Interventia NATO in Afganistan

Extras din referat Cum descarc?

Razboiul din Afganistan
Razboiul din Afganistan a inceput pe data de 7 octombrie 2001, cand a fost inceputa "Operatiunea Enduring Freedom" de armata SUA impreuna cu armata britanica, ca raspuns la atacurile asupra SUA de la 11 septembrie 2001. 
Caracterul razboiului a evoluat de la o lupta violenta cu Al-Qaeda si sustinatorii sai talibani, la un complex efort contrainsurgent.
Printre rezultatele acestui conflict, in curs de desfasurare se numara:
caderea guvernului taliban;
distrugerea taberelor Al-Qaeda;
insurgentii talibani;
razboiul din nord-estul Pakistanului.
Ultimul deceniu a adus, in Afganistan, moartea a 2.700 de soldati americani si din fortele coalitiei. Au murit soldati proveniti din 26 de tari ale lumii, iar SUA au inregistrat cele mai multe pierderi de vieti omenesti, respectiv 1.780 de persoane.
Relatia NATO - Afganistan
NATO s-a implicat in Afganistan, vazut ca o oaza a traficului de arme de distrugere in masa, droguri, fiinte umane si mediul propice pentru planificarea si initierea actelor teroriste.
Operatiunea ISAF (Forta pentru Asistenta in Securitate Internationala) a fost considerata un real succes, intrucat si-a indeplinit obiectivul, acela de a stabiliza regiunea si a contribui la implementarea unui sistem functional de securitate.
ISAF reprezinta prioritatea operationala cea mai importanta a NATO si, in acelasi timp, este cea mai ampla operatiune Aliata din istoria Aliantei Nord-Atlantice.
Aceasta a fost lansata in 2001, prin rezolutia Consiliului de Securitate al ONU numarul 1386, dupa indepartarea de la putere a regimului taliban. Initial a reprezentat o forta multinationala sub egida ONU, limitata la asigurarea securitatii capitalei Kabul si a imprejurimilor sale.
In 2003, NATO a preluat comanda operatiunii care prevedea extinderea autoritatii guvernului afgan pe intreg teritoriul tarii si instaurarea unui climat de securitate propice reconstructiei economice si a statului de drept.
Operatiile desfasurate de ISAF au ca obiectiv acordarea de asistenta guvernului afgan in construirea si mentinerea cadrului de securitate, in vederea extinderii influentei autoritatilor afgane.
NATO si-a asumat rolul de a veghea asupra securitatii afgane pana in anul 2014, atunci cand autoritatile din acest stat vor fi suficient de pregatite incat sa isi asigure pe cont propriu stabilitatea interna.
Scopul misiunii Aliatilor este acela de a evita ca Afganistanul sa se transforme din nou intr-un teritoriu al ilegalitatii.
ISAF a ramas pe teritoriul afgan la cerinta expresa a guvernului ales in mod democratic si reprezinta eforturile intregii comunitati internationale de a consolida un regim democratic si transparent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interventia NATO in Afganistan.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!