Influenta Aderarii la Nato si UE asupra Securitatii Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Sfarsitul de secol si mileniu s-a caracterizat, asa cum bine se cunoaste, prin schimbari dramatice si profunde in planul evolutiilor politicomilitare ce se rasfrang in mod direct asupra sistemului securitatii internationale. Acesta este definit actualmente, in faza de proces tranzitoriu, de parametrii radical modificati, ce vizeaza configuratia centrelor si resurselor de putere, relatiile intra si interstatale, modelele conceptuale si operationale ale procesului de securitate.
Marile mutatii produse pe plan international in continutul si amploarea proceselor cu relevanta in domeniul securitatii genereaza in perioada actuala eforturi sustinute pentru elaborarea unor strategii de securitate corespunzatoare. Noua arhitectura de securitate este bazata pe valorile si standardele democratiei, a libertatilor si drepturilor omului, a statului de drept si a economiei de piata, pentru asigurarea stabilitatii globale, regionale si zonale.
Mediul international de securitate este zguduit de tensiuni etnice, de criminalitatea organizata, manifestata sub diverse forme, de instabilitatea politica a unor zone si de redefinirea spatiilor de intres si influenta. Securitatea depinde de stabilitate, dupa cum stabilitatea nu poate fi realizata fara o economie puternica, daca nu prosperitate. Invers, numai o economie sanatoasa este capabila sa sustina eforturile de securitate. 
Securitatea europeana si euro-atlantica este mai putin relationata in prezent unei probleme de capabilitate in ceea ce priveste apararea in fata unui atac militar de amploare. O importanta tot mai mare este acordata capacitatii de a contracara noile tipuri de amenintari la adresa securitatii, rezultate din destabilizarea interna a statelor, terorism, proliferarea armelor de distrugere in masa.
Noua arhitectura de securitate este rezultatul relatiilor si intereselor dintre state, bazat pe aranjamentele bilaterale si regionale care conduc cel mai rapid la indeplinirea obiectivelor nationale.
Delimitari conceptuale
In actualul context geostrategic, mediul de securitate, atat la nivel international cat si la nivel national, se caracterizeaza prin modificari substantiale. Lumea a devenit tot mai complexa, iar multiplele transformari urmeaza o cale ce pare fara intoarcere. La modul general, prin securitate se intelege acea stare in care simtim ca suntem la adapost de orice pericol si avem sentimentul de protectie, de aparare, de independenta. Intr-o alta acceptiune, securitatea este atat o stare, cat si un proces ce are o componenta interna - conducerea statului si una externa - importanta statului din punct de vedere geopolitic si geostrategic.
Caracterul pluridisciplinar si sistemic al securitatii rezulta din faptul ca dimensiunile acesteia se interconditioneaza, suma lor fiind un produs factorial in care rolul determinant poate diferi in functie de natura, amploarea si profunzimea factorilor de risc interni si externi.
Multitudinea de definitii si acceptiuni referitoare la securitate conduc la concluzia ca aceasta notiune nu este absoluta ci relativa, iar transpunerea ei in plan national sau international releva anumite particularitati precum si o gradualitate a abordarilor. 
Conceptul de securitate a cunoscut profunde transformari de-a lungul timpului. Daca in perioada Razboiului Rece acest concept se axa in principal pe componenta militar-strategica, in prezent, se orienteaza din ce in ce mai mult catre aspectele economice, politice, sociale si ecologice. Analiza termenului de securitate a determinat aparitia in teoria si practica relatiilor internationale a unor noi concepte, derivate din acesta, precum: securitate nationala/internationala, securitate colectiva, securitate subregionala /regionala, securitate continentala, securitate zonala, securitate transatlantica, securitate mondiala/ globala.
Securitatea nationala depinde atat de factori interni, cat si de factori externi, ce sunt subsumati securitatii internationale. Asadar, securitatea nationala se afla in stransa interdependenta cu securitatea internationala, ale
carei mecanisme de functionare sunt deosebit de complexe. Referitor la raportul securitate nationala/securitate internationala, trebuie precizat faptul ca numai tari precum China, Rusia, Statele Unite au capacitatea de a-si asigura securitatea prin forte proprii. SUA, de exemplu, are trei directii principale de actiune in Strategia nationala de securitate: terorismul, proliferarea terorismului si regimurile care promoveaza terorismul sau il incurajeaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Aderarii la Nato si UE asupra Securitatii Romaniei.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!