Guvernanța - o metodă complexă de management internațional

Extras din referat Cum descarc?

Guvernanta - Notiuni generale
Etimologic, termenul de guvernanta provine din grecescul "kubernan", care inseamna "a pilota sau a carmui". Termenul a fost utilizat pentru prima data de Platon, facand referire la proiectarea unui sistem de guvernamant.
Conform definitiei data de Concise Oxford Dictionary, acest termen are acelasi inteles cu cel al cuvantului "guvernare": "maniera de a guverna", "functia sau calitatea de a guverna". Insa, in anii '80 ai secolului XX, politologii l-au separat de intelesul sau ingust, integrandu-i in definitie pe actorii societatii civile.
Astfel, Rhodes defineste guvernanta ca fiind acele "retele auto-organizatorice si interorganizationale, caracterizate de interdependenta, schimb de resurse, reguli ale jocului si autonomie semnificativa fata de stat." 
In opinia lui Rosenau, guvernanta globala "include sisteme de conducere la toate nivelurile activitatii umane: de la nivelul familiei pana la nivelul organizatiilor internationale iar exercitarea controlului, in vederea atingerii obiectivelor, implica repercusiuni transnationale." 
Aceste definitii ale conceptului de guvernanta reprezinta doar cateva exemple de care ne ciocnim atunci cand evaluam literatura de specialitate. Actualmente, putem afirma ca guvernanta se refera la ceva mult mai larg decat guvernarea, ca implica dirijare si reguli ale jocului, incluzand chiar toate activitatile din cadrul unei entitati care intra in sfera managementului. 
Ultimul deceniu al secolului XX a marcat conturarea unui domeniu specific al managementului stiintific, deosebit de important - guvernanta corporativa. 
In ceea ce priveste definirea acestui concept, putem spune ca guvernanta corporativa este o notiune dificil de cuprins intr-o singura propozitie. Potrivit autorului Cadbury, guvernanta corporativa este ,,sistemul prin care companiile sunt indrumate si controlate". Descrierea simpla facuta de Cadbury, in ceea ce priveste modul in care organizatiile sunt directionate si conduse, contine elemente de mare profunzime si face trimitere la performanta ceea ce reprezinta o preocupare majora a oricarei firme. 
O alta definitie este data de Shleifer si Vishny, acestia precizand ca "guvernanta corporativa se refera la modul in care furnizorii de fonduri ai unei companii se asigura ca isi vor primi beneficiile cuvenite de pe urma investitiei facute." Prin urmare, putem spune ca guvernanta corporativa se traduce prin arta oamenilor de a conduce si organiza o afacere.
Conceptul de guvernanta corporativa poseda doua trasaturi esentiale: 
o comportamentala - vizeaza modul in care interactioneaza managerii unei companii, actionarii, angajatii, creditorii, clientii si furnizorii, statul si alte grupuri de interes in cadrul strategiei generale a companiei;
o normativa - care se refera la un ansamblu de reglementari in care se incadreaza aceste relatii si comportamente, descrise anterior, respectiv legea societatilor comerciale, legea valorilor mobiliare si a pietelor de capital, legea falimentului, legea concurentei, cerinte ale cotarii la bursa, etc.
Dezbaterile ce au avut ca subiect de discutie guvernanta corporativa s-au accentuat mai ales in decursul anilor 1990, mai intai in tarile anglo-saxone, iar mai apoi in Europa continentala, extinzandu-se, in final, la scara mondiala. Interesul manifestat in studiul guvernantei la nivelul corporatiilor a fost focalizat pe analiza puterii managerilor si pe limitele de exercitare a acesteia.
O buna guvernanta corporativa asigura imbunatatirea eficientei economice si stabilirea unui climat de investitii interactiv. In ultimele decenii, pe plan international, s-a constatat cresterea numarului de companii care au optat pentru folosirea acestei metode. De altfel, s-a observat ca organizatiile care se dedica implementarii principiilor acesteia au reusit chiar sa ajunga sa maximizeze profiturile. 
Sistemele de guvernanta corporativa difera mult de la o tara la alta si aceste diferente afecteaza direct atat procesul de dezvoltare al strategiilor globale, cat si tipurile de strategii care pot fi adoptate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Guvernanta - O Metoda Complexa de Management International.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!