Eterna Criză a Cașmirului

Extras din referat Cum descarc?

Casmir - Prezentare de ansamblu
Unul dintre conflictele mereu prezente in atentia opiniei publice mondiale in ultimele sase decenii este cel dintre India si Pakistan. 
Acest conflict este cauzat de imposibilitatea impartirii teritoriilor regiunii Casmir intre cele doua state, fapt ce a dat nastere pe parcursul secolului trecut (XX) la trei altercatii militare importante care s-au consumat in anii 1947-1949, 1965 si 1971.
Casmirul este o regiune muntoasa in nordul subcontinentului Indian, aflata intre statele India si Pakistan, fiind de sute de ani zona de intersectie a trei mari religii: budista, hinduista si din ce in ce mai pronuntata musulmana.
In prezent teritoriul regiunii Casmir este impartit in trei parti: regiunea indiana Jammu si Casmir (cu o populatie de aproximativ 10,1 milioane locuitori si o suprafata de 101387 km2), regiunea pakistaneza de nord Azad - Casmir (Casmirul liber, cu o populatie de aproximativ 1,5 milioane de locuitori si o suprafata de 83888 km2) si regiunea chineza Aksai Chin (cu o populatie de cateva mii de locuitori si o suprafata de aproximativ 37000 km2).
Faimos pentru frumusetile sale naturale, Casmirul a fost denumit "Elvetia Indiei". Avand originile in fertila Vale a Casmirului, acest tinut este strabatut si de o ramificatie a "Drumului Matasii", importanta ruta comerciala care lega Asia orientala, centrala si sudica. Jumatate din populatia din partea indiana traieste de-alungul acestei vai.
Capitalele regiunii indiene a Casmirului sunt Srinagar vara si Jammu iarna, iar a Casmirului pakistanez este Muzzafarabad. 
Regiunea Casmir este cunoscuta pentru sortimentele sale de carne, naut si preparatele sale culinare foarte condimentate.
Din punct de vedere religios populatia din regiunea Casmir este formata din aproximativ 65% musulmani, care locuiesc in Valea Casmirului si in partile centrale si vestice, 30% hindusi, care traiesc mai ales in sud in jurul orasului Jammu, restul fiind reprezentat de populatia de religie budista concentrata in zona estica in regiunea Ladakh.
Din punct de vedere economic Casmirul este renumit pentru lana de Casmir. Denumita dupa numele regiunii, aceasta lana se obtine la sfarsitul iernii prin pieptanarea caprei de casmir (originara din Himalaya si Pamir), fiecare fir fiind ales manual, obtinandu-se o cantitate relativ mica de pe fiecare animal (circa 150 g). Lana de Casmir este o lana de lux, vanata de multi creatori de moda contemporani, deoarece are o textura fina si este in acelasi timp, rezistenta, usoara, moale si foarte usor de intretinut.
Originile conflictului
Conflictele existente azi in Casmir sunt motivate prin cuceririle facute in 1819 de catre Sikhs pe de o parte, iar pe de alta parte prin impartirea in anul 1947 a Indiei formandu-se doua state, Pakistan si India, din timpul colonialismului englez, netinand seama de originea etnica si religioasa diferita a populatiei musulmane si hinduse.
Din punct de vedere istoric, Casmirul a facut parte din regatele indiene. In timpul perioadei asokaniene, pe cand Casmirul era locuit de brahmani, misionarii lui Asoka au introdus budismul. Intre secolele 9-12 d.C., zona a fost un centru al culturii hinduse, dar incepand deja cu 1001 armatele musulmane faceau raiduri sporadice asupra zonei, dar n-au cucerit-o niciodata. Ultimul rege hindus, Udiana Deva, a fost inlocuit in 1346 de Shams-ud-Din, a carui dinastie a urmat la conducere pana in 1586, cand imparatul mogul Akbar a cucerit Casmirul, stabilind ferm influenta musulmana. Dar Akbar a tolerat religia locala si s-a casatorit cu o printesa hindu. In 1752, liderul afgan Ahmed Shah Durrani a infrant Mogulul si a anexat Casmirul. Disputele dintre musulmani si brahmanii hindusi au inflorit, o situatie care si astazi este principala cauza de conflict in regiune. 
In 1819, Sikh Ranjit Singh a cucerit provincia, dar imperiul sau dezorganizat a cazut in mainile britanicilor, iar in 1846 acestia preiau controlul in Punjab. Casmirul a fost vandut celui care se autointitula Maharajah , Ghulab Singh din Jammu, pentru suma de 7,5 milioane de rupii (aproximativ 166 de dolari americani), conform tratatului de la Amritsar. In urmatoarea perioada a urmat o succesiune de maharajahi a caror domnie a fost marcata de cateva rascoale ale populatiei locale, majoritatea musulmani. In 1889 Maharajahul Pratap Singh pierde autoritatea administrativa in Casmir din cauza proastei organizari a regiunilor de frontiera. Intre timp, in India, miscarea de eliberare castiga in forta sub conducerea lui Mohandas Karamchand Gandhi . Chemarea sa la libertate a avut ecou in mod special in regiunea Casmir. 
Intre anii 1846 - 1947 regiunea Casmir a fost un principat Dogra-Maharaja semiautonom, sub dominatie britanica, cu o populatie majoritara musulmana mai ales in nord, in sud hinduista si in est budista. Aceasta divizare a regiunii din punct de vedere religios a dus la miscari de protest musulmane in 1930 impotriva printului (Maharaja) care au fost in cele din urma inabusite in sange. 
Dupa rascoala impotriva lui Hari Singh, in 1931, seicul Mohammad Abdullah a format primul partid politic, Conferinta Tuturor Musulmanilor din Jammu si Casmir. In 1934, maharajahul accepta si permite o democratie limitata, sub forma unei Adunari Legislative. In 1939, seicul Abdullah infinteaza Conferinta Nationala, formata din hindusi, musulmani si siiti. 
Casmirul ramane dupa impartirea britanica la inceput independent insa, dupa o perioada scurta, datorita divizarii religioase, devine marul discordiei determinand un conflict militar intre India si Pakistan, conflict nerezolvat definitiv nici pana in prezent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eterna Criza a Casmirului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!