Globalizarea si Efectele ei Studiu de Caz - Fenomenul Democratizarii Globale

Cuprins referat Cum descarc?

1. CONCEPTUL DE GLOBALIZARE. CATEVA EFECTE ALE GLOBALIZARII
2. FENOMNEUL DEMOCRATIZARII GLOBALE
STUDIU DE CAZ: DEMOCRATIE SI UNIUNEA EUROPEANA
3. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1. CONCEPTUL DE GLOBALIZARE. CATEVA EFECTE ALE GLOBALIZARII
Globalizarea este un fenomen care a luat nastere in spatiul occidental, si care poate fi explicat in termenii specifici esentialismului si universalismului ce marcheaza gandirea de tip european. Asa cum arata Robertons, procesul globalizarii incepe printr-o faza germinala, localizata in Europa secolelor XV-lea - al XV-lea, continua cu faza incipienta, ce tine pana in 1870, trece apoi printr-o faza in care are loc ,,formalizarea internationala si implementarea in spatiul social a ideilor despre umanitate" (1870-1920), se accentueaza apoi intr-o faza a luptei pentru hegemonie (1920-1960) si atinge in final, o faza de incertitudine. In aceasta ultima etapa astazi; este vorba de o faza a procesului socio-istoric al globalizarii in care societatile nationale trebuie sa faca fata problemelor legate de multiculturalisme si polietnicitate. Aceste ultime doua concepte definesc deci tendinte complementare globalizarii, dar care se nasc, paradoxal, in chiar cadrul delimitat de acest proces. Totodata, ele arata ca daca globalizarea avanseaza in timp ca un proces prin excelenta economic, acestuia i se ,,opun", mutual, procese culturale si politice . 
Globalizarea poate fi inteleasa ca fiind intinderea si adancirea relatiilor sociale si a institutiilor in timp si spatiu, astfel incat, pe de o parte, activitatile de zi cu zi sunt tot mai influentate de evenimente avand loc de cealalta parte a globului, si pe de alta parte, practicile si deciziile grupurilor sau comunitatilor locale poate avea reverberatii globale semnificative. In consecinta, globalizarea poate fi conceputa ca "actiune la distanta". Forma actiunii la distanta care ne intereseaza aici este produsa de extinderea si adancirea relatiilor peste granitele statelor natiuni, la o intensitate sporita. 
Delimitarea conceptuala a globalizarii datoreaza foarte mult lui Ronald Roberson, care defineste procesul, din perspectiva sociologica astfel: ,,Globalizarea, conceptual, de refera atat la comprimarea lumii, cat si la intensificarea constientizarii lumi ca un intreg ...atat la interdependentele globale concrete, cat si la constiinta asupra intregului global in secolul XX. "Astfel definit,, termenul ,,globalizare" presupune, deci o ambivalenta genuina, care are in vedere atat expansiunea societatii la scara globala, interdependentele economice, politice si socio culturale care rezulta din aceasta expansiune, revirimentul tendintelor etnonationaliste ori fundemantaliste, cat si transferul imaginii acestor procese din planul realitatii empirice in cel al constiintei. 
Globalizarea implica cel putin doua fenomene distincte.
? In primul rand sugereaza faptul ca multe verigi ale activitatii politice, economice si sociale capata o amploare globala.
? Si, in al doilea rand sugereaza ca are loc o intensificare a nivelelor de interactiune si interconectare in interiorul si intre state si societati. 
Ce este nou cu privire la sistemul global modern este expansiunea relatiilor sociale in si prin noi dimensiuni ale activitatii - tehnologice, organizationale, administrative si legale, printre altele - si intensificarea cronica de interconectare mediate de catre astfel de fenomene precum retelele de comunicare moderne si noile tehnologii informationale. Politica se desfasoara astazi, cu toata nesiguranta si sovaielile ei obisnuite, pe fundalul unei lumi modelate si impregnate de miscarea marfurilor si capitalului, fluxul comunicatiilor, schimburile reciproce intre culturi si circulatia oamenilor. 
Exista, in consecinta, un paradox socant care trebuie observat in legatura cu epoca contemporana: din Africa pana in Europa de Est, din Asia pana in America Latina, tot mai multe natiuni si grupuri promoveaza ideea "conducerii de catre popor"; dar ele fac acest lucru tocmai in acel moment in care chiar eficacitatea democratiei, ca forma nationala de organizare politica, e pusa sub semnul intrebarii. In vreme ce zone importante ale activitatii umane sunt in mod progresiv organizate la un nivel global, soarta democratiei si cea a statutului-natiune democratic, independent, in particular intampina unele dificultati. In acest context, intelesul si locul politicii democratice, si al diverselor modele de democratie, trebuie regandit in relatie cu procesele si structurile locale, nationale, regionale si globale care se suprapun.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Zygmunt Bauman, Globalizarea si efectele ei sociale, Editura Antet, Prahova, 2000;
2. David Held, Democratia si ordinea globala, Editura Univers, Bucuresti, 2000;
3. Anthony Giddens, A treia cale si criticii ei, Editura Polirom Iasi, 2001;
4. David Harvey, Condiatia postmodernitatii. O cercetare asupra originilor schimbarii culturale, Editura Amarcord, Timisoara, 2002;
5. Ronal Roberson, "Globalization: social theory ang global culture", Sage publication


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!