Evaluarea Politicilor Publice

Cuprins referat Cum descarc?

1. CE SUNT POLITICILE PUBLICE? DEFINITIE SI CONCEPTE CHEIE 2
2. EVALUAREA POLITICILOR PUBLICE 4 
2.1. Definirea procesului de evaluare 4
2.2. Modalitati de cuantificare in evaluare 4
2.3. Tipuri de evaluari 6
2.3.1.Evaluarea bazata pe rezultate 6
2.3.2.Evaluarea procesului politicilor publice 10
2.3.2.1.Evaluarea prospectiva 10
2.3.2.2.Evaluarea retrospectiva 12
2.3.3.Monitorizarea ca evaluare continua 13
2.4. Surse de informare utilizate in evaluare 14 
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

1. Ce sunt politicile publice?
Definitie si concepte cheie
Domeniul de cercetare al politicilor publice reprezinta un domeniu de granita intre mai multe discipline "clasice" precum stiinta politica, sociologia, psihologia sociala, stiinta juridica sau economia. Studiul politicilor publice ar reprezenta bransa cea mai recenta a stiintei politice. In ceea ce priveste tehnicile si metodele de cercetare, acestea sunt imprumutate din diverse discipline sociale si adaptate nevoilor de instrumentar pentru fiecare studiu in parte.
Domeniul politicilor publice (cercetarea si analiza in domeniu) poate fi definit foarte bine ca ocupandu-se de studiul deciziilor politico-administrative de alocare a diverselor forme de resurse (materiale, financiare, de know how, simbolice). Politicile publice, obiectul de studiu al disciplinei in cauza, reprezinta actiuni realizate de catre guvern (central sau local) ca raspuns la problemele care vin dinspre societate. Vorbim despre politici publice atunci cand o autoritate publica, centrala sau locala, incearca cu ajutorul unui program de actiune coordonat sa modifice mediul economic, social, cultural al actorilor sociali.
Decantand definitia de mai sus rezulta o serie de elemente care dau consistenta unei politici publice.
In primul rand, o politica publica este formata dintr-un ansamblu de masuri concrete care dau substanta politicii publice. Traseul constitutiv al unei politici publice este punctat de diverse decizii. Deci, un al doilea element este dat de faptul ca o politica publica se defineste prin aceste decizii, forme de alocare a resurselor, a caror natura este mai mult sau mai putin autoritara si in care coercitia este mereu prezenta. In al treilea rand, o politica publica se inscrie "intr-un cadru general de actiune", ceea ce ne permite sa distingem intre o politica publica si simple masuri izolate. In acest cadru de actiune, o politica publica are obiective si scopuri precizate, stabilite in functie de valori, norme si interese. Acesta ar fi al patrulea element. Iar ultimul, al cincilea, este dat de faptul ca o politica publica are un public, adica indivizi si grupuri a caror situatie este afectata de deciziile luate in politica publica in cauza.
Politicile publice sunt actiunile realizate de catre guvern (central sau local) ca raspuns la problemele care apar dinspre societate. Vorbim despre politici publice atunci cand o autoritate publica, centrala sau locala, incearca cu ajutorul unui program de actiune coordonat sa modifice mediul economic, social, cultural al actorilor sociali.
La nivel national, politicile publice pot sa apara dinspre oricare dintre institutiile majore ale Statului (Parlament, Presedinte, Guvern - central sau local).
Cele cinci elemente care dau consistenta unei politici publice sunt: 
1. o politica publica este formata dintr-un ansamblu de masuri concrete, care dau << substanta >> unei politici publice;
2. o politica publica cuprinde decizii sau forme de alocare a resurselor, a caror natura este mai mult sau mai putin autoritara si in care coercitia este mereu prezenta;
3. o politica publica se inscrie intr-un << cadru general de actiune >>, ceea ce ne permite sa distingem intre o politica publica si simple masuri izolate;
4. o politica publica are un public, adica indivizi si grupuri a caror situatie este afectata de catre politica publica in cauza;
5. o politica publica are obiective si scopuri, stabilite in functie de norme si valori.
Procesul de realizare a unei politici publice cuprinde sase etape:
1. Identificarea problemei - are loc atunci cand un eveniment, o persoana, un grup reusesc sa atraga atentia asupra unei probleme, spre solutionare, prin interventia puterii publice.
2. Punerea pe agenda politica - este faza in care problema identificata este luata serios in consideratie de catre oficiali (putere publica si politica). Nu toate problemele identificate ajung si pe agenda politica.
3. Formularea cadrului de politica publica - atunci cand o anume problema ajunge sa fie considerata de catre oficiali, nu inseamna automat ca o politica publica va fi creata. Cineva (o anume autoritate) trebuie sa dezvolte un program care sa se refere la rezolvarea problemei.
4. Adoptarea unei politici publice - aici ne referim la toate eforturile pentru ca un anume program sa fie adoptat ca si program guvernamental. In aceasta faza sunt concentrate elementele de negociere, dictate de interese, care pot schimba viziunea initiala asupra unei politici publice.
5. Implementarea unei politici publice - este un stadiu critic de realizare a unei politici publice. Aici rolul administratiei este decisiv.
6. Evaluarea de politici publice - care are ca scop determinarea eficientei unei politici publice. Se analizeaza modul in care diversele activitati au condus la indeplinirea scopurilor initiale. 
Pentru a intelege mai bine acest termen putem considera cateva definitii suplimentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Politicilor Publice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!