Globalizarea

Extras din referat Cum descarc?

Problemele apar in ceea ce priveste globalizarea inca din momentul incercarii de definire a acestei notiuni. Oamenii de stiinta si opinia publica nu au cazut inca de acord asupra unei singure definitii.
Termenul de globalizare este de origine anglo-saxona globalization, sinonim cu frantuzescul mondialisation si se gaseste astazi pe buzele tuturor. 
Este un termen superuzitat, caruia ii putem atribui numeroase semnificatii: 
Cum arata Zygmunt Bauman, ,,el a devenit rapid lozinca, incantatie magica, paspartu capabil sa deschida portile tuturor misterelor prezente si viitoare"
1. Ca orice marota, ea se opacizeaza, este utilizata de multe ori fara intelegerea unei semnificatii anume, transformind in canoane sau in tabuuri o suma de predictii elementare, astfel incit se poate spune ca se vorbeste astazi despre globalizare cum se vorbea despre medicina in vremea lui Moliere. 
S-au dat diferite definitii globalizarii, nici una insa pe deplin satisfacatoare. Este si greu sa definesti un fenomen confuz incasi atit de complex, fiecare autor evidentiind o anumita latura, sau dimensiune a sa. Astfel, era normal ca George Soros, de pilda, sa dea o definitie preponderent economica. Dupa el, ,,globalizarea reprezinta miscarea libera a capitalului insotita de dominatia crescinda a pietelor financiare globale si a corporatiilor multinationale asupra economiilor nationale".
2. La fel de normal era ca Antony Giddens sa ofere o definitie continind elemente preponderent sociologice. ,,Globalizarea poate fi definita - spune el - ca intensificarea relatiilor sociale in lumea intreaga, care leaga intr-o asemenea masura localitati indepartate, incit evenimente care au loc pe plan local sint privite prin prisma altora similare, petrecute la multe mile departare si invers".
3. Alti autori, cum este Giorgios I. Mantzaridis, fac distinctia intre globalizare si universalitate. Acestea ar fi doua notiuni inrudite din punct de vedere formal, dar 
esential opuse. ,,Prima exprima unirea autoritarasi omogenizarea, iar cea de-a doua 
exprima unitatea spirituala dar, in acelasi timp, si diversitatea persoanelor. Globalizarea indeparteaza particularitatile si schimbasi persoanele si societatile intr-o masa amorfa, in timp ce universalitatea respecta particularitatile persoanelor si ale societatilor si cultiva armonia si implinirea acestora".
4. In ce ne priveste, consideram ca globalizarea este un fenomen si un proces complex, caracterizat, in principal, prin : 
- o tendinta profunda de regasire a unitatii; cresterea interdependentelor la nivel global; 
- internationalizarea schimburilor si a productiei; 
- liberalizarea pietelor; 
- libera circulatie a capitalurilor, informatiilor, persoanelor si marfurilor; 
- a treia revolutie industrialasi transnationalizarea tehnologiei;
- dominatia firmelor multinationale; 
- intensificarea concurentei (hiperconcurenta) la nivel global;
- comprimarea timpului si a spatiului; 
- afirmarea culturii contractului;
- nasterea unei societati civile globale; 
- afectarea suveranitatii nationale, a identitatilor culturale si spirituale.
Cornelius Castoriadis considera ca problema civilizatiei moderne este ca aceasta a incetat sa-si mai puna intrebari, cind tocmai abilitatea de a le formula face diferenta.
E tot mai discutat faptul ca tendinta globalizarii a fost si este sustinuta de o serie 
de grupuri ,,discrete", neoficiale, care au o influenta hotaritoare asupra deciziilor publice si private importante. In acelasi timp, exista personaje cheie, cu o contributie semnificativa la configurarea evolutiilor in curs. O astfel de personalitate este Zbigniew Brzezinski, teoretician si politician activ, cunoscut promotor al globalizarii si al unei ,,noi ordini mondiale", bazate pe un proiect corporatist mondial. 
Dupa Elmar Altvater, globalizarea este procesul de surmontare a granitelor aparute de-a lungul istoriei, sinonim cu eroziunea (dar nu cu disparitia) suveranitatii statelor nationale, care se infatiseaza ca o ,,detasare" a economiei de piata de normele morale si legaturile institutionalizate dintre societati. 
DIMENSIUNILE GLOBALIZARII
Atunci cand diferentiem dimensiunile este important sa observam ca acestea nu pot fi delimitate in mod clar una ce cealalta. Astfel - pentru a numi doar un exemplu problemele globale legate de mediu nu pot fi cercetate izolat nici de dimensiunea "economie" si nici de dimensiunea "politica". Aceasta retea globala reprezinta una dintre particularitatile globalizarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!