GATT si OMC

Extras din referat Cum descarc?

In reuniunile de la Bretton Woods, din 1944, s-a previzionat constituirea unui al treilea organism economic mondial, Organizatia Internattonala a Comertului. In 1948 s-a aprobat in Cuba "Carta de la Havana", documentul constitutiv al OIC, dar ratificarea necesara pentru diferite guverne, in special cel al SUA, nu s-a produs. A trebuit sa se astepte aproape cincizeci de ani, pana in 1995, pentru a asista la crearea unui organism similar, Organizatia Mondiala a Comertului, OMC. In timpul acestor ani piata mondiala a fost rigida printr-o conjunctie de norme comerciale si concesiuni tarifare acordate intre un grup de tari, care s-a numit Acordul General asupra Tarifelor Vamale si Comert (GATT, General Agreement on Tarrifs and Trade) semnat in 1948. 
GATT
Obiective 
Perioada incheierii Acordului General pentru Tarife si Comert se caracterizeaza prin incercarea SUA de a-si consolida superioritatea economica in care se afla dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si in eforturile depuse de celelalte state capitaliste in vederea redresarii economiilor afectate de razboi. In principal, s-a urmarit expansiunea schimburilor comerciale intre parti. Pe acest fond au loc o serie de conferinte printre care: 
- Conferinta de la Bretton Wood (1944), la care s-a hotarat crearea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si a Fondului Monetar International (FMI); 
- Conferinta de la Havana (1947-1948), care a elaborat Carta cuprinzand reguli ale comertului international dupa care statele sa se conduca in desfasurarea politicii lor comerciale. Carta prevedea si infiintarea unei Organizatii Internationale de Comert (O.I.C). Crearea BIRD si FMI, precum si desemnarea de catre ECOSOC a unui grup de lucru care sa elaboreze Carta O.I.C. a reprezentat un proces extrem de important in institutionalizarea comertului international. 
Carta O.I.C., finalizata si semnata la Havana nu a fost insa ratificata. Un rol important l-a avut administratia americana care a respins acest proiect. Concluzia a fost ca preconizata Organizatie Internationala a Comertului nu a mai putut fi constituita. 
In paralel cu lucrarile celor doua conferinte reprezentanti din 23 de state au luat parte la primele negocieri comerciale tarifare. Aceste negocieri s-au concretizat in reduceri si consolidari de taxe vamale. 
Cu toate acestea, era necesar in mod imperativ organizarea unei organizatii care sa se ocupe de reglementarea comertului international. Ca atare, a fost semnat Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT) ce cuprindea rezultatele de la negocierile tarifare si unele prevederi cu privire la politicile comerciale, prevederi ce au fost preluate din Carta de la Havana. Conceput ca o structura provizorie GATT a avut ca obiectiv principal crearea si implementarea unui sistem comercial liberalizat si deschis in cadrul caruia intreprinderile comerciale din tarile membre sa poata face comert unele cu altele in conditii de competitie impartiala. 
Din textul Acordului mai pot fi deduse urmatoarele obiective: liberalizarea comertului; aplicarea clauzei natiunii celei mai favorizate, fapt ce presupune nediscriminarea; respectarea obligatiilor asumate; micsorarea tarifelor; un regim comun pentru statele in curs de dezvoltare; politica antidumping etc1. 
Aceste obiective isi pastreaza valabilitatea si in prezent. In ultimii 15-20 de ani, ca urmare a faptului ca a crescut numarul tarilor membre si, in special, al tarilor in curs de dezvoltare, atributiile si obiectivele GATT s-au extins.
Structura organizatorica
Datorita faptului ca Acordul General pentru Tarife si Comert a fost conceput ca un acord provizoriu, initial nu a avut o structura institutionala specifica unei organizatii internationale. Structura sa institutionala s-a conturat treptat. GATT a asigurat cadrul pentru negocieri in vederea reducerilor tarifare si a altor bariere comerciale, precum si structura corespunzatoare, menita sa dea rezultatelor negocierilor forma unor instrumente legale.
Structurile organizatorice ale GATT sunt urmatoarele: 
- Sesiunea partilor contractante;
- Consiliul Reprezentantilor; 
- Comitete si grupuri de lucru specializate; 
- Secretariatul. 
Sesiunea partilor contractante - (membrii cu drepturi depline), este alcatuita din delegatii tuturor tarilor membre si este forul suprem al GATT. Se intruneste, de obicei, o data pe an (sesiune ordinara) sau de mai multe ori pe an, la cererea partilor contractante (sesiuni extraordinare). Atributiile sale de baza: 
- dreptul si obligatia de a veghea la respectarea prevederilor GATT; 
- aproba modificarile si completarile aduse textului GATT; 
- aproba prin vot primirea de noi membri; 
- aproba crearea de noi organe in structura organizatorica a GATT si le directioneaza activitatea2.


Fisiere in arhiva (1):

  • GATT si OMC.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!