Influenta Ideologiei Leniniste asupra Revolutiei Bolsevice din Anul 1917

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta lucrare voi incerca sa fac o scurta prezentare a lui Lenin si a ideologiei sale. De asemenea, voi face o paralela cu ideologia lui Marx, aratand cu ce difera ideologia leninista fata de ideile transpuse de Marx si Engels in memorabila lucrare ,,Manifestul Partidului Comunist". Nu in ultimul rand, voi arata felul in care ideologia leninista a influentat Rusia secolului XX si mai exact, Rusia in timpul Revolutiei Bolsevice.
Inainte de a discuta despre Leninismul lui Lenin trebuie adusa in discutie teoria marxista asa cum au fost ea prezentata de catre Marx si Engels in lucrarea ,,Manifestul partidului comunist". Desi aceasta lucrare se refera exclusiv la modul in care a influentat leninismul Revolutia Bolsevica si perioada de dupa aceasta revolutie, trebuie precizate cateva caracteristici ale marxismului datorita faptului ca, in fond, leninismul este o teorie care se bazeaza pe ideile marxiste. De aceea, pentru a intelege leninismul trebuie mai intai sa cunoastem ideologia marxista. Teoria lui Marx pleaca de la ideea ca sistemul capitalist este disfunctional si, cu timpul, vor aparea probleme precum recesiuni, somaj crescut, salarii mici, care vor afecta iremediabil situatia clasei muncitoare. Sustinand ideea ca ,,istoria tuturor societatilor de pana azi este istoria luptelor de clasa"1 Marx considera ca, aceste probleme ale sistemului capitalist vor determina o ,,trezire" a constiintei de clasa a proletariatului care prin incercarea de a lupta pentru un trai mai bun, vor incepe revolte care se vor transforma treptat in revolutii (,,Muncitorii incep prin a forma coalitii impotriva burghezilor; ei se unesc ca sa-si apere salariul. Ei formeaza chiar asociatii cu caracter permanent, pentru a se pregati in vederea eventualelor razvratiri. Pe alocuri, lupta izbucneste sub forma de insurectii."2. Cu alte cuvinte, lupta proletariatului, in viziunea lui Marx se face treptat, ,,mai intai haotic prin greve, rascoale apoi tot mai organizat"3.Mai exact, constientizarea potentialului revolutionar al proletariatului se va face in urma catorva etape si anume, crizele economice care vor afecta atat burghezia dar mai ales clasa muncitoare care va deveni din ce in ce mai saraca si mai nemultumita, fapt care determina constientizarea potentialului revolutionar de care acestia dispun. Abia in acest moment, se declanseaza revolutia proletara, care se va termina prin dictatura proletariatului. 
Dupa moartea lui Marx, s-au desprins din ideologia marxista doua curente distincte social-democratia si comunismul, promovat de Lenin si alti teoreticieni.
Vladimir Ilici Lenin este liderul Revolutiei bolsevice din anul 1917, si in acelasi timp teoreticianul ideologiei leniniste. La baza tezei leniniste se afla ideile lui Marx, pe care Lenin le completeaza astfel incat, acestea sa fie utile in contextul evenimentelor secolului XX si, mai ales pentru situatia din Rusia de la acea vreme. 
In lucrarea ,,Statul si revolutia", Lenin vorbeste despre denaturarea marxismului, sarcina sa fiind restabilirea adevararelor invataturi ale lui Marx. Astfel, Lenin afirma ideea conform careia, denaturarea marxismului se realizeaza pe doua cai si anume, pe de-o parte de catre ideologii burghezi care vad statul ca pe un organ de impacare al claselor, iar pe de alta parte de catre denaturarea ,,Kautskista" 
Pornind de la teza lui Marx, Lenin a introdus cateva concepte cheie, in asa fel incat, modificarile aduse de el au schimbat ideologia de baza (marxismul) si au transformat-o intr-o noua ideologie, cunoscuta ca ,,marxism-leninismul".
Una dintre cele mai insemnate modificari aduse de Lenin asupra tezei marxiste este reprezentata de faptul ca, proletariatul nu poate ajunge sa constientizeze potentialul revolutionar pe care il are ca si clasa sociala decat prin intermediul unui partid politic comunist caracterizat prin disciplina format din revolutionari profesionisti devotati care sa actioneze in detrimentul proletarilor pentru ca acestia sa isi constientizeze puterea. Astfel, spre deosebire de Marx, Lenin propune un intermediar intre proletari si putere, considerand ca, clasa proletara nu isi cunoaste interesele suficient de bine si de aceea este nevoie de un partid politic care sa ii ghideze si ii le educe. Cu alte cuvinte, spre deosebire de Marx care sustinea ideea de ,,dictatura a proletariatului``, Lenin sustine ideea de ,,dictatura a partidului comunist`` care militeaza in favoarea intereselor proletarilor.
De asemenea, Lenin ridica problema Imperialismului ca fiind ,,cel mai intalt stadiu al capitalismului", explicand afirmatia sa prin faptul ca, intr-o societate imperialista, desi exista inegalitati la fel de mari intre clasele sociale, clasa dominanta poate face in asa fel incat clasa exploatata sa nu ajunga sa fie nemultumita, evitand in acest fel o revolta a clasei muncitoare. Marx considera ca revolutia se putea face doar intr-o societate dezvoltata, unde propetariatul este bine organizat si isi poate asuma constiinta revolutionara a luptei de clasa. Din acest punct de vedere, in Rusia, care nu era un stat atat de bine dezvoltat, nu se putea pune problema victoriei proletarilor in detrimentul burgheziei. Astfel, Lenin a trebuit sa aduca argumente pentru a convinge muncitorimea rusa, ca exista o mare probabilitate ca si intr-un stat mai putin dezvoltat sa se poata face revolutie. El a adus o modificare considerabila tezei 
marxiste astfel incat sa isi poata atinge obiectivul si anume, acela de a porni o revolutie in Rusia. Astfel, Lenin a trebuit sa actioneze in asa fel incat sa convinga masele ca revolutia ar trebui facuta inainte ca burghezia sa fie o clasa si mai puternica. El completeaza argumentarea prin ideea ca, cu cat clasa muncitoare va acapara puterea mai curand, cu atat industrializarea se va face in interesul lor si nu al burgheziei, asa cum se intampla in statele foarte dezvoltate. Modificarea pe care Lenin a adus-o in teoria marxista a fost urmata de multe alte modificari care, au produs o denaturare a marxismului si aparitia unei noi ideologii, leninismul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Ideologiei Leniniste asupra Revolutiei Bolsevice din Anul 1917.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!