Închisoarea Suceava

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive 4
2. Scurt istoric 4
3. Context istoric 4
4. Nasterea noii metode: Makarenko 5
5. Descrierea inchisorii si a conditiilor de detentie 6
6. Termenul de ,,re-educare" 7
7. Scopul reeducarii 8
8. Inceputul reeducarii in Inchisoarea Suceava 8
9. Organizatia detinutilor cu convingeri comuniste (ODCC) 10
10. Ancheta si metodele de tortura 10
11. De ce erau arestati elevi si studenti? 11
12. ,,Morisca si patul" 12
13. Judecarea si inscenarile de ,,reconstituire" 14
14. Procesul (mascarada justitiei) si repartizarea spre executarea condamnarii 14


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive
Ne aflam intr-o lume a umbrelor, a necunoscutului. La fiecare pas descoperim lucruri noi, lucruri care ne fascineza sau care ne deschid noi viziuni despre viata. Am fost inzestrati cu ratiune, cu sentimente si instincte care ne ajuta sa purtam cu mandrie pe scena vietii o masca, sa ne jucam rolul si sa ne retragem, cu speranta unei noi piese, in spatele cortinei, departe de lumea muta a inconstientei.
Asemenea pasarilor, zburam intr-o atmosfera a nelinistii, a framantarilor, plutim pe aripile unui bal mascat, traim intr-o lume a incertitudinilor si a sperantei. Ajungem sa nu ne mai recunoastem propria persoana, asa cum zicea si Emil Cioran: "dupa anumite nopti ar trebui sa ne schimbam numele, caci cu adevarat nu mai suntem noi aceiasi."
Lucrarea de fata este pentru mine un nou scenariu ce ma revolta, ma pune pe ganduri si ma ambitioneaza in cautarea adevarurilor unei societati lipsite parca de viata si culoare. Fugim din calea unei furtuni ce s-a napustit fara mila asupra a mii de destine punandu-si pecetea pentru eternitate, fara sa privim macar inapoi. Sa lasam isoria sa vorbeasca in locul nostru in speranta unei ,,treziri" nationale, a unei societati ce pare sa nu mai gaseasca drumul catre onoare si adevar.
2. Scurt istoric
Cladirea actuala ce poarta denumirea de Palatul de Justitie, este cladirea Inschisorii sau asa-zisului Penitenciar Suceava. Intre anii 1850-1885, a fost construita, pe acelasi loc, o cazarma militara care era formata dintr-un corp in forma de "U" si o capela.
Arhitectul vienez Ferdinand Fellner a proiectat o noua cladire cu demisol, parter si doua etaje, care a fost realizata in stilul baroc tarziu. In partea din spate a imobilului a fost amenajata singura inchisoare din districtul Suceava. Aceasta a fost construita de catre austro-ungari in anul 1885 in municipiul Suceava pentru a servi ca sediu al Tribunalului si Judecatoriei .
In perioada 1948-1956, in inchisoarea au fost detinuti si schingiuiti luptatorii anticomunisti. In urma a numeroase schimbari, astazi in cladire functioneaza Curtea de Apel, Tribunalul si Judecatoria Suceava, conform anexelor.
3. Context istoric
Era in toamna anului 1945. Razboiul se terminase prin infrangerea armatei germane iar Romania ramasese prada hoardelor bolsevice. Jertfele facute de poporul roman in lupta impotriva Germaniei nu numai ca au fost zadarnice , ba mai mult, vom fi pedepsiti pentru a fi avut curajul de a ne opune si lupta impotriva comunismului.
Am fost abandonati de puterile occidentale si am fost vanduti rusilor pentru a fi desfiintati ca natiune sub masca ideilor utopice si inumane ale comunismului . Crimele, violurile si jafurile produse de cotropitori au lasat rani adanci in inimile romanilor si in special ale tineretului. In conditiile acestei situatii, tinerii s-au unit, in ciuda tuturor diferentelor dintre ei, in fata primejdiei provocate de bolsevismul rusesc, alaturandu-se celor ce au prevestit cu mult timp inainte primejdiile comunismului, celor apartinand Miscarii Legionare .
