Geopolitica Rusiei - post URSS

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Creata dupa dezmembrarea URSS, Federatia Rusa nu este - geopolitic vorbind - nici continuatoarea Uniunii Sovietice, nici a Imperiului Tarist de pana in 1917

Fostul ministru rus de Externe, Igor Ivanov, nota in "Washington Quarterly" (vol. 24. nr. 3, p. 7) urmatoarele: "Nici sistemul politic actual, nici frontierele si nici zona geopolitica inconjuratoare nu au un precedent in istoria Rusiei. Federatia Rusa este un stat nou, care functioneaza intr-un sistem radical schimbat al relatiilor internationale."

Colapsul blocului sovietic din Europa Centrala si de Est constituie, probabil, cea mai ampla ruptura din istoria moderna. Sistemul bi-polar al razboiului rece a fost inlocuit subit de o realitate geopolitica complet noua si volatila, marcata de hegemonia americana (din anii '90) si declinul vizibil al statului rus din epoca Eltin. Odata cu Putin, Moscova si-a reafirmat ambitiile de superputere, generand astfel multiple tensiuni intr-o lume practic noua. In aceasta lume noua, care este rolul Rusiei? Ce obiective isi propune si prin ce mijloace le-ar putea atinge? La aceste intrebari (pe cat de dificile, pe atat de urgente) trebuie sa raspunda geopolitica, "stiinta burgheza" si "profund reactionara" infierata timp de decenii in marea capitala a comunismului. Institutele de studii strategice, revistele, cursurile si conferintele pe teme geopolitice au inceput, subit, sa prolifereze in Rusia precum ciupercile dupa ploaie. S-au cristalizat, deja, principalele scoli de gandire - care au influentat puternic, intr-o epoca sau alta, politicile Kremlinului.

Principala preocupare a geopoliticii ruse: "vecinatatea apropiata"

Pornind de la noile realitati geopolitice, politica externa rusa a inregistrat in ultimii ani o serie de modificari fundamentale. Presedintele Putin a inteles ca, pe langa armamentul performant, Rusia mai are doua atu-uri strategice: petrolul si gazele naturale. Ambitia lui Putin este sa transforme "Gazprom" in cea mai mare companie mondiala in domeniu, concentrand controlul asupra celor mai importante sectoare ale economiei. Petrolul si gazele naturale au devenit instrumentele magice ale noii influente strategice ale Rusiei, care au plasat-o in centrul puterii mondiale.

Rusia si-a focalizat atentia, mai ales in ultimii doi ani, asupra "vecinatatilor apropiate" (fostele republici sovietice), unde se afla intr-o concurenta dura cu supraputerea americana, infiltrata prin NATO (in Europa) si prin bazele SUA, in Asia Centrala. Moscova a observat ca - dincolo de perdelele de fum portocaliu

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geopolitica Rusiei - Post URSS.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 956 cuvinte
Nr caractere:
17 288 caractere
Marime:
15.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
stat, politici externe, rusia
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Vladimir Alexe
Sus!