Instituii de Securitate

Extras din referat Cum descarc?

institutille ?
Pentru a supravietui, orice societate trebuie sa resolve problemele cu care se confrunta, asigurand satisfacere concomitenta a necesitatiilor comunitatiilor si ale indivizilor sai. Pe parcursul evolutiei sociale, sub presiunea necesitatiilor si in incercarea de a asigura satisfacerea optima a acestora, oamenii proiecteaza numeroase solutii la situatiile problematice cu care se confrunta. Rezultatele neechivalente creeaza ,,nedumeriri" si, incearcand sa diminueze sau sa elimine rolul conjuncturilor si sa atenueze tensiunile generate si conflictele manifestate, oamenii au identificat si aplicat:
o Tipuri de actiuni cu finalitate recunoscuta;
o Forme si modalitati de organizare a comunitatii in diverse actiuni normale sau limita ( desfasurarea unor activitati economice, de aparare in fata unor pericole, de refacere a comunitatiilor
o Forme de relatii sociale care asigurau coeziunea si stabilitatea societatii in contextual anumitor genuri de raporturi de autoritate;
o Delimitari ale unor atributii si implicit, diferentieri intre grupuri si, mai ales, intre pozitiile sociale ierarhice pe care le ocupa anumiti indivizi.
Asadar, daca regulile si procedurile de solutionare a anumitor situatii problematice, de realizare a anumitor obiective au fost apreciate ca fiind acceptabile din perspectiva rezultatelor si consecintelor sociale pe care le genereaza, oamenii le-au invatat si actualizat spre repetare ori de cate ori au constientizat ca se afla in situatii similare celor anterioare. Astfel, este plauzibil sa se fi constituit seturi de reguli de conduita dezirabile in anumite contexte sociale, care reglau relatiile dintre oamenii implicate in interactiuni.
Aceste reguli de conduita instituiau anumite ,,actiuni logice", ,,sistematic programate si realizate, pentru atingerea in mod optim a unor performante asteptate" si care, in timp, au fost codificate sub forma obiceiurilor standardizate si , ulterior, explicate prin norme sociale. In acest ultim stadiu, regulile devin obligatorii, concretizandu-se si anumite masuri menite, pe de o parte, a incuraja respectarea lor si, pe de alta parte, a descuraja ocolirea sau sfidarea acestora. In acest context, putem vorbi de o institutionalizare a relatiilor sociale.
Conditii ale eficientei institutiilor
Institutiile sociale constituie un factor principal al mentinerii coeziunii sociale, deoarece asigura durabilitatea, identitatea si unitatea grupurilor si colectivitatilor sociale, precum si a societatii in intregul sau. Din acest motiv, institutiile sociale trebuie sa functioneze armonios. In fiecare societate exista anumite conflicte interinstitutionale care, uneori, pot afecta stabilitatea societatii, dar pot constitui, totodata, un factor al schimbarii sociale. 
Conflictele dintre institutiile culturale, stiintifice si religioase au contribuit la dezvoltarea cunoasterii. In unele societati, conflictele dintre unele elemente ale institutiilor culturale si stiintifice au condus la formarea unor ideologii si atitudini favorabile inlocuirii institutiilor politice existente cu institutii care reprezentau 
intr-o masura mai larga interesele membrilor societatii.
Masura eficientei functionarii unei institutii este, asadar, apreciata in functie de gradul de realizare a scopului si obiectivelor sale, ca o consecinta a modului de organizare si functionare si a relatiilor ei cu celalalte institutii sociale. O institutie functioneaza in mod efficient cand sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) Definirea clara a scopului si obiectivelor
O institutie trebuie sa corespunda unor nevoi si probleme sociale reale si importante. In caz contrar, ea este parazitara si nu se poate mentine decat prin constrangere. Daca scopul nu este clar definit, poate sa apara si situatia de paralelism institutional, in care mai multe institutii se ocupa de rezolvarea acelorasi probleme, dar in mod diferite. 
Se creeaza, in acest context, si posibilitatea ca anumite probleme sa nu fie rezolvate de nicio institutie, fiecare considerand ca problema respectiva intra in atributiile celeilalte.
b) Organizarea rationala a activitatilor
In solutionarea problemelor specifice sunt implicate anumite compartimente functionale, iar in cadrul compartimentelor, anumite roluri differentiate.Prin organizare trebuie sa se stabileasca precis sarcinile functionale ale fiecarui compartiment si ale fiecarui rol. In caz contrar personalul institutiei nu va sti ce sarcini ii revin si cum, trebuie sa le solutioneze. Institutia va functiona greoi, pentru cele mai mici probleme fiind necesara interventia unor persoane din varful ierarhiei institutionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instituii de Securitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!