Identități conflictuale în lumea postcomunistă - SUA și Hezbollah

Extras din referat Cum descarc?

Din punct de vedere al analizei de securitate, la inceput de secol al XXI-lea, conflictele reprezinta o preocupare majora a comunitatii internationale. In conditiile in care lumea de astazi se transforma din ce in ce mai mult, sub efectele procesului de globalizare, exista nevoia de identificare atenta a tuturor aspectelor pe care le implica acest proces. 
Totul, de la stransa interconectivitate globala economica pana la tendinta de segmentare a unor state, face ca mediul actual de securitate sa fie caracterizat drept complex; astfel ca mediul global sufera o stare de reasezare, de reconfigurare si repozitionare a principalilor actori internationali sau de constructive a unor structure institutionale ( in plan national, regional si mondial), pentru a fi cat mai adecvat adaptate noilor conditii ale acestei ordini in profunda schimbare In acest mediu, este normal sa apara stari conflictuale, generate de insesi noile conditii sau, mai bines pus, de procesul de adapatare la aceste conditii.
La ora actuala, intr-un mediu de securitate caracterizat, conform majoritatii specialistilor, de starea de haos, cea mai pregnanta tendinta este de a crea elemente politice, militare si economice stabile, la scara globala, pe fondul unei populatii diverse din punct de vedere geografic, etnic, religios si cultural. De aceea, aceasta tendinta trebuie sa reprezinte, printre altele, si valorile diversitatii ideologice si culturale.
Legatura intre existenta unor grupuri minoritare pe teritoriul celor mai multe state si securitatea internationala a devenit evidenta, mai ales dupa colapsul sistemului comunist. Revitalizarea etnicitatii, fenomen sesizabil in aceasta perioada, a dus la o sporire a tensiunilor, crescand astfel potentialul de conflict. In anumite conditii, acest conflict, chiar daca initial se dezvolta in cadrul unui singur stat, la un moment dat se poate internationaliza, implicand state vecine sau chiar o mare parte a comunitatii internationale.
Din punct de vedere sociologic, conflictul este prezent in toate sistemele sociale, de la nivel interindividual, pana la nivel international. Conflictul se refera la situatia in care capacitatea unei comunitati de a stinge situatiile tensionate prin mecanisme de reglare, precum structurile autoritatii statale sau de clan, este limitata sau redusa pana la absenta, permitand, astfel, partilor implicate sa recurga la violenta. 
Conditiile de aparitie a conflictului sunt in mod frecvent date de : 
- regimuri corupte, represive sau nelegitime; 
- state slabe, corupte, decazute; 
- existenta unor actiuni discriminatorii indreptate spre alte grupuri etnice sau sociale; 
- lipsa existentei unui cadru legal, necesar unei mai bune gestionari a diferentelor culturale, etnice sau/si religioase; 
- comunitati religioase active politic care au un discurs ostil sau separatist; 
- conflicte inghetate din perioada Razboiului Rece; 
- transformari bruste la nivel politic si economic; 
- prezenta unor cantitati insemnate de arme si munitie; 
- relatii regionale tensionate.
Religia corespunde unei forme de identitate, cu un puternic impact in societate si chiar in viata politica a unui stat sau regiuni, cu precadere in contextul unui conflict cultural. 
Credintele religioase pot lua forme politice, prin sprijinul puternic pe care il aduc etnicitatii si prin asocierea lor cu valori transcendentale, prin care societatea ar capata o directie, coeziune, virtute si stabilitate. Folosirea valorilor religioase poate duce insa la manifestari cu caracter fundamentalist, la stabilirea unor strategii prin care credinciosii tind sa-si conserve identitatea ca grup sau popor, in fata unui real sau presupus atac al celor care aparent ii ameninta. 
In cele mai multe situatii, scopurile, obiectivele, formele de materializare ale conflictelor sunt complexe, factorul religios fiind preponderent sau nu. Atunci cand apartenenta la o religie devine element esential sau important de identificare a unui grup social (in special a identitatii nationale), conflictele politico-militare au caracter religios pregnant sau preponderent; si in situatia in care grupuri sociale defavorizate in cadrul unor societati se identifica cu o religie, conflictele violente dintre ,,favorizati" si ,,defavorizati" iau forma conflictelor religioase


Fisiere in arhiva (1):

  • Identitati Conflictuale in Lumea Postcomunista - SUA si Hezbollah.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!