Formare a Constiintei Civice Democratice

Extras din referat Cum descarc?

Democratie inseamna guvernare de catre popor; ea consta in echitate politica si participarea tuturor in procesul politic si garantarea libertatii individului.
Scopul invatamantului este acela de a pregati cetatenii pentru democratie. Educatia pentru democratie trebuie sa inceapa cu o intelegere clara a democratiei insasi.
Democratia este mai mult decat o forma de guvernare; ea este, in primul rand, un mod de traire prin asociere, de experiente comunicate si impartasite. (John Dewey)
Cu alte cuvinte, democratia este un mod de viata in care deliberam in colectiv asupra problemelor si proiectelor pe care le impartasim. Democratia este conceputa ca un sistem in care deciziile sunt luate de catre aceia care vor fi afectati in mod direct de catre deciziile insele.
Valoarea ideii de dezvoltare a capacitatii de actiune democratica a tinerilor din scoala nu poate fi subestimata. Daca Dewey si filozofii pragmatici au dreptate, daca, intr-adevar, invatam ceea ce traim prin propria noastra experienta, atunci singurul mod care garanteaza rezervorul de sentimente democratice in cultura este de a face din invatamantul public un centru pentru experimentarea democratiei.
,,O angajare democratica necesita o pedagogie care face mai mult decat sa transmita in mod efectiv mostenirea culturala, sa largeasca corpul de cunostinte sau deprinderile profesionale. Ea trebuie sa-i invete pe elevi cum sa gandeasca, cum sa-si organizeze propriile lor actiuni in mod rational, cum sa actioneze ca cetateni competenti si cum sa accepte, sa valorifice si sa-i respecte pe ceilalti. Ea trebuie sa dezvolte exercitiul acestor capacitati care sunt necesare pentru intelegerea propriilor interese, a intereselor altora si pentru luarea deciziilor....Este de neconceput sa ne asteptam ca absolventii scolii sa se comporte in mod responsabil, atata timp cat n-au invatat sa-si exercite judecata care sta la baza unui asemenea comportament si atata timp cat n-au practicat examinarea si alegerea unor cursuri alternative ale actiunii. ... Daca vrem adulti care sa treaca dincolo de limitele unei dependente personale, capabili de libertatea pe care o societate democratica le cere s-o exercite, atunci scoala trebuie sa se ingrijeasca in mod explicit de dezvoltarea autonomiei individului". (M.A.Raywid)
In ciclul primar o mare importanta o are exersarea unor relatii interpersonale de respectare a demnitatii fiecarei persoane, respectul pentru adevar, acceptarea vietii in comunitate.
Elementul fundamental al problematicii educatiei civice in ciclul primar este conceptul de viata social-cetateneasca in ansamblul ei intr-un stat democrat. Intelegerea acestui concept se realizeaza prin dobandirea unor notiuni, cunostinte prin intermediul carora copiii sa inteleaga diversele manifestari de comportament civic in viata cotidiana (in familie, in scoala, in societate, respectarea semenilor, valoarea muncii legata de diferitele ocupatii etc.) sau notiuni care au in vedere familiarizarea copiilor cu institutiile statului, cu actiunile acestora, cu structura de guvernare in tara noastra, cu locul tarii noastre intre celelalte state ale lumii (drepturile si obligatiile omului ca cetatean, votul, presedintele tarii, guvernul tarii, legile etc.).
Deci, prin activitatile civice se urmareste integrarea copilului ca cetatean in realitatile in care traieste, referinta fiind institutiile statului democrat din punctul de vedere al respectului fata de stat, fata de ordinea de drept si ordinea publica, al indeplinirii corecte si constiincioase a obligatiilor civice.
Copiii au nevoie pentru dezvoltarea lor sociala de imaginea si intelegerea institutiilor statului si a indatoririlor pe care le au in viata sociala.
Tema relatiei om-societate a cunoscut si are variatii multiple, de la protestul individului impotriva societatii, la liberalismul civic si la apararea societatii, pentru ca in aceasta perioada sa distingem o diversitate de drepturi si obligatii ca sursa de dinamizare a evolutiei istoriei. Din aceste categorii de drepturi si obligatii, se pot detasa cele ale copilului: dreptul la viata, la protectie si ocrotire sociala


Fisiere in arhiva (1):

  • Formare a Constiintei Civice Democratice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!