Globalizare

Extras din referat

1.1. Definitii ale globalizarii
Asistam in aceste momente la procese complexe care au loc la nivel mondial si care redefinesc structura lumii. Globalizarea este un astfel de proces si fara indoiala antreneaza si alte fenomene. Una dintre cele mai uzate definitii ale conceptului de globalizare este urmatoarea: Globalizarea reprezinta procesul prin care distanta geografica devine un factor tot mai putin important in stabilirea si dezvoltarea relatiilor transfrontaliere de natura economica, politica si socioculturala. Retelele de relatii si dependentele dobandesc un potential tot mai mare de a deveni internationale si mondiale. Oamenii de stiinta si opinia publica nu au cazut inca de acord asupra unei singure definitii, de aceea apar diferite posobilitati de definire a globalizarii:
Globalizarea este... " procesul de surmontare al granitelor aparute de-a lungul istoriei. Ea devine astfel sinonima cu eroziunea (dar nu si cu disparitia) suveranitatii statelor nationale si se infatiseaza ca o detasare a economiei de pita fata de normele morale si legaturile institutionalizate dintre societati..." (Elmar Altvater).
"... intensificarea relatiilor sociale de pretutindeni, prin care locuri aflate la mari distante unele de celelalte ajung sa se interconecteze astfel incat evenimentele dintr-un loc sunt marcate de procese care au loc intr-un loc de la multi kilometrii departare si viceversa..." (Anthony Giddens).
"... intensificarea cantitativa si calitativa a tranzactiilor ce depasesc limitarea impusa de granite, concomintenta cu expansiunea spatiala a acestora..." (Ulrich Menzel).
"... prin globalizare se intensifica concurenta de piete..." (C. Christian von Weizsacker).
"... cea mai mare schimbare economica si sociala de la Revolutia Industriala incoace..." (Dirk Messner/ Franz Nuscheler).
"... un proces al cresterii numarului legaturilor dintre societati si domenii-problema..." (Johannes Varwick).
"... descatusarea puterilor mondiale si slabirea puterii economice a statului..." (Schumann/ Martin).
"... a devenit un termen la moda, folosit de ceva timp in dezbaterile politice, publicistice si stiintifice in mod inflationist, si care este privit, pe de o parte, ca o "amenintare" si, pe de cealalta, ca o "oportunitate"..." (Johannes Varwick). 
Nici o definitie a fenomenului globalizarii nu este mai acoperitoare decat cea indusa de cunoscuta sintagma a "statului planetar" si ca, desi prezentata ca un fenomen specific sfarsitului de secol si mileniu, globalizarea, sau cel putin unele dintre dimensiunile sale, nu este lipsita de o lunga istorie. Sub acest din urma aspect, globalizarea reprezinta consecinta aproape naturala a cursului tot mai accelerat imprimat istoriei, daca nu de Renastere, atunci cel putin de prima Revolutie Industriala. 
1.2. Termenul globalizare
Se poate spune ca globalizarea este un proces care dureaza de secole. Primii Homo Sapiens erau nomazi, calatorind dintr-un loc in altul; triburile de indieni au calatorit cu multe secole in urma din Mongolia spre America de Nord; Roma antica stabilise legaturi comerciale cu negustorii care se strangeau la o data fixa in marea insula Ceylon, in asteptarea marii flote romane care venea dintr-un port de la Marea Rosie; marile descoperiri geografice din Evul Mediu au fost rezultatul unor calatorii intercontinentale. Prin urmare, "fluxurile" umane, de produse si simboluri exista de foarte mult timp.
Termenul "globalizare" a intrat pentru prima oara intr-un dictionar (Webster) in 1961. De la mijlocul anilor '80 castiga o circulatie considerabila: el se alatura ca adjectiv altor termeni, ca pite, institutii, ecologie, finante, stiluri de vita, comunicatii, migratie, legi, razboi, conferinte, societate civila, evenimente si riscuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizare.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!