Euroregiuni si Cooperarea Transfrontaliera

Cuprins referat Cum descarc?

1.Conturarea Euroregiunilor .pg 1
2. Elemente ale cooperarii transfrontaliere.2
3. Initiative in domeniul cooperarii transfrontaliere euroregionale.3
4.Participarea Romaniei la cooperarea regionala in cadrul euroregiunilor . 4
5. Euroregiunea "Carpatica" 
5.1. Prezentare generala Euroregiunea "Carpatica".5
5.2. Obiective si domenii de activitate.6
5.3. Actiuni recente.7
6. Euroregiunea "Prutul de Sus
6.1. Prezentare generala.8
6.2. Proiecte pe termen scurt si mediu:.9
7. Temeri si diferente de opinii priviind viitorul Euroregiunilor.11
8. Concluzii.12


Extras din referat Cum descarc?

Crearea unei Europe prospere si sigure nu depinde doar de cooperarea intre state; este necesara si cooperarea transfrontaliera intre autoritatile locale si regionale, fara ca aceasta sa afecteze integritatea teritoriala a statelor implicate" - Declaratia de la Viena
Conceptul de euroregiune, ca si foma de cooperare in sistemul international s-a impus in spatiul european avand la baza forta si colaborarea societatii civile si interesele economice si politice comune. Conform acestei conceptii, Europa viitorului poate fi inteleasa nu doar ca Europa statelor, ci si ca Europa Regiunilor cu interese economice, politice si militare pe plan international. 
Euroregiunile pot fi definite ca zone sau regiuni de interferenta economica si nu numai, in care doua sau mai multe state valorifica in comun resursele materiale si umane prin initierea si derularea unor activitati si programe agricole, industriale, de transport si comunicatii, turistice, comerciale."(Negut, Silviu, "Euroregiones", pg 42, 1998, Ed. Academiei Romane)
1.Conturarea euroregiunilor 
"Ultima jumatate de secol, la nivelul continentului European, din punct de vedere al edificarii de noi structuri teritorial politice se poate caracteriza prin proliferare si complexitate. Acesta este un proces cu cu dublu sens. Pe de o parte asistam la conturarea de noi structuri si ansamble suprastatale regionale, si pe de alta parte, alaturat proliferarii statale prin fragmentarea celor existente asistam si la un proces de accentuare a regionalismelor intrastatale,care in functie de conjunctura politica poate da nastere unui nou stat independent. La baza declansarii acestui fenomen stau de regula , ratiuni de natura culturala, etnica , lingvistica, confesionala sau economica prin dezvoltare diferentiata. Tot mai multe astfel de structuri substatale, ce devin puteri economice regionale tind sa devina entitati politice independente." (Ilies Alexandru - Elemente de Geografie politica- Note de curs, pg 59, Ed. Universitatea Oradea, 2006.)
Aria geografica a euroregiunilor este determinata in special de gradul de integrare socioeconomica al unei arii geografice relative concentrate. Euroregiunile se focuseaza pe cooperarea la nivel operativ pe rezolvarea problemelor locale si incearca sa previna conflictele, prin promovarea unor solutii care sa vina in sprijinul celor mai afectate grupuri de cetateni. Euroregiunile transfrontaliere nu sunt titluri de glorie noi pentru conducerile locale sau regionale, ci platforme de interferenta pentru institutiile publice si private existente. Cu toate ca reprezinta structura principala pentru derularea tuturor activitatilor de natura transfrontaliera, implementarea celor mai multe din actiunile incluse in planurile si programele transfrontaliere este realizata de autoritatile competente si de alte organizatii in concordanta cu procedurile nationale.
2. Elemente ale cooperarii transfrontaliere
- definirea domeniilor de actiune in concordanta cu interesele comune (ex: infrastructura, economie, cultura);
- cooperarea in toate sectoarele vietii: munca, timp liber, cultura, etc.;
- acordarea unei atentii egale cooperarii social-culturale si cooperarii economice si in infrastructura;
- aplicarea tratatelor si acordurilor incheiate la nivel European, privind practicile de cooperare transfrontaliera;
- consilierea, asistenta si coordonarea cooperarii transfrontaliere, in special in urmatoarele domenii: dezvoltare economica; turism si timp liber; transport si trafic; dezvoltarea agriculturii; dezvoltare regionala; invovatii si transfer de tehnologie; protectia mediului; scoli si educatie; protejarea naturiil; cooperare sociala; cultura si sport; servicii de urgenta si sanatate publica; prevenirea dezastrelor; energie; communicatii; recuperarea deseurilor; siguranta publica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Euroregiuni si Cooperarea Transfrontaliera.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!