Feminismul

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: Lucrarea de fata isi propune sa prezinte evolutia conditiei femeii din Europa pana in prezent si analizeaza firul istoric al aparitiei si dezvoltarii feminismului european, realizat prin cele 3 valuri. Lucrearea incearca sa arate cum femeia, care era vazuta ca o servitoare sau ca o sclava si nu avea nici macar dreptul de dispune de propria persoana, a ajuns, in epoca actuala, sa fie considerata partenera egala de viata a barbatului si sa dispuna de aceleasi drepturi politice,sociale si economice, intre cele doua genuri nemaiexistand diferentieri.
Cuvinte cheie: feminism, valuri ale feminismului, egalitate, evolutie, emancipare
Cadru teoretic
FEMINISM s.n. 1. Miscare sociala care urmareste dobandirea egalitatii in drepturi a femeilor cu barbatii. -  Doctrina care propaga emanciparea femeii si extinderea drepturilor ei. 2. Stare patologica caracterizata prin dezvoltarea la barbat a caracterelor sexuale feminine. [Cf. fr. feminisme]. 
Feminismul este o doctrina teoretica si de actiune care revendica lupta impotriva inegalitatii de gen,promovand afirmarea femeii in societate prin ameliorarea si extinderea rolului si drepturilor sale. Este o reactie defensiva si ofensiva fata de misoginism si sexism si urmareste ca experientele femeiesti si feminine sa fie tratate la fel ca si cele masculine si barbatesti. 
Cuvantul provine din franceza ,,feminisme" si initial se referea la ceea ce in America secolului XIX era numit ,,miscarea femeilor". In general, termenul este folosit pentru a desemna pozitiile grupurilor care cauta sa puna capat subordonarii femeilor in toate domeniile. 
Baza ideologiei feministe este aceea ca societatea este organizata intr-un sistem patriarhal in care barbatii sunt favorizati in detrimentul femeilor.
Scopurile politice ale feminismului sunt legate de egalitatea de tratament in fata normelor, institutiilor si practicilor publice si private, egalitatea de sanse in exercitarea autonomiei si in autoafirmarea persoanei.
K. Offen spunea ca feminismul apare ca un concept ce poate insemna deopotriva o ideologie si o miscare pentru schimbare sociopolitica, ce se bazeaza pe evaluare critica a privilegiilor masculine si a subordonarii femeii intr-o societate data. 
Din punct de vedere istoric, feminismul a debutat ca parte a discursului european renascentist si apoi iluminist si a avut un impact urias in lumea moderna, in discutiile despre universalizarea cetateniei si a drepturilor.Prima utilizare a termenului ca atare apare la sfarsitul secolului XIX in Marea Britanie si a inceput sa fi folosit pe larg pe la inceputul anilor 1890, ca sinonim pentru emanciparea femeilor.
Primele miscari feministe au vizat schimbari legislative prin campanii pentru dreptul femeilor la vot, la a fi parte contractanta deplina si la proprietate.
Gandirea de tip feminist se poate rezuma la urmatoarele idei: femeile au fost pretudindeni oprimate, in toate tipurile de cultura si civilizatie pe motiv ca sunt femei, relatiile de gen nedreptatesc femeile fiind realizate pe baza culturii patriarhale si este nevoie de angajare politica pentru eradicarea nedreptatilor de gen. 
Miscarea feminista a cerut drepturi pentru femei deoarece barbatii nu faceau legi pentru ele si deoarece era nevoie de echitate sociala, fiecare sa poata face legi la care sa se supuna. 
Propunerile feministelor pentru schimbare sociala vizau: includerea femeilor in structurile economice, politice, sociale, eliminarea discriminarilor bazate pe sex, acordarea oportunitatilor egale si profesionalizarea muncii domestice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Feminismul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!