Doctrina Politica

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere.2
2. Doctrina politica.3
3. Concluzii.9


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
In limbaj modern, notiunea de doctrina vine de la latinescul ''doctrina'' si inseamna ''invatatura'' sau intr-o acceptiune mai larga, conceptie, teorie despre societate.
Dictionarul politic consemneaza in dreptul notiunii de doctrina ''sistem inchegat de conceptii si de principii prin care se exprima o anumita orientare, un curent de gandire filosofica, juridica, sociologica, stiintifica, religioasa, militara, etica,etc.
Doctrina politica reprezinta o conceptie inchegata, structurata, sistematizata si coerenta care,pe baza unor principii unificatoare, reflecta realitatea inconjuratoare si o interpreteaza in functie de optiunile, aspiratiile si mai ales interesele unor comunitati social-politice al caror exponent si purtator sunt, militand totodata pentru realizarea lor in practica. 
2. Doctrina politica
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupati de
cunoasterea si apropierea mediului, a cadrului social in care traiesc si isi duc existenta. Alaturi de realizarea celor necesare vietii sociale, oamenii si in mod deosebit cei angajati in studiul politicului sau a executarii puterii, au fost cu prioritate interesati de problema organizarii si conducerii social-politice a societatii, de descoperirea si aplicarea celor mai bune si eficiente solutii in acest domeniu.
In efortul general de dezvoltare si perfectionare a organizarii si conducerii sociale, a umanizarii acestora, un loc aparte il ocupa stiinta doctrinologica, iar in cadrul acesteia doctrinele politice.
In limbajul modern notiunea de doctrina vine de la latinescul "doctrina" si inseamna invatatura sau intr-o acceptiune mai larga, conceptie, teorie despre societate.
Dictionarul politic consemneaza in dreptul notiunii de doctrina "sistem inchegat de conceptii si de principii prin care se exprima o anumita orientare, un curent de gandire filosofica, politica economica, juridica, sociologica, stiintifica,religioasa, militara, etica, estetica, etc. 
Un sens apropiat da termenului de doctrina si Dictionarul explicativ al limbii romane: "Totalitatea principiilor unui sistem politic, stiintific, religios, etc."
Luata in ansamblu, doctrina politica reprezinta o conceptie inchegata, structurata, sistematizata si coerenta care, pe baza unor principii unificatoare, reflecta realitatea inconjuratoare si o interpreteaza in functie de optiunile, aspiratiile si mai ales interesele unor comunitati social-politice al caror exponent si purtator sunt, militand totodata pentru realizarea lor in practica.
Primele sisteme spirituale inchegate despre societate, care pe langa elementele religioase vor cuprinde si importante aspecte privind politicul
(puterea, statul, institutiile politice, natura si esenta acestora), sunt fara indoiala marile doctrine religioase: confucianismul, brahmanismul, budismul si in special crestinismul.
Nascandu-se dintr-o necesitate sociala si reflectand realitatea sociala, marile religii nu au fost numai simple doctrine religioase ci, prin bogatia si diversitatea aspectelor reflectate si exprimate, ele pot fi considerate si primele sisteme ale gandirii politice inchegate.
Primele sisteme de teorie si practica politica, mai mult sau mai putin autonome fata de religie, filosofie, morala sau drept apar incepand cu societatile din Orientul antic, Grecia si Roma antica, intrucat in feudalism predominanta a fost forma de organizare si conducere politica de tip absolutist, in principiu, au dominat teoriile si conceptiile politice bazate pe ideea monarhiei absolute. In constituirea si consolidarea monarhiei absolute un rol aparte 1-a jucat in perioda feudalismului timpuriu religia in general, crestinismul in particular. Pentru a da forta si legitimitate puterii, biserica crestina ii va conferi acesteia si reprezentantilor sai, in principiu monarhului, un continut si o semnificatie divina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Doctrina Politica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!