Feminismul

Extras din referat Cum descarc?

Introducere Femeia a trecut prin multe probleme, obstacole si bariere pentru a deveni membru important in societate. In trecut, femeia nu avea niciun fel de drepturi, ea a fost izolata, neglijata si maltratata de om. Prin venirea feminismului, profilul si imaginea femeii s-au schimbat complet si de la a fi o marioneta in mainile omului devine presedinte, artist si profesor ...
Miscarea feminista a fost mult timp ignorata de sociologia miscarilor sociale. Ea nu a fost considerat ca atare in acelasi mod cu miscarea muncitorilor sau noile miscari sociale. Cu toate acestea, miscarea feminista a mobilizat un numar mare de femei pe o perioada foarte lunga. A transformat in mod semnificativ sistemul de genuri provocand constant ordinea sociala. Studiile asupra istoriei miscarii feministe au aratat cat de diversa si mereu tensionata intre curente si intre organizatii era, ceea ce impinge tot mai multi cercetatori sa foloseasca pluralul pentru a vorbi de ,,feminisme". Prin urmare, in complexitatea si antagonismele sale, intelegem miscarea feminista contemporana, evidentierea si diversitatea modurilor de organizare, a cerintelor si a definitiilor foarte importante ale feminismului. Din anii '70, miscarea feminista s-a schimbat profund. Celebra miscare de eliberare a femeilor de la inceputul anilor 1980 a creat o retea complexa de asociatii si grupuri. Acesti ani, care au fost dificili pentru toate miscarile militante, reprezinta pentru feminism o perioada de institutionalizare si specializare. Grupurile din cadrul MLF au fost transformate in asociatii care ar putea fi subventionate de stat. Prin urmare, activistii sunt grupati in jurul unor teme si actiuni specifice, in special in ajutorarea femeilor victime ale violentei. Dar, pentru aceste asociatii, devine dificil sa se mobilizeze in jurul problemelor feministe si sa recruteze noi activisti. Paradoxal, in timp ce ideile feministe se raspandesc in societate, neincrederea fata de activisti creste.
FEMINISMUL ARTICOL DE ISTRATE LAURENTIU
Reactia femeilor tinere la feminism in anii '70 a fost, prin urmare, ambigua. Acestea resping modelul gospodinei, pretind independenta economica si egalitatea in toate domeniile, dar resping un feminism infricosator, asociat cu ideea de atotputernicie a femeilor si inversarea relatiei de dominare (barbat-femeie). Desi sunt limitate in numar, programele feministe au jucat, de asemenea, un rol important in transmiterea istoriei miscarii feministe si in sensibilizarea inegalitatii. Multe feministe din anii '70 erau studente sau deja universitare. Au legat rapid activismul si cercetarea lor. Tipuri de feminism Feminismul este atat un angajament intelectual, cat si o miscare politica care cauta dreptatea pentru femei si sfarsitul sexismului sub toate formele. Exista multe tipuri de feminism, fiecare dintre ele oferind principii si conditii pentru, femei si drepturile lor. Feminismul liberal Feminismul liberal este o abordare particulara pentru atingerea egalitatii intre barbati iar femeile. Se subliniaza puterea unei persoane individuale de a modifica discriminarea practici impotriva femeilor. Este considerat cel mai important tip de feminism, care functioneaza in structura societatii pentru a integra femeile in ea. Radacinile sale provin o data cu infaptuirea revolutiei Americane. Principala forta a feminismului liberal este aceea ca o femeie ar trebui sa fie capabila sa-si determine rolul social cu o libertate la fel de mare ca si omul. Prin urmare, feminismul a solicitat inlaturarea structurii istorice a legii patriarhale care a negat femeilor drepturile civile. Accentul major este faptul ca egalitatea femeilor trebuie conferita intr-o serie de actiuni precum: in fata legii, in oportunitati educationale si profesionale, modificari in legile casatoriei, drepturi de proprietate, divort inechitabil, salariu egal pentru munca egala, protectie impotriva violului,violenta domestica, s.a.m.d. Pe scurt, isi propune sa aduca egalitatea intre femei si barbati in cadrul sistemelor sociale existente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Feminismul.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!