Feminismul

Extras din referat Cum descarc?

Pornind de la ideea ca aceasta tema trebuie sa deschida mai multe perspective de abordare, pentru a raspunde unui criteriu al complexitatii sau al interdisciplinaritatii, m-am orientat spre a demonstra daca o femeie poate face cariera in politica internationala.
Termenul de feminism a inceput sa se raspandeasca de la jumatatea secolului al XIX-lea in Europa. Din punct de vedere al istoriei, feminismul a avut debutul in cadrul discursului european iluminist. In secolul al XVIII-lea, anul 1792, a aparut cartea numita "A Vindication of the Right of Women", care a presupus egalitatea dintre femei si barbati. 
O motivare a alegerii acestui subiect tine de importanta si complexitatea lui, dar si pentru avantajul pe care il poate instiga si ineditele corelatii, corespondente si revelatii pe care le poate avea. 
In societatile din vest, miscarile feministe au o vechime de mai mult de 300 ani. Initial, ele s-au desfasurat prin publicarea unor lucrari in care se protesta impotriva considerarii femeilor ca o categorie subordonata, ca o "minoritate". In cele din urma, formele de protest s-au ramificat, iar un rol special le-a revenit aspectelor politice.
Teorie
FEMINISM s.n. 1. Miscare sociala care urmareste dobandirea egalitatii in drepturi a femeilor cu barbatii. -  Doctrina care propaga emanciparea femeii si extinderea drepturilor ei. 2. Stare patologica caracterizata prin dezvoltarea la barbat a caracterelor sexuale feminine. 
Termenul feminism a inceput sa fie utilizat cu semnificatia de convingere si pledoarie in favoarea drepturilor egale ale femeilor, avand la baza ideea egalitatii intre genuri dupa prima Conferinta Internationala a Femeilor (Paris 1892). 
Feminismul contemporan
Miscarile diferite si denominatiile feministe revendica astazi, in special la nivel academic si civic-institutional, partea teoretica a doctrinei. La nivelul militantist, organizatii ca si Femen sau fost, de curand, in vizorul mass-mediei prin actiunile lor reprezinta pop feminismul.
La noi in Romania, studiile efectuate de Mihaela Miroiu si de Laura Grunberg sunt printre primele tentative de a expune publicului ideile si problematica feminismului, dar curentul acesta s-a dezvoltat sugestiv inca de la inceputul anului 1995. Lucrarea Lexicon feminist a Mihaelei Miroiu impreuna cu Otilia Dragomir, dar si multe alte lucrari scrise de acestea, clarifica conceptele de baza pentru curentul discutat, cum ar fi: studii de gen, sovinism masculin, sociologie feminista, sociologia genului, socializare de gen, putere de gen, etici feministe, etica grijii, etici ginocentrice, etici materne, empatie, putere simbolica, rol de gen, stereotip de gen, stratificare de gen etc.
Observatorii occidentali cunoscuti sunt de parere ca populatiile crestin-ortodoxe, chiar si atunci cand se vorbeste de cele care imigreaza intr-o societate occidentala, vad feminismul fiind nepotrivit pentru etosul ortodox; observatorii isi dau seama ca nu exista o miscare populara, care sa poata lupta pentru hirotonirea femeilor pentru preotie sau episcopat, si chiar cererile pentru a le da dreptul de a ajunge diaconi - lucru care ar realiza doar reinvierea unei bine-documentata traditie a bisericii bizantine timpurii -  este evitat tonul patrunzator si desfasurat direct de miscarile pentru hirotonisire in bisericile crestine occidentale. 
Studiile de caz
Teoria Politica
In Israel, Golda Meir, a fost prima persoana de sex feminin ce a detinut functii importante in politica (premier si ministru de externe): "Multi ma acuza ca as conduce afacerile statului cu inima si nu cu capul. Si ce-i cu asta? Cei care nu stiu sa planga din toata inima, nu stiu nici sa se bucure. As zice, asadar, ca femeile rationeaza, comunica si actioneaza ca femeile, iar barbatii ca barbatii. Si este foarte bine asa, deoarece gasesc ca o femeie barbata poate fi tot atat de dezagreabila ca si un barbat efeminizat" . In Germania, de asemenea, Alice Schwarzer este o reprezentanta a miscarii feministe.
Teoria politica feminista reprezinta un nou segment in aria feminista ce a aparut la sfarsitul anilor 1980, repectiv inceputul anilor 1990; aceasta este de parere ca statul, politicile si institutiile pot avea un efect asupra acestor relatii de gen.
Privind opinia clasica, teoriile politice s-au axat pe criteriile normative ale guvernarii si ale statului. Politica inseamna puterea si practica guvernarii, pe cand teoria politica reprezinta studiul lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Feminismul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Enloe, Cynthia, The Curious Feministe, 1st Edition, University of California Press, 2004;
2. Juverdeanu, Geta, O perspectiva feminista asupra relatiilor internationale, Revista "Cap. Compas", nr. 1, martie 1998;
3. Miroiu, Mihaela, Gandul umbrei. Abordari feministe in filosofia contemporana, Editura Alternative, Bucuresti, 1995;
4. Miroiu, Mihaela, Drumul catre autonomie. Teorii politice feministe, Editura Polirom, Bucuresti, 2004;
5. Radle, Dana, Roluri de gen in structurile politice si militare, Respublica -  Revista Egalitatii de Sanse, nr. 1, aprilie 2006;
6. https://www.academia.edu/5269966/Feminismul (accesat la 17.01.2018);
7. http://www.dex.ro/feminism (accesat la 17.01.2018);
8. http://www.utgjiu.ro/revista/lit/pdf/2011-03/9_ELEONORA_MIRABELA_TUFAN.pdf (accesat la data 17.01.2018).


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!