Gradul de sărăcie

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3524
Mărime: 143.94KB (arhivat)
Publicat de: Cosmìn M.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cosmin Gabriel Marian

Cuprins

  1. 1. FENOMENUL DE SĂRĂCIE. PREZENTARE GENERALĂ ...5
  2. 1.1. Încadrarea fenomenului .5
  3. 1.2. Definirea riscului 5
  4. 1.3. Definirea fenomenului 5
  5. 2. EVOLUȚIA FENOMENULUI LA NIVEL NAȚIONAL ..7
  6. 3. IMPLICAȚIILE FENOMENULUI DE SĂRĂCIE ASUPRA SECURITĂȚII NAȚIONALE ..11
  7. CONCLUZII ...13
  8. BIBLIOGRAFIE .15

Extras din referat

CAPITOLUL 1

FENOMENUL DE SĂRĂCIE. PREZENTARE GENERALĂ

1.1. Încadrarea fenomenului

Conform Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, fenomenul de sărăcie este integrat drept risc. „Dificultățile de ordin economic, perpetuarea economiei subterane și a corupției, nivelul crescut al evaziunii fiscale coroborat cu gradul redus de colectare a taxelor și impozitelor, infrastructura deficitară, precum și reziliența redusă a sistemului fiscal în raport cu evoluțiile externe limitează perspectivele de dezvoltare a României și capacitatea de promovare a obiectivelor sale politico-militare, diplomatice și de imagine în plan extern. Conex, dificultățile în asigurarea sustenabilității bugetare afectează creșterea economică, respectiv dimensionarea și alocarea eficientă a cheltuielilor publice.”

1.2. Definirea riscului

Riscul este un concept care exprimă probabilitatea unor întâmplări negative și impactul acestora. Conform definiției Organizației Internațională pentru Standardizare (OISS), publicată în documentul ISO 31000 (2009)/ Ghidul ISO 73:2009, riscul este doar efectul pozitiv al incertitudinii asupra obiectivelor.

1.3. Definirea fenomenului

Există oare un criteriu internațional pentru a defini "sărăcia absolută"? Banca Mondială răspunde negativ. „Avantajul definirii sărăciei prin bani este acela că putem obține relativ ușor cifre, date și statistici. Pe de altă parte, viețile reale ale oamenilor sunt mult mai complexe, motiv pentru care consider că o astfel de definiție legată de resursele financiare nu este suficientă”, a explicat sociologul Christoph Butterwegge de la Universitatea din Köln.

Organizația ONU a elaborat o listă lungă de criterii cu ajutorul cărora califică stadiul de dezvoltare al fiecărui stat, așa-numitul „indice al dezvoltării umane”. Pe moment, Islanda ocupă poziția de frunte pe această listă, fiind considerată cea mai dezvoltată țară de pe glob, iar pe ultimul loc se află statul african Sierra Leone. Sociologul Christoph Butterwegge consideră că o definiție de acest fel, care include o serie de factori specifici pentru țara respectivă, constituie cel mai bun punct de pornire în combaterea sărăciei.

Profesorul din Köln a adăugat: „Sărăcia înseamnă mai mult decât lipsa banilor. Ea presupune dezavantaje în toate domeniile vieții: în educație, cultură, sănătate, chiar și în ceea ce privește cartierul în care locuiește o persoană. Schimbările trebuie să înceapă în fiecare domeniu în parte, de pildă în politica educațională, în sistemul sanitar și așa mai departe. În concluzie, combaterea sărăciei este o misiune comună a tuturor sectoarelor politice.”

„Nu există o metodologie unică, general acceptată, de măsurare a sărăciei, fiecare dintre numeroasele metode existente pornind de la premise diferite și având, în consecință, rezultate diferite. La modul general, pentru a determina nivelul sărăciei printr-o evaluare unidimensională (sărăcia fiind definită pe baza unui singur indicator de bunăstare) sunt necesare două elemente: (i) indicatorul care să exprime nivelul de bunăstare sau resursele fiecărei gospodării și care să permită compararea standardului de viață al gospodăriilor și (ii) un prag al sărăciei (nivelul de referință al indicatorului de bunăstare cu care să fie comparat nivelul de bunăstare al fiecărei gospodării astfel încât cele aflate sub acel prag să fie considerate sărace).”

În România au fost testate, de-a lungul timpului, diverse metodologii de estimare a sărăciei care au propus variante diferite ale acestor două elemente. Dintre acestea, două sunt considerate mai relevante în contextul prezentului studiu: (a) metoda națională de calculare a sărăciei absolute și (b) metoda de calculare a sărăciei relative stabilită la nivel european.

Bibliografie

I. Monografii:

1. Grigoraș, Vlad (coord.), Stănculescu, Mihaela (coord.), Teșliuc, Emil (coord.), Studiu de fundamentare pentru Strategia națională privind incluziuea socială și reducerea sărăciei 2015-2020, Editura Grupul Băncii Mondiale, București, 2015.

2. Iagăr, Elena Mihaela, Dimensiuni ale incluziunii sociale în România, Editura Institutului Național de Statistică, București, 2020.

