Efectele globalizării asupra statului

Extras din referat Cum descarc?

Globalizarea reprezinta un proces prin care se incearca sa se ajunga la o noua ordine mondiala oarecum pentru a contracara saracia existenta in zilele noastre la nivel mondial. Globalizarea reprezinta un proces atat economic, cat si politic si cultural. Scopul globalizarii este ca toate statele globului pamantesc sa devina un tot unitar.
Este dificil in acest moment sa vorbim despre efectele globalizarii asupra unui stat, dar totusi este cert ca aceste efecte vor fi atat pozitive cat si negative. Un efect pozitiv de care va beneficia toata lumea este libera circulatie a marfurilor, persoanelor si serviciilor, ceea ce va duce la dezvoltarea economiilor, vor aparea noi tehnologii, etc. Astfel se vor usura schimburile atat cele comerciale cat si cele umane, oamenii putand interactiona mult mai usor cu alti oameni si cu cultura acestora. Schimburile comerciale, de idei si tehnologii nu pot fi decat benefice intregii lumi. Oamenii vor avea un orizont mult mai larg de exploatat fara nici unele oprelisti. 
Libera circulatie a marfurilor va duce la o concurenta acerba pe piata in care va prima calitatea si poate chiar pretul scazut ceea ce este foarte bine pentru populatie. In aceste conditii comerciantii care au produse de calitate indoielnica nu vor rezista pe piata. Libera circulatie a marfurilor va duce la reducerea taxelor vamale sau chiar eliminarea acestora si la noi politici vamale, ceea ce va duce la disparitia granitelor comerciale. Prin unele tratate sau conventii intre state se incearca sa se ajute comertul prin eliminarea dublei impuneri, acordarea clauzei natiunii celei mai favorizate, etc.
Libera circulatie a fortei de munca va duce la o concurenta mai puternica pe piata muncii si angajatii vor trebui sa fie foarte eficienti pentru a face fata concurentei, in caz contrar vor trebui sa se reprofileze. Din pacate libera circulatia poate duce si la o crestere a criminalitatii internatioanle, a terorirsmului, etc. 
Efectele negative ale globalizarii pot aparea si la nivelul economiei mai ales in tarile in curs de dezvoltare sau sub dezvoltate ceea ce va accentua mai mult diferenta dintre tarile bogate si cele sarace. Astfel notiune de economie nationala nu va mai reprezenta o notiune de baza, aceasta fiind inlocuita de notiunea de economie transnatioanala. Societatiile comerciale isi vor amplasa fabricile, punctele de lucru in locul unde le convine cel mai mult, fara a se tine cont de granite ceea ce va duce la dezvoltarea anumitor zone care ofera mai mult potential, in detrimentul altora. Acest lucru va produce un progres inegal, tarile care se integreaza mai usor in acest sistem global vor avea cresteri economice insemnate, iar gradul de saracie va fi redus semnificativ.
Globalizarea va putea avea ca avantaj reducerea costurilor de productie si chiar extinderea sau crearea de noi piete independente prin amplasarea unitatiilor productie in zonele cu materie prima si forta de munca ieftina, ceea ce va avantaja si zona respectiva prin crestere economica.
In procesul de globalizare vor fi liberalizate pietele de capital ceea ce va conduce la formarea unei piete financiare globale de asemenea vor fi liberalizate si investitiile straine directe.
Bineinteles ca in acest proces de globalizare se va incerca introducerea unei monede unice ceea ce nu poate fi decat benefic tuturor astfel banii nu vor avea valori diferite in state diferite, un om va putea cheltui intr-un stat ce a castigat in alt stat sau va putea face investitii in alta tara.
In opinia mea procesul de globalizare va duce incet incet la pierderea identitatii culturale, politice si economice a statului. Astfel rolul guvernului national va fi redus ca urmare a extinderii capitalului investitional international, ceea ce va determina declinul influentei politice si bineinteles va creste rolul societatii civile, a organizatiilor nonguvernamentale. Cultura tradionala dispare sau se transforma in marfa, ceva vandabil care prinde bine la oamenii educati de televiziune si de internet. In aceasta situatie omul globalizat va trai numai pentru productie si consum, fara cultura, religie sau educatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Globalizarii Asupra Statului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!