Gestionarea crizelor de imagine

Extras din referat Cum descarc?

Rolul relatiilor publice in gestionarea crizei de imagine
Crizele de imagine nerezolvate pot avea grave consecinte in domeniul de activitate al organizatiei si in toate structurile acesteia, o gestionare superficiala putand provoca disparitia organizatiei de pe piata. Publicul doreste sa fie tinut la curent in situatii de criza: ce s-a intamplat, unde, cand, cum, de ce s-a intamplat, care sunt masurile luate si cine este vinovat de situatia creata. Daca organizatia nu comunica intr-un mod clar toate aceste aspecte sau, mai grav, nu comunica deloc, aceasta isi pierde publicurile relevante pentru ea. Avand in vedere faptul ca o criza de imagine afecteaza reputatia si identitatea unei organizatii, putem afirma ca scopul celor implicati in criza este acelasi: recastigarea sau mentinerea increderii publicului, reabilitarea imaginii organizatiei si reluarea activitatii. Asadar, raspunsul organizatiei la criza este ceea ce managementul face si spune dupa ce criza loveste, prin urmare modalitatea in care reactioneaza la criza ii va determina existenta.
Un rol important in stabilirea si pregatirea mesajelor transmise catre diversele tipuri de public apartine departamentului de relatii publice . O responsabilitate esentiala a relatiilor publice este de a pregati purtatorii de cuvant sa reziste intrebarilor venite din partea mass-media. Este absolut necesar ca reprezentantul organizatiei sa fie pregatit pentru aparitiile publice, in vederea evitarii erorilor in comunicare . Specialistii in relatii publice cunosc importanta comunicarii eficiente, astfel acestia vor urmari sa produca un mesaj complex, mesaj care va oferi publicului informatia dorita si il va face partas la eforturile organizatiei de a gestiona criza de imagine.
Departamentul de relatii publice incearca intotdeauna sa formuleze un mesaj complet si plin de continut in vederea indepartarii crizei si a informarii tuturor tipurilor de public: presa, societate, clienti, furnizori etc. Specialistii in relatii publice sunt constienti de faptul ca organizatia trebuie sa comunice in astfel de situatii, ca linistea, lipsa unui raspuns oficial sau o comunicare deficitara pot fi fatale unei companii intr-o situatie de criza . Este indicat, deci, ca departamentul de relatii publice sa nu ascunda informatiile, sa le expuna intr-o maniera favorabila, ba chiar sa umanizeze mesajul prin regretele exprimate si ajutorul oferit celor afectati si, astfel, sa sensibilizeze publicul tinta. Expertii in relatii publice au responsabilitatea de a se ocupa si de comunicarea interna, de stabilirea unui mesaj care sa fie transmis angajatilor companiei in timpul crizei. Asadar, relatiile publice nu sunt doar instrumente de promovare a produselor, a companiilor si ideilor, ci sunt si un instrumente de gestionare a crizelor, alaturi de multe alte elemente . 
Pentru a gestiona cu adevarat o situatie de criza, nu este suficient ca organizatia doar sa difuzeze informatii; aceasta trebuie sa se apropie de public, sa comunice pe intelesul sau. ,,Pentru aceasta, inainte de a propune solutii, organizatia trebuie mai intai sa vorbeasca despre problema ce trebuie rezolvata; astfel publicul se va familiariza cu obiectul discutiei" . Departamentul de relatii publice va formula mesajele astfel incat sa fie acceptate de public, urmarind ca acesta sa nu se impotriveasca solutiilor pe care compania le ofera, comunicarea fiind utilizata in aceasta situatie ca instrument de gestionare si rezolvare a crizei, eliminand barierele de comunicare.
Asa cum am stabilit in primul capitol, reputatia reiese din unicitatea unei companii, din activitatea ei, care in timp o ajuta sa devina credibila, responsabila, de incredere . Din pacate, riscul este ca reputatia organizatiei sa fie afectata, moment in care este necesara o strategie, o echipa de management, un plan de comunicare. In timpul crizei, organizatia trebuie sa acorde o atentie sporita imaginii sale. Acest rol revine departamentului de relatii publice, acesta fiind responsabil de caracterul imaginii in randul categoriilor de public tinta si de combaterea perceptiei negative sesizata .


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestionarea crizelor de imagine.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Chiciudean Ion, David George, Managementul comunicarii in situatii de criza, Bucuresti, Editura Comunicare.ro, 2011
Chiciudean Ion, Valeriu Tones, Gestionarea crizelor de imagine, Bucuresti, Editura Comunicare.ro, 2010
Coman Cristina, Comunicarea de criza, Bucuresti, Editura Polirom, 2009
Dagenais Bernard, Campania de relatii publice, Bucuresti, Editura Polirom, 2003
Turcan Valeriu, Breaking News! Ghid pentru comunicare de criza, Bucuresti, Editura Tritonic, 2015


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!