Extinderea catre Est

Extras din referat Cum descarc?

Prima reactie a Comunitatii: Acordul European
Un pretext substantial pentru initierea valului de extindere din 2004 a fost caderea regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est, precum si procesele de transformare demarate in aceste tari; in acelasi timp, nu au putut fi trecute cu vederea problemele economico-sociale destul de ingrijoratoare din aceasta zona, probleme care au rezultat in dorinta de inteles de a capta ajutorul si sustinerea statelor occidentale.
Un prim raspuns in acest sens a fost oferit de Comunitate la inceputul anilor 90 - in aceasta perioada au fost incheiate acorduri bilaterale de asociere cu un numar considerabil de TECE. Obiectivul esential exprimat in aceste Acorduri Europene era de a impune o mare piata europeana, care urma sa cuprinda toate statele asociate, acestea din urma trebuind sa se alinieze in acest sens cu celelalte state membre: ele urmau sa adopte reglementarile pentru o piata interna si sa isi restructureze economia nationala. In acest scop, tarile asociate au primit sprijinul financiar al UE in cadrul a diverse programe. 
Criteriile de la Copenhaga
Chiar daca la inceput nu a fost vorba decat de o simpla asociere, de acordarea de sprijin financiar si de enuntarea unor probleme de interes comun, acest lucru s-a schimbat considerabil odata cu decizia Consiliului European de la Copenhaga din iunie 1993. Aici a fost deschisa calea in vederea depunerii candidaturilor de aderare pentru toate TECE asociate, acest lucru fiind valabil insa doar in cazul in care aceste tari dovedeau ca indeplinesc asa numitele "criterii de la Copenhaga". Printre aceste conditii se numara, de exemplu un cadru institutional stabil si democratic si respectarea drepturilor omului si ale minoritatilor, precum si trecerea la o economie de piata.
In plus, UE astepta de la TECE ca acestea sa preia intreaga legislatie a UE si sa se asocieze telurilor Uniunii Politice, precum si a unei uniuni economice si monetare. Schema de mai jos rezuma dezvoltarea pana in acest moment. 
Cereri de aderare din partea TESE intre 1994 si 1996
Dupa depunerea cererilor oficiale de aderare a tarilor din centrul si estul Europei in perioada 1994 -1996, Consiliul European a cerut Comisiei - dupa cum este prevazut in Tratate - sa intocmeasca raporturi privind situatia din fiecare tara candidata, pentru a vedea in ce masura aceasta indeplinea criteriile de aderare si daca era capabila sa preia obligatiile ce ii reveneau odata cu obtinerea statutului de membru al UE.
Raporturile Comisiei din 1997: Agenda 2000
Aceste rapoare au fost prezentate de Comisie in iulie 1997, cu numele "Agenda 2000". Luand in considerare toate criteriile formulate de Consiliul European la Copenhaga, Comisia a enuntat faptul ca Ungaria, Polonia, Estonia, Cehia si Slovenia ar putea indeplini in curand toate conditiile impuse, recomandand initierea negocierilor de aderare cu aceste tari, precum si cu Cipru. Comisia a subliniat totusi faptul ca un debut concomitent al acestor negocieri nu presupune in mod necesar si incheierea concomitenta a acestora. Negocierile urmau a se incheia, conform recomandarilor Comisiei, in functie de progresele inregistrate la nivelul fiecarei tari in parte. 
Sporirea masurilor de adaptare a TESE
Comisia a mai propus si consolidarea masurilor de adaptare la normele UE a TECE in vederea extinderii, declarand ca primul raport anual cu privire la progresele facute de TECE in acest sens va aparea la sfarsitul anului 1998. Aceste rapoarte urmau a constitui baza pe care se va analiza in ce masura pot fi demarate negocierile de aderare si cu acele tari candidate care nu au fost incluse in primul val.
Inceputul negocierilor de aderare cu
1. Grupul 1998
2. Grupul 2000
Pe langa seria impresionanta de masuri ale Comisiei, anuntata in Agenda 2000, care vizau includerea tuturor statelor candidate in procesul de extindere, Consiliul Europei a fost de acord, la sfarsitul anului 1997, la Bruxelles, si cu propunerea de a convoca conferinte interguvernamentale bilaterale in vederea demararii negocierilor concrete de aderare intr-o prima faza doar cu acele tari care se remarcasera prin indeplinirea unora din conditiile necesare, si anume cu Estonia, Polonia, Slovenia, Cehia, Ungaria si Cipru. Negocierile cu acest "prim val" de tari candidate -- asa numitul "grup de la Luxemburg" -- au fost demarate in primavara anului 1998. 
In decembrie 1999, sefii de state si de guverne intruniti la Helsinki au decis demararea negocierilor si cu cel de-al "doilea val", cu "grupa Helsinki" (Bulgaria, Letonia, Lituania, Malta, Romania si Slovacia). Negocierile de aderare cu aceste tari au inceput in mod oficial la data de 15 februarie 2000 la Bruxelles.


Fisiere in arhiva (1):

  • Extinderea catre Est.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!