Extinderile Viitoare ale Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Introducere.
Uniunea Europeana de astazi, are 27 de state membre si o populatie de aproximativ 500 de milioane de locuitori, fiind mult mai sigura, mai prospera, mai puternica si exercita o mai mare influenta decat Comunitatea Economica Europeana de acum jumatate de secol.
Extinderea este un element primordial pentru Uniunea Europeana fiind mai mult decat un preocupare ale organelor comunitare. Tratatul privind Uniunea Europeana stipuleaza ca "orice stat european poate cere sa devina membru al Uniunii" iar statul interesat poate adresa Consiliului Uniunii Europene o cerere de aderare care este nevoit sa se pronunte in unanimitate dupa obtinerea avizului conform din Parlamentului European si consultarea Comisiei Europene. 
Inaintea fiecarui val de extinderi institutiile UE analizeaza capacitatea de absorbtie a noilor membri cat si proprietatea propriilor institutii de a functiona in regim echitabil. 
Cu toate acestea, perspectiva obtinerii statutului de membru al UE ramane deschisa in special tarilor din Balcanii de Vest. 
Extinderea UE reprezinta de fapt un proiect foarte ambitios reprezentand de fapt reunificare europei, dupa ultima conflagratie mondiala. 
In perioada anilor '90 simultan cu colapsul Uniunii Sovietice si democratizarea tarilor din Europa Centrala si de Est, extinderea UE a devenit o prioritate fundamental. In prezent, exista cinci tari candidate la aderare: Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Islanda, Muntenegru si Turcia. De asemenea, Consiliul European le-a oferit tuturor tarilor din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Kosovo (cf. rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU) - perspectiva aderarii la UE, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.
Uniunea Europeana a privit un timp indelungat procesul de extindere ca pe o oportunitate pentru promovarea stabilitatii economice, politice si sociale. Incepand cu anul 2004, membrii comunitatii europene au crescut de la 15 la 27 de tari, majoritatea fiind din Europa Centrala si de Est. . Analistii sustin ca procesul de extindere gestionat cu atentie este una dintre prioritatile UE si de-a lungul anilor, a ajutat la transformarea mai multor state prin prosperitate si democratii functionale.
UE sustine ca usa ramane deschisa pentru extinderea oricarui stat european care indeplineste criteriilor politice si economice de aderare. 
Croatia este in prezent considerata o tara care va adera in 2013 , acest lucru fiind discutabil datorita crizei economice dar si datorita neindeplinirii obligatiilor asumate de statul Croat. Cinci alte tari sunt recunoscute de UE ca candidate oficiale pentru a deveni membri: Islanda, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Turcia. Toate sunt in diferite stadii al procesului de aderare. De exemplu, in timp ce negocierile de aderare cu Islanda se desfasoara
relativ repede, discutiile de aderare ale Turciei au stagnat in mare masura, in parte din cauza disputei insulei divizate a Ciprului. In mod similar, aderarea Macedoniei a fost complicata de un dezacord de lunga durata cu Grecia asupra numelui oficial al tarii. Restul statelor din Balcanii de Vest ca Albania, Bosnia-Hertegovina si Kosovo sunt considerate a fi potentialii candidati UE pe termen mai lung, dar cei mai multi experti apreciaza ca aderarea se va face peste o perioada mai lunga de timp pana cand vor indeplini toate conditiile necesare aderarii.
In ciuda angajamentului declarat al UE de extindere, ii politicieni si cetateni sunt sceptici cu privire la extinderea UE, in special pentru Turcia sau tarile de la est, cum ar fi Georgia sau Ucraina. Alte eventuale griji cu privire la continuarea extinderii UE sunt legate de valul mare de imigranti in cautare locurilor de munca Unii comentatori sugereaza de asemenea ca UE actuala lovita de criza monedei euro si datoriilor suverane ar putea incetini potentialele runde de extindere si pentru ca liderii europeni sunt focusati pe remedierea economica a Europei.
Administratii succesive ale SUA si mai multi membri ai Congresului au sustinut mult timp extinderea UE, crezand ca aceasta serveste intereselor americane prin avansarea democratiei si prosperitatii economice pe intregul continent european. De-a lungul anilor, singurele critici semnificative din partea SUA a fost faptul ca Uniunea se extinde prea incet, in special in legatura cu intarzierea includerii Turciei in blocul comunitar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Extinderile Viitoare ale Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!