Implicarea Actorilor ce Actioneaza in Spatiul Public European in Vederea Elaborarii Actelor Normative pentru Protectia Mediului

Extras din referat Cum descarc?

In cadrul Uniunii Europene, organizatiile neguvernamentale se asociaza in retele, coalitii sau federatii pentru a putea avea un nivel mai inalt de reprezentate politica, precum si pentru obtinerea unui grad de participare mai mare in cadrul procesului decizional. Aceste grupari de interese sunt organizate pe sectoare sau domenii de politica publica.
Incercarea de institutionalizare a societatii civile este avuta in vedere de Comisia Europeana, prin recunoasterea reprezentativitatii acestor grupari considerate ca eligibile pentru a fi consultate pe documente de politici publice.
Pentru strategia europeana de cooperare dintre guvern si formele neguvernamentale de reprezentare a societatii civile, au fost organizate grupuri de lucru, acoperind dintre cele mai diverse domenii precum spatiul public european, participarea societatii civile la procesul de elaborare a politicilor publice, precum si reglementarea acestor forme de participare. Au fost organizate Agentii europene specializate pe domenii de interes public, avand putere de decizie in acel domeniu.
Organizatiile neguvernamentale au cerut o mai mare participare in procesul de luare a deciziilor inainte ca acestea sa fie adoptate, ele dorind includerea chiar a unui articol in Tratatul CE privind implicarea lor in practicile consultative ale comisiei. 
Uniunea Europeana poseda sistemul cel mai larg si mai inovator in materie de protectie a mediului la nivel regional.
La inceput problemele legate de mediu au fost relativ ignorate, fiind adoptate un numar oarecare de masuri incepand cu anii '60 ; protectia mediului nu constituia un obiectiv in sine, prelevand doar intentia initiala a fondatorilor de a promova liberul schimb.
In anul 1970 Comisia Europeana subliniaza necesitatea de a i se atribui un program de actiune in materie de mediu.
Declaratia Sefilor de Stat si de Guvern in cadrul Conventiei de la Paris din 19-21 octombrie 1972 oficializeaza acest demers si fixeaza ca obiectiv pentru Comunitati ameliorarea calitatii vietii si grija deosebita pentru protectia mediului.
Conferinta de la Stockholm din 1972 a reprezentat un adevarat catalizator pentru dezvoltarea dreptului comunitar al mediului. In anul 1973 a fost adoptat un prim program de actiune pentru protectia mediului, acesta fiind urmat de alte doua programe de actiune in 1977 si 1983.
Primul program stabileste obiectivele si principiile actiunii Comunitatilor, bazandu-se in principal pe principiile de preventie si cel al poluatorului-platitor. 
Se subliniaza nevoia unei gestiuni rationale a resurselor naturale, precum si gestionarea deseurilor.
Cel de al doilea program pune bazele unui schimb, in abordarea comunitara demersul instituit fiind fondat pe, prevenirea formarii deseurilor, acordandu-se prioritate actiunilor ce privesc apa si aerul.
Al treilea program are in vedere actiuni in materie de mediu intemeiate pe logica desavarsirii pietei comune. Obiectivul declarat al acestui program il reprezinta gestionarea integrata a problemelor poluarii pentru evitarea transferurilor acestor probleme de la un sector al mediului la altul, in ratiunea unei abordari legislative foarte specializate si sectorizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicarea Actorilor ce Actioneaza in Spatiul Public European in Vederea Elaborarii Actelor Normative pentru Protectia Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!