Integrare si Afaceri Europene - Institutii si Organisme Comunitare

Extras din referat Cum descarc?

Un punct crucial in istoria secolului XX a fost reprezentat de prabusirea sistemului comunist in statele central si est europene, in perioada 1989-1990. Consecintele acestui moment au fost si inca sunt multiple, iar efectele sale se vor resimti pentru o lunga perioada.
Importanta acestei schimbari, consta cu precadere in faptul ca, odata cu iesirea statelor central si est europene de sub "cortina de fier" a Rusiei, prin caderea regimului totalitar, au fost posibile primele discutii privind o "reconstructie" a Europei, o "unificare" intre Vestul democratic si Estul fost totalitar. Statele occidentale au constientizat ajutorul de care au nevoie tarile foste comuniste in procesul de tranzitie, precum si necesitatea adoptarii unor solutii pentru eliminarea decalajelor de natura economica dintre regiuni si pentru evitarea unei reveniri la un regim totalitar. Iar solutia a fost gasita in integrarea tarilor central si est europene in structurile Uniunii Europene, intr-un sistem ce ar putea sa garanteze evolutia acestor state catre un sistem democratic stabil, cu o economie de piata viabila si toate avantajele ce decurg de aici.
Obiectivul integrarii europene a insotit procesul democratizarii Estului, iar europenizarea s-a substituit in mare parte democratizarii. Aici rezida, cu siguranta, marea sansa a Europei postcomuniste in raport cu alte tari iesite din totalitarism. Scopul tranzitiei este clar: o democratie similara celei din Vestul Europei.
Pana in 1989 si colapsul socialismului, oamenii din tarile central si est europene nu au participat realmente la istoria contemporana, avand in vedere ca au fost exclusi de la procesul de integrare european si nefiind constienti de noul caracter al unei Europe transnationale. Exista o prapastie mentala sau culturala care putea fi considerata drept cel mai mare impediment in calea spre integrarea europenaa, mai ales in situatia in care orientarile politicilor guvernamentale sunt indreptate spre o mentalitate invechita, conducand la divergente legate de nationalism, revendicari de frontiera, etc.
Inca de la infiintarea ei, Comunitatea Europeana a urmarit interconectarea sistemelor economice ale statelor membre. Pornita initial ca o uniune vamala, cu scopul de a integra economia Germaniei intr-un sistem european mutual, Comunitatea Europeana si-a dezvoltat cu timpul componenta politica, intarind institutiile comune de la Bruxelles si adaugand, prin Tratatul de la Maastricht, embrionul unei componente militare vizand integrarea Uniunii Europei Occidentale in nou creata Uniune Europeana.
Dupa desfasurarea revolutiilor anticomuniste din partea captiva a Europei, in cursul anului 1989, statele care pornisera din 1957 pe drumul unificarii europene s-au aratat in mare masura nepregatite sa-si asume din mers marile provocari politice si economice cu care s-au vazut brusc confruntate.
In perioada Razboiului Rece, Europa a fost impartita nu numai in doua sisteme politice ci si in doua mentalitati sau culturi politice diferite. Ceea ce poate fi privit ca fiind si mai dureros este impartirea sa "fizica" in doua in ceea ce priveste infrastructura, iar acest tip de cortina de fier inca exista intre Europa de Vest si Europa de Centru si Est. Conexiunea "lipsa" dintre cele doua subregiuni se regaseste la nivelul sistemului de transporturi si comunicatii, care sunt foarte slab dezvoltate in Europa de Centru si Est; iar lipsa unei infrastructuri moderne de comunicatii este unul din principalele obstacole in integrarea sau europenizarea tarilor central si est europene, fapt ce include si transferul de capital si abilitati manageriale din Vest.
Procesul de "europenizare" a fost initial considerat unul strict economic, atat de tarile Vest europene, cat si de tarile Est europene. Curand insa accentul a cazut asupra procesului socio-politic prin care era necesar sa treaca tarile din Europa de Est. A inceput sa se vorbeasca despre o interrelationare intre procesul de transformari economice si cel de democratizare politica. Aceasta deoarece, pe de o parte, revigorarea economica este necesara pentru consolidarea poltica a noilor democratii, iar, pe de alta parte, experienta din tarile Sud-Europene a aratat ca transformarile economice au la baza multiple pre-conditionari socio-politice. Si se pare ca procesul politic, desi mult mai dificil, este mai important decat integrarea economica in sine.
Interogatiile suscitate de catre largirea la Est a Uniunii Europene se dezvolta in jurul consideratiilor economice, dar si al compatibilitatii politice. Extinderea spre Est reprezinta o provocare majora a responsabilitatii UE, tinand cont de rolul pe care aceasta si l-a asumat in inlaturarea consecintelor totalitarismului. In acelasi timp, factorii internationali sunt cel putin la fel de importanti ca si cei interni.
Schimbarile majore petrecute in Europa de Est dupa caderea regimurilor totalitare-comuniste au determinat statele din aceasta zona sa adopte modelul economiei de piata, vazand in Uniunea Europeana un sprijin si acordand procesului de integrare in aceasta o importanta majora, care sa conduca la redresarea si relansarea lor din punct de vedere economic.
Legat de procesul de integrare a tarilor central si est europene foste comuniste, au existat inca din anii 1990 patru atitudini majore, enuntate dupa cum urmeaza:
1. O atitudine de "bunavointa precauta": evitarea unei extinderi contraproductive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrare si Afaceri Europene - Institutii si Organisme Comunitare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!