II. Surse web:

1. Administrația Prezidențială, Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, disponibil pe https://www.presidency.ro/files/userfiles/Documente/Strategia_Nationala_de_Aparare_a_Tarii_2020_2024.pdf.

2. *** Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (Ministerul Afacerilor Externe), disponibil pe https://www.mae.ro/node/35919.

3. *** Ce este sărăcia?, disponibil pe https://www.dw.com/ro/ce-este-s%C4%83r%C4%83cia/a-4523312.

4. *** Comunicat de presă. Reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel putin 7% până în anul 2027, obiectivul Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2021-2027, aprobate de Guvern (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale), disponibil pe https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6541-reducerea-numarului-de-persoane-expuse-riscului-de-saracie.

5. *** Economia și protecția socială în relație cu sărăcia. Date și opinii, disponibil pe https://profitpentruoameni.ro/wp-content/uploads/2013/05/04-ECONOMIA-SI-PROTECTIA-SOCIALA-IN-RELATIE-CU-SARACIA.-DATE-SI-OPINII.pdf.

6. Iftimoaei, Ciprian, Aspecte statistice referitoare la sărăcie și excluziune socială, disponibil pe https://is.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/49/2018/11/Material-DJS-Saracie-si-excluziune-sociala.pdf.

7. Idem, Sărăcia și excluziunea socială la nivel național și în profil regional, disponibil pe https://is.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/49/2022/04/Material-Statistica-Iasi.pdf.

8. *** ISO Guide 73:2009. Risk management (Organizația Internașională pentru Standardizare), disponibil pe https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:guide:73:ed-1:v1:en.

9. *** Provocare globală pentru transparența guvernamentală: Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD). Agenda 2030, disponibil pe https://worldtop20.org/global-movement?gclid=CjwKCAiAyfybBhBKEiwAgtB7fnrr0s7psQdTcIT0tzmZoM09ti7T3ZX_-RHRx6cVZX2vI4nO-yTQqxoC8JUQAvD_BwE.

10. *** Rata riscului de sărăcie, după gradul de urbanizare, disponibil pe https://monitorsocial.ro/indicator/rata-riscului-de-saracie-dupa-gradul-de-urbanizare/.

11. *** Strategia Europeană de Securitate. O Europă sigură într-o lume mai bună, disponibil pe https://www.consilium.europa.eu/media/30815/qc7809568roc.pdf.

Preview document

Gradul de sărăcie - Pagina 1
Gradul de sărăcie - Pagina 2
Gradul de sărăcie - Pagina 3
Gradul de sărăcie - Pagina 4
Gradul de sărăcie - Pagina 5
Gradul de sărăcie - Pagina 6
Gradul de sărăcie - Pagina 7
Gradul de sărăcie - Pagina 8
Gradul de sărăcie - Pagina 9
Gradul de sărăcie - Pagina 10
Gradul de sărăcie - Pagina 11
Gradul de sărăcie - Pagina 12
Gradul de sărăcie - Pagina 13
Gradul de sărăcie - Pagina 14
Gradul de sărăcie - Pagina 15
Gradul de sărăcie - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Gradul de saracie.docx

Te-ar putea interesa și

Sărăcia în România între 2000 și 2009

INTRODUCERE Schimbările prin care trece societatea românească actuală, sunt resimţite în toate sectoarele economiei.După căderea comunismului,...

Agricultura, zonele rurale și dezvoltarea durabilă în România

INTRODUCERE Zona rurală este legătura noastră cu pământul. Uneori evocă imaginea simplității și a păcii, iar alteori imaginea izolării, a unei...

Aspecte socio demografice - Județul Brăila

Argument „Geografia ţării trebuie să înceapă cu geografia locului natal, ale cărui elemente proaspete, pline de imagini şi de simţire există în...

Piața muncii în România

CAPITOLUL 1. CONSIDERAŢII GENERALE 1.1.CONCEPTUL ŞI TRĂSĂTURILE PIEŢEI MUNCII Premisele teoretice ale analizei pieţei muncii sunt: muncă şi...

Prezentarea Sistemului Sanitar din România

Cap I. Prezentarea Sistemului Sanitar din Romania In 1997, Romania a introdus un nou sistem de asigurari de sanatate prin Legea nr. 145/1997,...

Infracțiunile de Tăinuire și Favorizarea Infractorului

Capitolul I CONSIDERAŢII GENERALE, REFERINŢE ISTORICE ŞI ELEMENTE DE DREPT COMPARAT PRIVIND INFRACŢIUNILE DE TĂINUIRE ŞI FAVORIZAREA...

Studiu de geografie socială - Brăila

INTRODUCERE Studiul de geografie sociala a unui teritoriu implica analiza cantitativa si calitativa a componentelor mediilor geografice, a...

Comparatia dintre Sistemul de Asigurari de Sănătate din România și Sistemul de Asigurări de Sănătate din Marea Britanie

Prezentarea sistemului sanitar din Romania - In 1997, Romania a introdus un nou sistem de asigurari de sanatate prin Legea nr. 145/1997, bazat pe...

Ai nevoie de altceva?