Karl Marx - socilismul și comunismul

Extras din referat Cum descarc?

Socialismul modern, la fel precum conservatorismul clasic, a inceput ca un raspuns la liberalismul sfarsitului de secol al XVIII -  lea si inceputului de secol al XIX -  lea. Aidoma conservatorilor, socialistii se opuneau accentului pus de liberali asupra competitiei si libertatii individuale. . Intr-o societate capitalista, termenii ca ,,libertate" si sloganuri ca ,,egalitatea sanselor" suna fals pentru foarte multi oameni care muncesc.
NATURA UMANA SI LIBERTATEA
Socialistii se opun, in mod sigur, intelesului liberal -  individualist al libertatii si notiunii conservatoare a ,, libertatii ordonate". Acest lucru nu provine din faptul ca socialistii ar considera libertatea de nedorit sau neimportanta, ci datorita faptului ca, ei propun o conceptie alternativa a libertatii. Astfel a fi cu adevarat liber inseamna a fi liber de astfel de obstacole si a fi liber sa-ti urmaresti scopurile si aspiratiile -  atata vreme cat ele nu sunt in detrimentul altora sau daunatoare lor. Karl Marx si Friedrich Engels au emis aceasta idee in Manifestul Partidului Comunist si au proclamat ca intr-o societate socialista ,,conditia pentru libera dezvoltare a fiecaruia este libera dezvoltare a tuturor. 
PRECURSORII
-  Republica lui Platon (aprox. 380 i. Hr.), prezinta o versiune timpurie, desi Platon restrangea impartirea bunurilor si sotiilor in comun la o clasa anume din societatea sa ideala, Paznicii. 
-  Primii crestini au adoptat in primele doua secole d. Hr. O versiune mai degraba diferita a socialismului. Ei credeau ca, crestinii aveau datoria sa imparta munca si bunurile lor lumesti cu altul.
-  Ganditorii utopici, ca Sir Thomas Morus (1478 -  1535) au pledat pentru proprietatea obsteasca vazuta ca un antidot pentru pacatele mandriei, invidiei si lacomiei, pe care le vazusera in lumea lor. Thomas Morus in lucrarea sa Utopia, spunea ca ,, Oriunde exista proprietate privata a oamenilor si banul este masura oricarui lucru, comunitatea are putine sanse sa fie condusa cu dreptate sau sa infloreasca in prosperitate". 
-  Secta comunista Diggers (Sapatorii) (sec. XVII) sustinea ca Dumnezeu a creat lumea pentru ca toti oamenii sa o imparta in comun; de aceea proprietatea privata a fost interzisa de el si ar trebui abolita.
-  Claude -  Henri de Saint Simon ce considera ca ,,socialismul" implica recunoasterea si aprecierea complexitatii si interdependentei sociale care duc la aplicarea cunoasterii stiintifice ,,pozitive" in planificarea sociala si economica, de catre o elita de experti. 
-  Owen (1771 - 1857), capitalist englez, devenit socialist inflacarat. Acesta considera ca betia, desfraul, hotia, intalnite in capitalist, erau consecinta unui sistem social deformat. Vindecarea de relele capitalismului poate fi gasita nu numai intr-un nou sistem de productie -  productia cooperatista pentru folosul public -  ci totodata intr-un nou sistem de educatie. 
-  Charles Fourier (1772 -  1837) a fost un socialist francez a carui viziune utopica provenea dintr-un amestec de misticism, numerologie si teorie psihologica frustra. Viziunea lui Fourier in ceea ce priveste o societate armonioasa a fost cuprinsa in descrierea sa despre ,,falaster"; o comunitate de aproximartiv 1600 -  1610 oameni este populatia ideala, in care rezidentii vor produce tot ceea ce le este necesar , iar toate pasiunile lor vor fi satisfacute pe deplin. Falansterul era bazat pe principiul ,,muncii atractive", oamenii vor munci voluntar cu conditia sa gaseasca o ocupatie care implica talentele si interesele lor, in aceste conditii aparatul coercitiv al statului nu va mai fi necesar.
-  Socialismul lui Marx. 
-  Karl Marx s-a nascut la Trier, in Renania germana, in anul 1818. A studiat dreptul la Universitatea din Bonn si absolvit studiile doctorale in filosofie in anul 1841. A fost membru al grupului Tinerii Hegelieni ce au pastrat cea mai mare parte a modului de gandire al lui Hegel. Precum Hegel, Marx vedea istoria ca o poveste a stradaniilor si luptei umane, iar cata vreme societatile sunt divizate in clase diferite, conflictul de clasa, respectiv intre cea dominanta si cea dominata, este inevitabil. Desi era un critic declarat al capitalismului, Marx admitea ca acesta a fost la un moment dat o forta progresista si chiar radicala. Printre motivele convingerilor sale sunt si urmatoarele: 
1. Sistemul capitalist este demodat, acesta a pregatit calea catre societatea comunista;
2. Sistemul capitalist creeaza alienare; 
3. Sistemul capitalist este autosubversiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Karl Marx - socilismul si comunismul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!