Globalizarea si Dilemele Identitatii

Extras din referat Cum descarc?

"In centrul culturii moderne se afla globalizarea;
in centrul globalizarii se afla practicile culturale"
John Tomlinson
Conceptul de globalizare este unul multidimensional ( iar variatele definitii difera de cele mai multe ori in functie de domeniul de referinta. ) se refera la o crestere a interactiunilor la nivel global si o interdependenta intensificata la nivel economic, social, tehnologic, cultural, politic si ecologic s.a. Globalizarea este adesea mentionata in legatura cu o serie de caracteristici: punerea in legatura a popoarelor (cresterea dependentei dintre natiuni), micsorarea distantelor prin intermediul tehnologiei si rezolvarea unor probleme globale (de la efectul de sera la terorism sau trafic de fiinte umane) , precum si crearea unei piete economice comune .
Pe de alta parte intervine conceptul de identitate nationala, acesta se poate referi in egala masura la trasaturile distinctive ale unui grup ca natiune (aceeasi descendenta, limba, cultura, religie), cat si la sentimentul de apartenenta al unui individ la acestea (manifestat prin respectarea obiceiurilor, traditiilor, cutumelor specifice). ,,Identitatea se constituie din acele elemente despre care membrii unei colectivitati nationale cred ca-i particularizeaza , deosebindu-i de alte comunitati omoloage. Din acest unghi , identitatea nationala parte ca o forma a identitatii sociale.
Globalizarea ca orice proces , prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Dintre cele din urma putem mentiona tendita de uniformizare, aplicabila inclusiv la nivel cultural, unul dintre aspectele definitorii ale identitatii. Diversitatile culturale sunt de multe ori prezentate drept obstacole majore ale colaborarii sau integrarii diferitelor comunitati - cum este de pilda-cazul integrarii europene. Dar ele pot fi privite si ca elemente ale unei necesare complementaritati ca factori mai curand favorizanti ai cooperarii, ai apropierilor inter- si intracomunitare. Exista intotdeuna un fond comun, exista ratiuni genral umane dincolo de diferentele antionale, etnice, culturale,etc. In cazul Europei, exista o cultura comuna bazata pe traditia iudeo- crestina si umanista, e xista un spirit european, plasmuit de-a lungul secolelor din mostenirea graca romana , si un spirit al inidividualismului, dar si al esteticului rod al mostenirii grecesti.
Exist aun nucleu ireductibil d e elmnete culturale care constituie baza civilizatiei europene.Chiar daca identitatea sa ramane inca de de finisat Europa reprezinta se poate spune-o comunitate de destin.
Globalizarea si cultura nationala" nu este doar o sintagma, ci reprezinta o dilema reala. Avem, pe de o parte, procesul de globalizare, vazut atat ca proces natural, cat si ca proces dirijat, iar pe de alta parte, avem reactia de raspuns a universului cultural, mai bine spus a patrimoniului cultural al fiecarei natiuni. Globalizarea include exportul si impunerea modelelor culturale si socio-economice occidentale, fiind definita ca o situatie noua, de constructie a unui sistem planetar caracterizat printr-o enorma capacitate de comunicare si schimburi informationale la scara planetara. Dincolo de definitiile formale ale globalizarii, este cazul sa insistam asupra atitudinii ce trebuie adoptata in fata unui fenomen ce se afirma ca ar putea afecta cultura nationala romana. Unii sustin ca fenomenul gloablizarii are ca efect diversificarea culturilor nationale, altii - in special francezii - sustin contrariul.
Solutia este de a prezerva ceee ce este posibil din identitatea culturala nationala, sa stabilim anumite limite de acceptare ale americanizarii. Rezistenta la americanizare are forme subtile. Exemplul mitului Dracula, pe care occidentalii il exploateaza in folos propriu - dar romanii, paradoxal, nu reusesc sa si-l asume, desi personajul istoric care-l inspira face parte din patrimoniul istoric si cultural romanesc -este doar unul din multele exemple posibile. Daca nu vom intelege la timp riscurile unei rezistente prea inversunate, riscam sa cadem in capcana francezilor sau si mai rau a arabilor, care nu ascund ca nu le place America. Sau, cel mai mai rau, ne-am putea plasa din eroare in categoria paranoicilor anti-globalizare.Realitatea este ca termenul globalizare a fost lansat de americani. Francezii au preferat termenul mondializare, deoarece in conceptia francezilor, mondializarea ar defini respectul fata de culturile tarilor participante la fenomenul globalizarii economice. Dar chiar si francezii, cu toate excesele nationale specifice, recunosc ca exista beneficii ale globalizarii mai ales in domeniul informatic si in cel economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea si Dilemele Identitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!