Aceasta a fost infiintata in Romania interbelica, la 24 iunie 1927, de Corneliu Zelea Codreanu. Dupa asasinarea lui Codreanu in 1938, conducerea a fost preluata de Horia Sima. ,,Miscarea legionara a fost o miscare autohtona, nascuta din grupari studentesti anticomuniste, intre care una era condusa de Corneliu Zelea Codreanu" (Neagu Djuvara).
In ianuarie 1941, Horia Sima si legionarii au declansat o lovitura de stat, un razboi civil, impotriva lui Antonescu si a armatei romane.
Antonescu a reusit sa invinga in trei zile rebeliunea legionara, Legiunea fiind inlaturata de la guvernare, Horia Sima si alti fruntasi legionari s-au refugiat in Germania. Autoritatile comuniste din Romania postbelica, prin intermediul Securitatii au intretinut o evidenta a fostilor legionari in scopul racolarii de colaboratori. Parte dintre fostii fruntasi legionari au fost arestati si supusi de la caz la caz, in functie de acordul de a colabora, la regimuri de detentie de diferite grade de duritate.
In realitate Securitatea nu a dus lipsa de colaboratori fosti legionari. Adevarul e ca sub dictatura lui Antonescu, Siguranta Statului alcatuise asa-zisele caziere politice ale tuturor legionarilor din timpul Statului National Legionar. Astfel ca in 1945, cand comunistii au acaparat puterea, aveau o oglinda fidela a tuturor legionarilor din tara. Drept raspuns, in 1947, Conducerea Miscarii Legionare din strainatate a dat ordin celei din tara sa fie organizat un serviciu de informatii care sa culeaga date din toate domeniile, folosind membrii legionari cei mai de incredere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inchisoarea Suceava.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Iorgu G. Toma, Justitia in Bucovina, vol. Zece ani de la unirea Bucovinei, Cernauti, 1928;
Neculai Popa, Coborarea in iad, Editura Vremea, Bucuresti, 1999;
Dumitru Bordeianu, Marturisiri din mlastina disperarii, Editura Scara, Bucuresti, 2001;
Eugen Turcanu, Proces-Verbal de Interogatoriu, 4/04/1953, in Memorialul ororii;
Mircea Stanescu, Reeducarea in Romania comunista(1945-1952), Editura Polirom, Iasi, 2010;
Interviu cu Vasile Panzariu, fost detinut politic in inchisoarea Suceava, Suceava, 2 iulie 2012;
Andrei Muraru, Dictionarul penitenciarelor din Romania comunista,, Editura Polirom, Iasi, 2008;
Victor Macoveiciuc, Umbra partizanului Editie ingrijita de Prpf. Vichentie Nicolaiciuc, Radauti, 2007;
Ioan Ianolide, Intoarcerea la Hristos. Document pentru o lume noua, Editura Christina, Bucuresti, 2006;
Alexandr Soljenitin, Arhipelagul Gulag, vol.I, Editura Univers, Bucuresti, 1997;
Grigore Caraza, Aiud insangerat, Editura Conta, Piatra Neamt, 2007;
Dan Dumitrescu, Proces-Verbal de Interogatoriu, 19-23/09/1953, Arhiva Securitatii(CNSAS), Fond ,,Penal", dos. 26979(cota SRI)/1114(cota CNSAS), vol.3, f. 426, in Reeducarea in Romania comunista(1945-1952), Editura Polirom, Iasi, 2010, p. 36;
Nicolae Cobalas, Declaratie, 18/10/1953, in Memorialul ororii, Editura Vremea, Bucuresti, 1995;
Ion Prelipcean, Proscrisul, EdituraLittle Lamb, Suceava, 2009;
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Experiente carcerale in Romania comunista, Editura Polirom, 2010;
Extras Analele Bucovinei, Editura Academiei Romane, anul XII, 2/2005.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!