Indicatori de evaluare a reformei în învățământul superior

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Evaluarea este activitatea de apreciere a rezultatelor examinarii si raportarea acestora la sansele de realizare. Conceptul de evaluare academica, ca si cel de acreditare, componentele de baza ale sistemului de asigurare a calitatii in invatamintul superior, au cunoscut evolutii semnificative in deosebi dupa Declaratia de la Bologna conferinta de Praga si recent Comunicatul de la Berlin cit si Legea Invatamintului Superior au introdus noi semnificatii si conotatii ale evaluarii academice. Aceste evolutii reflecta schimbarile intervenite in educatie, prin conceperea actului educational ca fiind orientat pe cunostintele acumulate de student, respectiv pe competentele, aptitudinile si abilitatile abtinute de acesta dupa absolvirea unui anumit program de studiu. Necesitatea crescinda de demonstrare a performantelor in interiorul comunitatii academice, dar si in exteriorul comunitatii academice, dar si exterior, in relatia universitatii cu mediul socio-economic si academic extern, a condus la o noua abordare a calitatii ofertei de programe de studii universitare.
In cele ce urmeaza voi enumera o serie de criterii de evaluare a calitatii in invatamantul superior, stabilite pe baza a trei domenii pentru asigurarea calitatii educatiei si anume:
o Capacitate institutionala;
o Eficacitate educationala;
o Managementul calitatii.
Aceste domenii corespund unor obiective care trebuie atinse in ceea ce priveste calitatea in invatamantul superior si anume: asigurarea unei bune capacitati institutionale, asigurarea eficacitatii educationale si a unui management performant al calitatii.
Capacitatea institutionala se refera la structurile institutionale, administrative si manageriale precum si la baza materiala a universitatilor.
Eficacitatea educationala, se refera la capacitatea de a obtine rezultatele asteptate ale proceselor didactice si de cercetare stiintifica, prin utilizarea corespunzatoare a resurselor, si se evalueaza pe baza continutului programelor de studii, a rezultatelor invatarii, activitatii de cercetare stiintifica, metodica, activitatatii financiare si a activitatii tehnico-administrative.
Sistemul de management al calitatii implica definirea si aplicarea unor proceduri interne specifice privind elaborarea, monitorizarea si revizuirea periodica a proceselor didactice si de cercetare stiintifica, in scopul imbunatatirii continue a rezultatelor in acord cu evolutia cerintelor clientilor si ale celorlalte parti interesate si cu modificarile intervenite in reglementarile aplicabile.
DOMENIUL 
CRITERIUL 
STANDARDUL INDICATORII DE PERFORMANTA
I. CAPACITATE INSTITUTIONALA 
1.1. Structurile institutionale, administrative si manageriale 
Misiune, obiective si integritate academica Masura in care institutia este infiintata si functioneaza conform legii;
Masura in care prevederile Cartei Universitare corespund cu legislatia nationala si cu principiile Spatiului European al Inv. Superior si sunt cunoscute de membrii comunitatii universitare;
Conducere si administratie Existenta unui plan strategic cu un orizont de cel putin patru ani si planuri operationale anuale care sunt cunoscute de membrii comunitatii universitare;
Masura in care sist. de conducere utilizeaza sisteme informationale si de comunicare, de tip Internet si Intranet, care implica membrii comunitatii universitare, inclusiv studentii, si raspund intereselor publice.
1.2. Baza materiala 
Patrimoniu, dotare, resurse financiare alocate Numarul spatiilor de invatamant, pentru cercetare si pentru alte activitati;
Numarul echipamentelor tehnice de invatare, predare si comunicare care faciliteaza activitatea cadrului didactic si receptivitatea fiecarui student;
Proportia resurselor proprii ale institutiei in fondul de burse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatori de Evaluare a Reformei in Invatamantul Superior.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!