Instituții Europene

Extras din referat Cum descarc?

Institutii europene
Institutiile Uniunii Europene
Termenul de "Uniunea Europeana" este utilizat incepand cu 1992, cand Tratatul de la Maastricht a denumit astfel ansamblul hibrid format din Comunitatile europene si formele de cooperare interguvernamentala intre statele membre ale Comunitatilor europene. 
Obiectivele Uniunii Europene sunt prevazute in Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeana. Acestea sunt: 
- promovarea progresului economic si social, scopul final fiind realizarea pietei unice, a uniunii economice si monetare si introducerea monedei unice.
- Afirmarea identitatii Uniunii in plan international, prin politica de securitate si externa comuna; in viitor, se preconizeaza realizarea unei politici de aparare comune.
- Apararea drepturilor si intereselor cetatenilor europeni, prin instituirea cetateniei europene;
- Dezvoltarea Uniunii ca spatiu de libertate, securitate si justitie, prin cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne;
- Dezvoltarea acquis-ului comunitar.
Cei trei piloni pe care se sprijina organizarea si functionarea Uniunii Europene sunt:
- pilonul comunitar - Comuntatile europene;
- pilonul interguvernamental de politica externa si de securitate comuna (PESC);
- pilonul interguvernamental de cooperare in justitie si afaceri interne (JAI).
Sistemul institutional al Uniunii Europene este construit in jurul a cinci institutii fundamentale:
- Comisia europeana, care initiaza politici si le pune in aplicare,
- Consiliul Uniunii Europene - organul legislativ, de decizie comunitara, care actioneaza pe baza propunerilor Comisiei,
- Parlamentul european, cu rol initial consultativ, insa in ultimul timp tot mai important in procesul de luare a deciziilor comunitare, 
- Curtea Europeana de Justitie, care are sarcina de a interpreta actele comunitare si tratatele institutive, in caz de conflict juridic,
- Curtea de Conturi, institutie cu rol de control financiar, al administratiei bugetului comunitar. 
Acestora li se adauga o a sasea institutie, si anume Consiliul European. Aceasta institutie nu a fost prevazuta in tratatele institutive ale Comunitatilor Europene.
1. Comisia europeana
Sub denumirea de Inalta Autoritate, Comisia a fost infiintata prin Tratatul de la Paris de instituire a CECO, in anul 1951, ca organ executiv al Comunitatii.
Ca executiv al Uniunii Europene, Comisia Europeana este institutia independenta care reprezinta si apara interesele Uniunii in ansamblu. De aceea, membrii Comisiei se bucura de independenta; ei nu pot primi instructiuni din partea statelor care i-au desemnat si nici nu pot exercita vreo alta activitate incompatibila cu functia de comisar european.
Comisia este, practic, "inima" mecanismului institutional al Uniunii Europene, pentru ca ea propune legislatia, politicile si programele de actiune si pune in aplicare tratatele si deciziile Parlamentului European si ale Consiliului Uniunii Europene. 
Atributiile si functionarea Comisiei Europene
A. Comisia Europeana indeplineste numeroase atributii prevazute de tratatele europene, atributii care definesc in fond cinci functii esentiale:
a. Dreptul de initiativa in domeniul politicilor Uniunii Europene, de a face propuneri legislative Parlamentului si Consiliului Uniunii Europene, in sfera pilonului comunitar. In virtutea tratatelor, Comisia are dreptul, dar si responsabilitatea de a elabora propuneri pentru noile acte legislative europene, pe care le supune spre dezbaterea si aprobarea Parlamentului si Consiliului. Acest drept de initiativa este partajat in cadrul celorlalti doi piloni fie cu Consiliul, fie cu statele membre.
b. Aplicarea politicilor Uniunii Europene. Avand calitatea de executiv al Uniunii Europene, Comisia indeplineste mai multe atributii pentru gestionarea si aplicarea politicilor si programelor adoptate de Parlament si Consiliu.
c. Aplicarea dreptului Uniunii Europene. In virtutea acestei functii, Comisia vegheaza, alaturi de Curtea de Justitie, ca dreptul european sa fie aplicat corect, respectat de toate statele membre ale Uniunii Europene.
d. Executarea bugetului Uniunii Europene. Comisia este cea care gestioneaza, de exemplu, si fondurile structurale utilizate pentru a elimina decalajele economice intre diferitele zone ale Europei.
e. Reprezentarea Uniunii Europene in relatiile cu celelalte state. Comisia are un rol important ca purtatoare de cuvant a acesteia pe arena internationala. Comisia este competenta sa negocieze acorduri internationale in numele Uniunii Europene.
B. Activitatea Comisiei Europene. Saptamanal, de regula in ziua de miercuri, colegiul comisarilor se reuneste la sediul din Bruxelles, cu exceptia sesiunilor plenare ale Parlamentului European, cand Comisia se reuneste, de regula, la Strasbourg.
Pregatirea ordinii de zi si a documentelor inscrise pe aceasta este sarcina Secretariatului general, prin grefa acestuia.
Fiecare punct de pe ordinea de zi este prezentat de comisarul insarcinat cu domeniul respectiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Dragos, Dacian Cosmin, Uniunea Europeana: institutii si mecanisme, Ed. a 2-a, Editura All Beck, Bucuresti, 2005
Scaunas, Stelian, Dreptul international al drepturilor omului, Editura All Beck, Bucuresti, 2003
Scaunas, Stelian, Organizatii internationale si institutii europene: sinteze, Editura Burg, Sibiu, 2008
Scaunas, Stelian, Uniunea Europeana: constructie, reforma, institutii, drept, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008
Strautiu, Eugen, Introducere in studii europene, Editura Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, 2005


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!