Europa Politica - Cetatenie, Constitutie, Democratie - Recenzie

Extras din referat Cum descarc?

Autorul, profesor de stiinte politice si director al Institutului de Studii Europene din cadrul Universitatii Libere din Bruxelles, isi incepe lucrarea creionand un spatiu conceptual, definind cetatenia europeana in cadrul unui model de piata economica cat si din prisma unei federatii politice. Discutia despre constructia finala a Europei continua pana in zilele noastre intre partizanii liberului schimb si cei ai politicilor publice, sau intre federalisti si sustinatorii suveranitatii nationale.
Discutand despre cele doua dimensiuni ale cetateniei europene, autorul aminteste ca cetatenia comunitara, definita inca din 1975 de Comisie, implica o relatie pe verticala intre cetateni si Uniune. Aceasta trebuia sa exprime apartenenta cetatenilor la o entitate politica noua fata de care au drepturi si obligatii in mod nemijlocit. Ambitiile respective nu au fost atinse, existand la ora actuala o serie de relatii juridice orizontale, intre popoare din state diferite. Intradevar, in dimensiunea sa "civica", cetateanul apartine unui spatiu ce are mai intai de toate un caracter european.
Cetatenia europeana invoca o schimbare de la societatea civila descrisa de Adam Smith, adica sfera autonoma a pietei, spre cea a lui Tocqueville, spatiu al vietii sociale unde infloreste cetatenia politica. In fapt ne indreptam catre cea din urma, in ciuda minimalismului ei ce priveste legislatia. 
Din punct de vedere al organizarii juridice, Uniunea respecta in mod egal principiile federaliste cat si pe cele ale suveranitatii statului. Totusi Uniunea nu este nici confederatie, nici stat federal, ea este o federatie de state. Aici este locul unde sensul cetateniei europene se fragmenteaza.
Marele merit al constructiei europene este acela de a fi prezentat identitatile nationale si proiectul federal ca fiind complementare. Am putea asista totusi la deconectarea dintre spatiile publice nationale daca opozitia fata de proiectul Uniunii se transforma intr-una de respingere totala a structurii, conchide autorul in finalul primului capitol.
Paul Magnette pune sub semnul intrebarii inca din inceputul celui de-al doilea capitol logica unei constitutii europene, amintind argumentul imbatabil al lui Joseph Weiler: ,,It works, why fix it?". Dezbaterea pune in scena atat adeptii sistemului suplu de ,,common law", nescris si evolutiv, cat si pe cei ai unei constitutii formale, stabile si fixe. Dar poate mai mult decat atat, prin aceste discutii se ajunge la adevarata natura a Uniunii si la concluzia ca aceasta nu mai poate fi definita de termenii clasici ai statului.
Astfel s-a consacrat caracterul suplu, maleabil si variabil al ,,guvernantei la niveluri multiple" ce caracterizeaza Uniunea. Totusi trebuie avute in vedere si riscurile unei astfel de viziuni ce pot pune intr-o pozitie inferioara asa-zisa simplitate a guvernarii nationale sau chiar diluarea analitica a notiunii de ,,guvernanta la niveluri multiple" prin folosirea excesiva atat la nivelul Uniunii cat si al statelor.
Ca un argument in favoarea limbajului constitutional, Magnette gaseste natura pedagogica drept principala virtute a acestuia. Dar atrage atentia ca forma data de o constitutie trebuie sa vina peste un fond deja existent, peste un corp de valori si credinte deja impartasite, altfel ea poate servi la fel de bine drept fatada peste o stare de fapt cu totul diferita, indicand exemplul ,,democratiilor populare" din fostele republici sovietice. Astfel, complexitatea Uniunii si caracterul incompatibil cu aceasta al substantei normative constitutionale vin ca argumente impotriva constitutionalizarii Europei.
In ciuda tuturor diferentelor, europenii au tot mai mult constiinta patrimoniului valorilor lor comune. Dar confuzia alimentata de asocierea termenului de ,,constitutie" cu statul si evitarea stipularii in clar a unui text care sa includa acest patrimoniu amana luarea unei decizii. Autorul invita la o dezbatere publica in care fiecare sa isi sustina argumentele fiind in acelasi timp deschis catre celalti. Chiar daca aceasta dezbatere ar putea accentua conflictele, trebuie sa apelam la principiul Uniunii Europene de toleranta constitutionala, prin care popoarele se pot intelege mutual.


Fisiere in arhiva (1):

  • Europa Politica - Cetatenie, Constitutie, Democratie - Recenzie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!