Istoria Vietii Constitutionale in Romania (1866 - 1991)

Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE

Evolutia istoriei vietii politice si juridice romanesti atasta ca modificarea silita si fortata a formei de guvernare democrat-parlamentara, pe care a cunoscut-o Romania vreme de un secol (1866 - 1948), prin preluarea totala a puterii politice de catre partidul comunist si considerarea dreptului ca fiind ,,vointa clasei muncitoare ridicata la rangul de lege",a generat odirectie de dezvoltare elementara spiritului democratic al poporului roman si traditiilor lui juridice si constitutionale. Ea a determinat aparitia unor profunde inegalitati si inechitati in plan social, etic si juridic, ale caror efecte sunt inca resimtite in perioada de tranzitie pe care o parcurge in prezent societatea romaneasca. Chiar daca perioada regimului comunist a marcat si o anumita ,,distantare" politica, economica, moral-juridica si culturala a societatii romanesti fata de majoritatea tarilor Europei, am fost si am ramas un popor european, cu o vointa integrata in istoria Europei, intrucat nu au disparut niciodata din spiritualitatea noastra traditiile democrat-parlamentare si constitutionale indatinate si experimentate de-a lungul istoriei noastre nationale.
Propunandu-si descifrarea, explicarea si evaluarea mecanismelor politice, normative si culturale care au constituit fundamentul si liamentul pe care sa intemeiat oridinea sociala si constitutionala in Romania, incepand cu prima constitutie democratica din 1866, continuand cu cele din 1923 si 1938 si terminand cu constitutiile regimului totalitar comunist din 1948, 1952 si 1965, lucrarea ofera, totodata, o serie de repere teoretice, operationale si practice pentru intelegerea unor aspecte inca controversate aparute in viata constitutionala romaneasca dupa decembrie 1989, in legatura cu elaborarea si aplicarea Constitutiei din 1991.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Vietii Constitutionale in Romania (1866 - 1991).doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!