Identitatea Europeană

Extras din referat

Textul incearca sa surprinda in ce sens exista o identitate europeana si cum influenteaza institutiile politice identitatile sociale. Pornind de la o perspectiva teoretica textul doreste sa defineasca si sa explice conceptul destul de imprecis al "identitatii europene". In ce mod contureaza institutiile politice identitatile oamenilor si apartenenta lor la o anumita comunitate? Exista o identitate europeana? Si daca da, cum interactioneaza ea cu idenitatile individuale multiple? Care este continutul identitatii europene? - sunt doar cateva intrebari la care autorul incearca sa raspunda, folosind cercetarile si lucrarile mai multor specialisti din varii domenii.
Textul are 6 parti, fiecare parte incercand sa raspunda la o intrebare centrala - pornind de la variabila constanta, anume identitatea europeana (IE). Prin urmare, prima parte se concentreaza pe modul in care IE co-exista cu cea individuala sau a unor grupuri sociale. Cum se imbina acestea? IE nu trebuie privita in termeni de suma nula, deoarece un grad ridicat al IE nu semnifica o apartenenta scazuta la un stat sau alte comunitati. Indivizii au mai multe identitati sociale, astfel incat identitatea europeana poate co-exista cu cea nationala, sau regionala. Exista situatii in care cele doua identitati se pot afla in conflict - oficialii de la Bruxelles sunt un exemplu, deoarece ei isi reprezinta statele nationale dar simt in acelasi timp o apartententa la Uniunea Europeana (UE). in ceea priveste identificarea cu Europa la nivelul maselor, exista un clivaj dominant: pe de-o parte sunt cei care se identifica doar cu statul natiune, pe de alta parte sunt cei care simt apartenenta atat la Europa cat si la statul natiune. Cei din aceasta categorie sunt mai putin nationalisti si xenofobi, detin valori cosmopolite, astfel incat reusesc sa se identifice si cu Europa. Identitatea nationala (IN) joaca insa un rol important in reticenta unora de a se identifica cu Europa. Ce trebuie retinut este faptul ca identificarea cu Europa nu inseamna a lasa pe plan secund IN - cele doua mai degraba se completeaza. Astfel putem vorbi de identitati multiple (IM). Astfel, identitatile pot fi percepute ca 1) niste cercuri concentrice, potrivit modelului papusilor rusesti, ca 2) identitati intretaiate, care se suprapun sau 3) total separate - nu exista suprapuneri. Ultimele doua moduri de abordare se regasesc la nivelul relatiei dintre IE si alte identitati. IN formeaza in acest sens un sub-grup, care co-exista intr-un grup supra-ordonat (Europa) ?modelul papusilor rusesti. Referitor la identitatile care se suprapun, un exemplu poate fi oferit tot de oficialii de la Bruxelles, de exemplu parlamentarii europeni, care simt atat apartenenta la propriul partid, cat si la statul lor national si la UE. Mai exista un model privind conceptualizarea relatiei IE cu alte identitati  - modelul ,,marble cake". In acest caz componente ale identitatii personale se combina si cu componente ale altor identitati (exemplul in acest caz se refera la ideologia social-democrata care a suferit schimbari, datorita acceptarii capitalismului si a economiei de piata, care s-a imbinat cu integrarea europeana. Astazi europenismul este parte constitutiva a ideologiei social-democrate moderne). 
Ca o concluzie la prima parte, putem spune ca nu exista o identitate europeana omogena, atata dimp cat constructiile IN difera si fiecare percepe si intelege Europa si UE diferit. Identitatile nationale (IN) diferite vor umple ,,vidul Europei" in diferite moduri, formand in final o Uniune Europeana omogena, sau nu.
Pentru a dezvolta aceasta problematica in a 2a parte intrebarea la care se cauta raspunsuri se refera la continutul si compozitia IE - ce inseamna ,,noi", cine sunt ,,ceilalti"? Identitatea europeana este foarte slab dezvoltata, tocmai datorita faptului ca exista multe intelesuri ale acestui concept. In timp ce moneda unica de exemplu, a reusit sa inoculeze un sentiment de apartenenta la UE, PESC sau PESA au ramas strict la nivel national. Pentru a clarifica posibilele variante de IE trebuie delimitate si definite identitatea europeana pe de-o parte, si apartenenta la UE, pe de alta parte. De-a lungul istoriei si integrarii europene ,,vidul Europei" a fost umplut de constructia Uniunii Europene. Fiecare stat din Europa se raporteaza la UE ( ca stat membru, non-membru sau in curs de aderare) facand astfel din UE un creator de identitate activ, in definirea apartenentei la" Europa". Pe de alta parte, Europa este


Fisiere in arhiva (1):

  • Identitatea Europeana.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!