Globalizarea si transformarea societatii romanesti contemporane

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducerea
2. Globalizarea
3. Romania si procesul de globaliare
4. Impactul globalizarii in dezvoltarea societatii romanesti
5. Avantajele si dezavantajele Romaniei in urma globalizarii
6. Imaginea Romaniei in urma globalizarii
7. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Globalizare
Globalizarea in perspectiva ei da o forma noua si deschide noi portite in relatiile internationale . Globalizarea in sine este un fenomen economic, implica si genereaza elefcte in toate domniile vietii sociale .
Globalizarea este un termen folosit frecvent in dezbaterile politice, dar si in cele stiintifice . Este privita de unele persone ca fiind o amenintare dar si de unele persane ca o oportunitate foarte mare in vederea dezvoltarii si obtinerea unor avantaje consideralile pe planul international .
Toate tarile in prezent , indiferent ca sunt dezvoltate, in curs de dezvoltare, mai putin dezvoltate sau in tranzitie, urmeaza politici orientate spre piata globala, deschizand intreprinderilor lor accesul la competitia internationala. 
Astfel, in special, in tarile aflate in tranzitie, toate firmele, mari sau mici, depind de lumea afacerilor internationale. Acestea au aceleasi interese vitale ca si intreprinderile din tarile dezvoltate, sau in curs de dezvoltare .
Desi originile globalizarii se gasesc in expansiunea comertului inca din Evul Mediu , astazi fenomenul globalizarii este este intalnit in tot mai multe sectoare :social, politic , economic , chiar si militar. Cel mai influent si puternic sector ramane totusi sectorul informational si comunicational .
Globalizarea creeaza oportunitati extraordinare si aduce un progres intens in anumite domenii ,Daniel Daianu (2001:26) evidentiaza ca acest proces este departe de a fi uniform , creeaza expectatii foarte mari in diferite domenii si in diverse zone ale lunii, ,,globalizarea poate tensiona la extrem tensiuniile sociale si economice ce nu se pot adapta rapid",acestea pot cauza conflicte majore .
Globalizarea afacerilor a determinat infiintarea Organizatiei Mondiale a Comertului, in ianuarie 1995 si intrarea in vigoare a Acordurilor Rundei Uruguay. De asemenea, Centrul de Comert International UNCTAD/OMC (ITC), impreuna cu Secretariatul Commonwealth a publicat doua lucrari -  Runda Uruguay-Ghidul intreprinzatorului si Ghid pentru intreprinderi privind Sistemul Comercial Mondial - in vederea explicarii cadrului juridic al afacerilor internationale, subliniind implicatiile prevederilor si regulilor specifice asupra intreprinderilor .
Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este responsabila pentru supravegherea sistemului comercial multilateral, care a evoluat treptat in ultimii 50 de ani.
Centrul de Comert International acorda sprijin comunitatii de afaceri, adica intreprinderilor, asociatiilor de afaceri si agentiilor cu activitate de sprijin din tarile aflate in tranzitie si in curs de dezvoltare .
2. Romanii si procesul de globalizare
Romania in decurs de un secol si-a refacut unitatea nationala, a trecut de o economie predominant agrara la una industriala ( in 1945, avea inca cel mai mare procent de populatie rurala din Europa -  80% -  pe locul urmator situandu-se Ungaria -  70%), a luptat, cu un rol important, in cele doua conflagratii mondiale, a pierdut teritorii traditionale, a trecut prin experimentul bolsevic si si-a regasit vocatia europeana prin singura revolutie anti-comunista sangeroasa din fostul lagar bolsevic .
Globalizarea poate avea doua tipuri de consecinte pentru Romania
1. Primele dintre ele sunt cele positive:
Romania are nevoie de capital strain investitional pentru dezvoltare, fiind incapabila sa-si produca acest capital doar din surse interne. Fiind o tara cu oportunitati economice multiple -  de la turism si agricultura la industria petroliera si metalurgica . Romania poate deveni atractiva pentru capitalul strain, daca ii asigura acestuia conditii interne (legislative, fiscale) propice. Miscarea rapida de capital presupusa de globalizare -  in care companiile isi pierd clasica identitate ,,nationala" -  poate deveni avantajoasa pentru Bucuresti in conditiile unei forte de munca inalt calificate, dar comparativ ieftine .


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea si transformarea societatii romanesti contemporane.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1.Luca Sabina, Identitatea socioculturala a tinerilor,Iasi, Institutul European, 2009, p52
2.Daianu Daniel,Bancile centrele, criza si postcriza, Editura Polirom, 2016, p46
Surse internet:
1. http://www.stiucum.com/management/managementul-afacerilor/Globalizarea-si-transformarea-64826.php
2.http://intelligence.sri.ro/tendinte-si-perspective-ale-globalizarii-si-apartenenta-statelor-la-tratatele-regionale
3.https://adevarul.ro/news/politica/pro-globalizare-1_583a7f115ab6550cb8e3bc23/index.html
4,https://www.academia.edu/36728799/IMPACTUL_GLOBALIZARII_ASUPRA_DEZVOLTARII_REGIONALE
5. http://www.e-antropolog.ro/2012/09/globalizare-cazul-romanesc-2/
6. disponibil la http://www.qreferat.com/referate/economie/Avantajele-si-dezavantajele-gl418.php
7. https://www.libertatea.ro/stiri/magazin/imaginea-romaniei-5-studii-europene-4-domenii-cu-potential-si-un-avertisment-pentru-urmatorii-ani-2179543
8. http://intelligence.sri.ro/tendinte-si-perspective-ale-globalizarii-si-apartenenta-statelor-la-tratatele-regionale/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!