Fascismul

Extras din referat Cum descarc?

FASCISMUL
1. IDEOLOGIE SI IDEOLOGII
De-a lungul celei mai mari parti al secolului XX, lumea politica a fost dominata de ciocnirea a trei ideologii. In cel de-al doilea razboi mondial, Uniunea Sovietica si-a unit fortele cu democratiile liberale ale Vestului pentru a invinge alianta fascista a Germaniei, Italiei si Japoniei. Dupa triumful asupra fascismului, comunistii si liberalii au devenit curand inamici implacabili in Razboiul rece care a durat mai mult de 40 de ani. O data cu colapsul comunismului si dezintegrarea Uniunii Sovietice, terifianta, dar explicabila ciocnire a ideologiilor pare sa fi luat sfarsit. Amenintarea comunista a disparut, imperiul raului a fost invins. Democratia liberala a invins, iar pacea si prosperitatea se vor raspandi cu siguranta in jurul globului.
Cuvantul ,,ideologie" este inventia unui carturar francez, Antoine Destutt de Tracy (1754-1836), care a incercat in anii 1790 si la inceputul anilor 1800 sa fondeze studiul sistematic al originilor ideilor. De Tracy credea ca acest studiu, ideologia, ar putea fi in aceeasi masura cu biologia, geologia sau zoologia. 
Karl Marx (1818-1883) va folosi termenul de ideologie in acelasi sens, de ascundere si miscare, dar 40 de ani mai tarziu. In mainile acestuia, conceptul de ideologie se referea la un set sau un sistem de idei a caror functie era de a justifica si de a legitima conducerea societatii de catre clasa dominanta. Teoria lui Marx - si mai cu seama conceptia lui despre ideologie - nu a fost, desigur, neutra din punct de vedere politic. Ea a fost gandita, asa cum Marx a recunoscut cu promptitudine, ca o arma in lupta de clasa. Cu alte cuvinte, Marx a crezut ca modalitatile dominante de gandire despre relatiile sociale de la un capat la altul al istoriei nu erau altceva decat ideologii - o pledoarie subtila si complexa pentru puterea si privilegiile clasei dominante.
O ideologie, este un set coerent si comprensiv de idei care explica si evalueaza conditiile sociale, ajuta oamenii sa-si inteleaga locul in societate si ofera un program pentru actiune sociala si politica. Cu alte cuvinte, o ideologie indeplineste 4 functii pentru oamenii care o urmeaza:
-  Explicativa - o ideologie ofera o explicatie asupra cauzelor care fac conditiile sociale, politice si economice sa fie asa cum sunt, in special in timp de criza
-  Evaluativa - cea de-a doua functie a ideologiilor este aceea de a oferi standarde de evaluare a conditiilor sociale
-  Orientativa - o ideologie ofera adeptilor sai o orientare si intelegerea identitatii lor
-  Programatica- orice ideologie spune adeptilor sai ce sa faca si cum sa procedeze
Pe langa cele 4 functii ale ideologiei, aceasta trebuie sa indeplineasca cele 2 trasaturi si anume:
sa adopte un set de credinte asupra naturii umane; 
sa abordeze o conceptie asupra libertatii.
Natura umana reprezinta ideologia ca indivizii trebuie sa concureze intre ei , astfel incat sa obtina cea mai mare parte din resursele insuficiente., insa exista si conceptia ca acestia trebuie sa colaboreze si sa imparta bunurile intre ei. Diferitele ideologii au conceptii diferite asupra naturii umane, insa din orice ideologie, programul pe care il prescrie este legat direct de propria conceptie fundamentala asupra naturii umane.
Libertatea este descrisa ca abilitatea de a fi liber sa faci ceva, insa libertatea politica este diferit si trebuie sa se aibe in vedere urmatoarele componente - agentul, scopul, obstacolele . Agentul este reprezintat de un individ, o clasa sociala, o rasa , un popor sau o specie. 
Agentii au scopuri care pot sa difere in functie de ideologia lor, insa in calea atingerii scopului intervin obstacolele care pot fi reprezentate de resursele materiale, fizice, crime, idei sociale, ideologii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fascismul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!