Globalizarea. oportunități și amenințări pentru România

Extras din referat Cum descarc?

1 ASPECTE GENERALE ALE GLOBALIZARII. FENOMENUL GLOBALIZARII PRIN PRISMA GEOPOLITICULUI
Pentru moment este dificil sa vorbim cu oarecare certitudine despre efectele de lunga durata ale procesului de globalizare asupra comunitatii internationale dar, este clar ca procesul de globalizare are atat un impact pozitiv, cat si unul negativ. Partea pozitiva a acestui proces este ca va spori interactiunea dintre tari, care la randul ei deschide noi posibilitati pentru dezvoltarea civilizatiei umane, indeosebi in sfera economica. Intensificarea schimburilor comerciale, investitionale si tehnologice intre diferite regiuni, facilitarea contactelor interumane, familiarizarea cu culturile altor popoare sunt, cu siguranta, benefice pentru omenire. Cresterea interdependentei in relatiile internationale generata de globalizare aduce si noi aspecte ale notiunii de "securitate nationala si internationala". Creste numarul factorilor externi care influenteaza functionarea stabila a societatii. Starea securitatii internationale influenteaza din ce in ce mai mult posibilitatea de garantare a securitatii nationale. De aceea, mentinerea stabilitatii la nivel global, acordarea asistentei in crearea unor astfel de mecanisme internationale ce ar asigura o dezvoltare durabila si echilibrata, va deveni o prioritate si una din principalele probleme pentru comunitatile regionale.
O data cu globalizarea economica, diversitatea dispare rapid. Scopul principal al economiei globale este acela ca toate tarile sa se omogenizeze intr-un tot unitar.Globalizarea este un termen foarte uzitat caruia ii putem atribui numeroase semnificatii. Prin acest termen putem intelege dezvoltarea pietelor financiare globale, cresterea corporatiilor transnationale si dominatia lor crescanda asupra economiilor nationale. Majoritatea problemelor pe care oamenii le asociaza globalizarii, incluzand patrunderea valorilor de piata in acele domenii de care ele nu apartin in mod traditional, pot fi atribuite acestor fenomene. S-ar putea discuta totodata despre globalizarea informatiei si a culturii, despre raspandirea televiziunii, a Internetului si a celorlalte forme de comunicare si despre mobilitatea crescuta a comercializarii ideilor.Globalizarea mai poate fi definita ca un set de structuri si procese economice, sociale, tehnologice, politice si culturale care reies din caracterul schimbator al productiei, consumului si comertului de bunuri. S-au petrecut multe schimbari in economia mondiala, de altfel putem considera globalizarea ca un rezultat a crearii pietei mondiale. Dar globalizarea nu poate fi sinonima cu internationalismul si cu transnationalismul. Cele doua procese isi au ,,radacinile" in modul mercantilist de a regiza comertul, in special dupa Primul Razboi Mondial, intr-un model multinational de dezvoltare. Globalizarea este de dorit din mai multe puncte de vedere. Intreprinderea privata este apta sa produca mai multa bogatie decat statul. Mai mult, statele au tendinta de a abuza de propria putere. Globalizarea ofera un grad de libertate individual pe care nici un stat nu-1 poate asigura. 
Insa globalizarea are si latura ei negativa. In tarile mai putin dezvoltate, multi au suferit din cauza globalizarii fara a primi un sprijin in ceea ce priveste sistemul de securitate sociala. Globalizarea a produs o alocare defectuoasa a resurselor intre bunuri private si cele publice. Pietele sunt capabile sa raspunda si altor necesitati sociale. Pietele financiare globale pot naste crize. Este posibil ca locuitorii din tarile dezvoltate sa nu fie pe deplin constienti de urmarile devastatoare ale crizelor financiare deoarece acestea au tendinta de a lovi mai crunt in tarile in curs de dezvoltare.
2. GLOBALIZARE S1 REGIONALIZARE. ROMANIA-LA RASCRUCE
La inceput de mileniu, lumea si relatiile internationale sunt mult mai complexe decat erau inainte. Este un paradox ca astazi, cand perioada razboiului rece s-a incheiat si continentul european are o sansa reala sa se integreze pe baza valorilor democratiei si economiei de piata, a respectului drepturilor fundamentale ale omului, securitatea a inceput sa fie din nou o chestiune foarte controversata. Departe de a fi o exceptie, Romania este cu atat mai sensibila la acest fenomen cu cat de aproape 150 de ani devenirea noastra statala a avut ca pilon central conceptia etatista si centralizatoare a suveranitatii. Suveranitatea poporului nu exista in afara puteri statale.
Tot mai mult in ultima vreme, in lume se manifesta o tendinta care nu mai poate fi
limitata : mondializarea, globalizarea in sine. Se pot naste intrebari cum sunt : care este viitorul Romanei pe o planeta mondializata? Cum ne vom gestiona interesele de securitate? Vom mai avea vocatia de actor reprezentativ pentru sud-estul european si vom reusi sa indeplinim rolul statului printr-un nou tip de guvernare politica, sociala si economica capabila sa identifice sau sa creeze vectorii unei existente transnationale? Unii considera mondializarea ca fiind un proces aflat in curs de desfasurare, cu impact global; altii ii reduc continutul la cel al unei ideologii care legitimeaza suprematia Occidentului si consacra occidentalizarea sau americanizarea lumii.In acest context este necesar a face referire la un alt termen, respectiv cel de regionalizare. Acesta defineste fie o consecinta, fie un mod de protectie impotriva globalizarii, in ultima instanta un instrument prin care se cauta surmontarea dificultatilor generate de dimensiunile prea reduse ale statelor nationale. Astfel, se profileaza doua tipuri de regionalizare : una de esenta ,,dura", care cauta sa transforme microregiunile in spatii de state nationale intre care competitia sa prevaleze asupra cooperarii. Cea de-a doua este deschisa si functionala modernizarii sau chiar americanizarii lumii bazate pe ,,soft-power". Trebuie sa mentionam ca singura regiune din lume unde este vizibil un proces de ,,regionalizare" este, in acest moment, Europa. Ambele tipuri de regionalizare, dincolo de diferente au si elemente comune, relevante pentru intelegerea procesului. Poate cel mat socant dintre ele este cel referitor la permeabilizarea frontierelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea. Oportunitati si Amenintari pentru Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!