Echilibrul Puterilor în Europa de Vest în Secolul al XII-lea

Extras din referat

Capitolul I
Evolutia sistemului international
Inceputul Evului Mediu cunoaste o arie geografica destul de restransa, limitata din mai multe puncte de vedere ca informatie si in acelasi timp ca mijloace, autoritatea suprema fiind in mainile Bisericii. Dorinta de a contura o imagine cat mai cuprinzatoare a Pamantului a dat nastere la mai multe incercari spre a obtine o astfel de cunoastere stimulate deopotriva si de factorii politici, economici si religiosi. 
Primele expeditii ale europenilor s-au inregistrat in secolele IX-X realizate de vikingi ce au parcurs drumul din nordul Europei spre Apus, descoperind Islanda si Groenlanda. Un alt pas facut spre concretizarea viziunii global-oceanice de la cea terestra-continentala a fost reprezentat de cruciadele clasice ale secolelor XI-XIII ce au dezvaluit lumea araba si au adus imaginea unor noi teritorii, mai indepartate precum: Africa de Est, India, Persia. 
Marco Polo face o expeditie in Extremul Orient 1271-1295 pe baza caruia scrie ,,Carta minunilor lumii" in care descrie lumea mongola si civilizatia chineza.
Secolele XV-XVI cunosc o dezvoltare a mijloacelor de transport maritime cat si a instrumentelor de orientare in timp si spatiu: astrolabul, busola, portulanul , galionul , caravela, etc.
Dupa descoperirea acestor noi teritorii se pune problema cuceririi lor, astfel ca acestor calatorii de exploatare le urmeaza cele de cucerire mai ales pentru tarile care aveau acces direct la Oceanul Atlantic. Pionerii din aceasta cursa sunt statele iberice: Spania si Portugalia, urmate de alte state cu puternic caracter militar si economic: Anglia, Olanda si Franta. Rusia reprezinta o particularitate deoarece ea se indreapta spre teritoriile siberiene fara a avea mari conflicte cu tarile mentionate anterior.
Revenind la primele doua state ce au pornit spre cucerirea Lumii Noi, mentionez ca acestea au devenit primele imperii coloniale.
Portughezii si-au insumat intreaga fatada atlantica a Africii atingand varful sudic al continentului. Astfel acestia au inceput sa exploateze bogatiile ce le-au intalnit facand comert cu sclavi, fildes si aur intrand in rivalitate cu spaniolii.
Papa Alexandru al VI-lea a reusit sa medieze conflictul lusitani-spanioli prin semnarea Tratatului de la Tordesillas (7 iunie 1494) prin care se stabilea frontiera dintre spatiul portughez si cel spaniol. Orientul revine Portugaliei iar Occidentul Spaniei, astfel ca ambele state accepta sa nu intervina cu expeditii in emisfera celuilalt. In acest context ele si-au impartit teritoriul: teritoriile spaniole tineau pana la Filipine, unde se intalneau cu posesiunile lusitanilor din Indonezia.
In consolidarea acestor imperii coloniale o mare rezonanta o au nume precum Vasco da Gama - descopera pasajul spre Oceanul Pacific, pe atunci Marea Sudului, Fernando Magellan - drumul spre insulele Moluce si trecerea maritima spre Oceanul Pacific, Giovanni Caboto - pasajul spre nord-vest, Martin Frobisher , Henry Hudson , William Buffin . 
Anglia si Olanda atrase de bogatiile Lumii Noi intra si ele in competitie cu avantajul unei flote puternice ce puteau detasat rivaliza cu cele spaniole si portugheze.
Olanda s-a inscris in expansiunea mondiala in secolul al XVII-lea, cucerind insulele Novaia Zemlea si Spitzbergen (William Barents) si Tasmania, Noua Zeelanda si potiuni din Australia denumita ,,Noua Olanda" (Abel Tasman). Pe cealalta parte englezii descopera teritoriul de astazi al Canadei si Statelor Unite. Expansiunea rusa a intregit procesul de cercetare si cucerire a spatiilor extra-europene prin descoperirea teritoriilor dinspre muntii Ural, Siberia si Oceanul Atlantic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Echilibrul Puterilor in Europa de Vest in Secolul al XII-lea.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!