Implementarea unei Politici Publice

Extras din referat Cum descarc?

Analiza secventiala analizeaza procesul de realizare a politicilor publice propunand o impartire in secvente (pasi) a ciclului de realizare a politicilor publice. Fiecare secventa este distincta din punct de vedere temporal si functional, ea fiind analizata separat in cadrul acestui model.
Unul dintre scopurile acestui efort de investigatie este de a releva modelele proceselor politice. In acest sens s-a incercat o grupare a diverselor activitati in functie de relatia lor cu politica publica. Rezultatul consta in configurarea unei secvente de procese specifice politicilor publice:
- Identificarea problemei - cererea expresa de actiune guvernamentala
- Stabilirea agendei - decizia asupra problemelor care se vor regasi pe agenda
- Formularea de propuneri de politica publica - dezvoltarea de propuneri pentru a rezolva probleme specifice
- Legitimarea deciziilor de politica publica - selectarea unei propuneri, constructia suportului politic pentru sustinerea propunerii respective, adoptarea propunerii prin act legislativ
- Implementarea de politici publice - organizarea administratiei, stabilirea ofertei de servicii, stabilirea resurselor financiare prin taxe sau alte mijloace
Implementarea unei politici publice face parte din procesul de realizare a unei politici publice si este un stadiu critic de realizare a unei politici publice, rolul administratiei fiind decisiv.
Dupa ce o problema a ajuns pe agenda institutionala, si mai multe optiuni au fost propuse pentru a o rezolva, iar guvernul s-a decis asupra uneia, ceea ce mai ramane este punerea in practica a deciziei. Acesta este stadiul implementarii politicii din cadrul ciclului politicilor publice si este definit ca ,,procesul in care programe sau politici sunt puse in practica; arata transpunerea planurilor in practica". Acest stadiu poate parea putin problematic, dar numeroase studii demonstreaza ca de multe ori o politica publica a esuat nu pentru ca nu ar fi avut mijloacele corecte, sau pentru ca nu s-a ales calea cea mai buna, solutia cea mai buna, pentru a rezolva problema respectiva, ci pur si simplu pentru ca nu a fost bine pusa in practica.
Exista o serie de factori care pot ingreuna transpunerea in practica a politicilor publice. Printre acestia putem sa enumeram: natura propriu-zisa a problemelor, conditiile sociale, conditiile economice, noile tehnologii care sunt sau nu la indemana guvernantilor, cicumstantele politice, opozitia sau insuficienta (cantitativa sau calitativa) a aparatului administrativ care este insarcinat cu implementarea politicii respective, resursele economice si politice ale grupurilor tinta, lipsa sprijinului opiniei publice
Implementarea politicilor publice
Exista in general cateva trasaturi importante ce disting activitatile de schimbare a politicilor publice de proiecte si programe. Aceste particularitati combina ceea ce determina un proces complex si dificil de implementare a politicilor publice, chiar si pentru cei mai experimentati manageri. Aceste trasaturi distinctive sunt:
o Implementarea politicilor publice nu este un proces coerent si linear. Prin implementarea politicilor publice, schimbarea este cel mai adesea multi directionala, fragmentata, frecvent intrerupta si impredictibila. Cum se stabileste succesiunea actiunilor si spre ce se indreapta atentia poate fi extrem de dificil si poate varia in timpul procesului de schimbare a politicilor publice.
o Procesul implementarii politicilor publice nu poate fi sarcina unei singure agentii. In majoritatea cazurilor, politicile publice necesita actiunea comuna a diverselor agentii sau grupuri. Chiar daca una dintre acestea este oficial agentia care indruma, in realitate nu exista entitate individuala ,,raspunzatoare" de implementarea politicilor publice Autoritatea si responsabilitatea sunt impartite intre actorii implicati, ceea ce presupune ca managementul traditional al comenzii si controlului nu este aplicabil.
o Procesul de implementare al politicilor publice genereaza castigatori si invinsi. Spre deosebire de proiecte si programe care distribuie selectiv beneficiile unor grupuri, politicile publice implica in general dezavantajarea unor grupuri prin aplicarea de impozite concomitent cu avantajarea altor grupuri. Acest lucru presupune faptul ca reformele politicilor publice au adesea un caracter politic ridicat. 
o Dificultatea obtinerii resursele necesare implementarii politicilor publice. Proiectele si programele au bugete consacrate, spre deosebire de politicile publice-in special la inceputul reformei-care nu detin fonduri pentru implementare. Realizarea progresului in ceea ce priveste politicile publice presupune lobby pentru noi fonduri, identificarea surselor existente pentru implementare si sustinere dar si negociere pentru redistribuirea resurselor. Toate aceste eforturi sunt supuse proceselor asociate formarii bugetelor nationale si curentelor politice schimbatoare.
Problemele implementarii unei politici publice la nivelul societatii
o Autonomia dezvoltarii sociale vs eforturile de a influenta aceasta dezvoltare. 
o Complexitatea crescanda a mediului in care traim, care face dificila identificarea conditiilor necesare pentru implementarea cu succes a politicii publice.
o Considerabila influenta exercitata de valori, atitudini si comportamentele oamenilor si institutiilor
o Nici o politica nu este realizata in izolare. 
o Dificultatea in anticiparea dezvoltarea viitoare si posibilitatile limitate de a le pregati dinainte.
o Problema simularii politicii.
o Problema cauzata de consecintele nedorite ale politicii, care pot discredita implementarea ei.
Modelul de implementare top-down
Aceasta considera politica publica ca pe o exercitare a autoritatii. Ea vede determinarea scopurilor autorizate ca fiind in centrul procesului si explica restul procesului organizational ca urmarire a acestor scopuri, culminand cu constatarea atingerii acestora. 
Explica rolul participantilor in cadrul actiunii in functie de relatia acestora cu autoritatea. Aceste figuri ale autoritatii sunt numiti factori de decizie si sunt cei care aleg obiectivele si modul de atingere a acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implementarea unei Politici Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!