinta un obstacol in calea realizarii scopului persoanei respective, acest lucru determinand o incalcare a libertatii. Ceea ce vreau sa evidentiez prin acest exemplu, este faptul ca, o persoana nu stie cu exactitate care ii sunt limitele libertatii sale in raport cu ceilalti oameni. De aceea, consider ca, este necesara o reinterpretare a conceptului de libertate negativa, adaugand in definitie anumiti parametrii in care libertatea unui om nu trebuie sa fie incalcata sub nicio forma. De asemenea, conceptului de libertate negativa ar trebui sa i se dea si o dimensiune rationala, astfel incat oamenii sa se bucure de libertatea lor fara sa incalce legile si fara sa intervina cumva in spatiul personal al altui individ, pentru ca, asa cum afirma si Berlin, ,,daca libertatea individuala este un scop ultim al fiintelor umane, atunci,[ ] nimeni nu ar trebui sa uzeze de ea in detrimental celorlalti"2. Spun acest lucru deoarece si legea poate fi considerata la un anumit moment ca fiind un obstacol insa avem nevoie de legi pentru a mentine ordinea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Libertatea Negativa si Criticile Sale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!