Importanta Constituirii Micii Intelegeri si a Intelegerii Balcanice

Extras din referat Cum descarc?

Istoria Micii Intelegeri si a Intelegerii Balcanice a fost abordata din multe perspective, politic, strategic, diplomatic, economic; au fost formulate numeroase judecati de valoare, optiuni subiective, pozitii si pareri convergente, divergente, contradictorii care au determinat aparitia si evolutia celor doua aliante regionale.
Mi se pare util, in cele ce urmeaza, sa prezint cateva orientari, idei si proiecte formulate de istorici sau oameni politici cu privire la geneza, locul, rolul si caracterul celor doua aliante regionale.
Dupa primul razboi mondial, societatea europeana a evoluat intr-o noua ordine internationala, expresia schimbarii raportului de forte intre marile puteri. Prin aplicarea principiului autodeterminarii in conditiile victoriei Antantei asupra Puterilor Centrale, a rezultat Europa nationalitatilor. Mai ales in Europa Centrala si de Est, dreptul popoarelor la o viata politica de sine statatoare poate fi mai riguros observat ca urmare a destramarii Imperiului Austro-Ungar si a Imperiului Rus, a naruirii Imperiului otoman si a infrangerii Imperiului german. Regatul Romaniei se uneste cu toate provinciile sale istorice, Regatul Serbiei se uneste cu Croatia si Slovenia, se constituie Republica Cehoslovaca; Republica Polona renaste prin unirea celor trei parti ocupate de Rusia tarista, Austria si Germania; Estonia, Letonia si Lituania devin state independente si suverane precum si Finlanda.
Solidaritatea tarilor mici a fost un eveniment care a modelat si a schimbat istoria Europei, impunand la masa tratativelor diplomatice acceptarea noilor democratii si armonizarea geografiei politice din centrul si rasaritul Europei cu cea din occidentul ei; tranzitia acestor state catre libertatea economica si politica a purtat cu ea sperante, dar si pericole de mare amploare, cand invingatorii si invinsii, primii interesati in respectarea Tratatelor de pace de la Paris, ceilalti in modificarea sau chiar anularea lor, se confruntau in defavoarea stabilitatii si pacii, paralel cu implicarea tot mai puternica in politica europeana a statelor mici si mijlocii din Europa Centrala si de sud-est in noul cadru politico-teritorial bazat pe principiile Societatii Natiunilor. 
Problemele complexe ale trecutului ne incurajeaza sa respingem cliseele si sa continuam cautarile in profunzimea acestei zone. In lucrarile publicate in istoriografia occidentala, constatam ca exista foarte putin interes pentru cercetarea locului si rolului pe care l-au ocupat statele mici si mijlocii in cadrul relatiilor internationale in perioada interbelica. ,,Zona" statelor mici si mijlocii a fost minimalizata si prezentata ca pe o problema anexa, sub titluri ca ,,Europa central si sud-est" sau ,,State balcanice", fara o aprofundare a problematicii istorice. Cu exceptia catorva specialisti occidentali, istoria statelor central-sud-est europene pare complicata, confuza si nu atrage atentia. Nu este suficient de exotica pentru a starni curiozitatea, nici suficient de familiara pentru a inlesni intelegerea.
Importanta statelor din Europa centrala si de sud-est este de netagaduit. Doua razboaie mondiale au fost declansate de marile puteri in aceasta regiune. Fraza geografului britanic H. Machinder: ,,Cine conduce Europa Rasariteana comanda centrul pamantului, cine conduce centrul pamantului comanda lumea", ramane memorabila pana astazi din perspectiva celor doua razboaie mondiale si a fostului imperiu sovietic.
Relatiile internationale nu pot fi explicate fara a tine seama de istoria tarilor mici si mijlocii. In prezentarea lucrarii nu ne putem multumi cu o cunoastere fragmentara si superficiala a statelor din zona Europei centrale si de sud-est. Intelegerea dinspre interior necesita o perspectiva istorica si o apreciere a ceea ce este aceasta regiune cu adevarat. Desi evenimentele ce au urmat primului razboi mondial au produs schimbari radicale in domeniul relatiilor internationale, ele nu au fost coordonate si orientate spre stabilitatea noii ordini politico-teritoriale ale Europei. Vizibil sau in spatele usilor inchise, direct sau indirect, a continuat sa se manifeste principiul ,,echilibrului de forte", principiul ,,compensatiilor", al ,,politicii de forta si dictat".Astfel, diplomatia secreta practicata de marile puteri inainte de razboi devine prezenta in trasaturile ei definitorii si in planul consecintelor sale, adesea dramatice, pentru viata si viitorul natiunilor din Europa Centrala si de sud-est si dupa primul razboi mondial. Amenintate fiind de fortele revizionist/revansiste/conciliatoriste, care incep sa se afirme tot mai mult in relatiile internationale in anii imediat postbelici, statele mici si mijlocii si-au coordonat actiunile constituind un front comun pentru apararea integritatii teritoriale, a mentinerii pacii si securitatii regionale. De altfel, initiativele, ca si instrumentele politico-diplomatice folosite de statele din zona, au decurs din lupta de supravietuire generata de combinarea si confruntarea elementelor de geopolitica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Constituirii Micii Intelegeri si a Intelegerii Balcanice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!