Doctrina Liberala si Rolul PNL in Societatea Romaneasca

Extras din referat Cum descarc?

Problema organizarii si conducerii societatii i-a preocupat pe oamenii politici si pe teoreticienii domeniului politic din cele mai vechi timpuri. In perioada revolutiilor burgheze, precum si in cea post revolutionara, se infruntau in societatea europeana diferite curente de gindire social-politica. Toate erau preocupate de gasirea celor mai bune cai de organizare si de dezvoltare a tarilor respective. Fiecare considera ca proiectul sau exprima adevarata cale pe care trebuie sa mearga societatea.
Liberalismul este o doctrina politica si economica care proclama principiul libertatii politice si economice a indivizilor si se opune colectivismului, socialismului, etatismului si in general tuturor ideilor politice care pun interesele societatii, statului sau natiunii inaintea individului. Individul si libertatile sale constituie elementul central al intregii doctrine liberale.
Intr-un sens strict, liberalismul numit "clasic" este un curent filosofic nascut in Europa secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea care pleaca de la ideea ca fiecare fiinta umana are prin nastere drepturi naturale pe care nici o putere nu le poate impieta si anume, dreptul la viata, la libertate si la proprietate. Ca urmare, liberalii vor sa limiteze prerogativele statului si a altor forme de putere, oricare ar fi forma si modul lor de manifestare.
In sens larg, liberalismul proslaveste construirea unei societati caracterizata prin libertatea de gandire a indivizilor, domnia dreptului natural, liberul schimb de idei, economia de piata pe baza initiativei private si un sistem transpartent de guvernare in care drepturile minoritatilor sunt garantate. Exista mai multe curente de gandire liberala care se diferentiaza intr-un mod mai precis prin fundamentele lor filosofice, prin limitele asignate statului si prin domeniul asupra caruia ele aplica principiul libertatii.
Liberalismul este in primul rand o doctrina, o doctrina destul de veche care se sprijina in fond pe liberul arbitru si care, cum sublinia Hayek, este singura garanta a unui comportament politic coerent. Este totodata drept ca termenul de libertate este foarte greu de definit. Auls Gellus - cunoscutul gramatician roman - spunea despre libertate: "Toata lumea vorbeste despre ea, insa nimeni nu stie despre ce e vorba". Si cu toate acestea, conceptul de libertate a evoluat esential; el ocupa, scria Toqueville, in lumea politica ca si atmosfera in lumea fizica.
Aproape toti istoricii sint de acord sa considere liberalismil european isi are radacinile in Magna Carta, intocmita in Anglia veacului al XIII-lea si mai tarsus in marea efervescenta social-economica a Rinascimento-ului florentin din Quatrocento. Un rol important l-a avut si Refoma protestanta continuata de mercantilismul secolelor XVI-XVIII in contextul caruia Fenelon definea preliberalismul aristocratic ,iar J. Locke, Hobbes, Montesquieu, J.-J. Rousseau si altii formulau bazele filozofice ale doctrinal liberale care determina dezvoltarea burgheziei si apoi constituirea capitalismului si aparitia aceea ce M. Flamand numea homo oeconomicus.
Doctrina liberala se contureaza teoretic gratie mai ales lui S. Mill, A. Smith, T. Malthus si D. Ricardo si duce in final la triumful liberalismului din secolul XIX cu marile sale realizari (in special S.U.A.), dar si cu derapajele inevitabile spre un liberalism extrem in care se promoveaza disparitia totally a statului sau in care sunt adoptate principiile anarhismului sau egotismului unui Max Stirner.
Concepte fundamentale
Valorile liberale fundamentale sunt libertatea individuala, creativitatea individuala, responsabilitatea si independenta personala, respectul drepturilor indivizilor, egalitatea in fata legii. Liberalismul este definit prin 4 concepte de baza: libertatea individuala, proprietatea privata, responsabilitatea individuala, egalitatea in fata legii: 
1) Libertatea individuala este definita ca fiind dreptul de a actiona fara nici o constrangere impusa din exterior cu conditia sa nu afecteze drepturile si libertatile legitime ale celorlalti indivizi.
2) Proprietatea este dreptul individului de a dispune de rezultatele activitatilor sale, de bunurile care-i apartin. Proprietatea include dreptul la viata si cel de a dispune de propriul corp. Dreptul individului la securitate si rezistenta la opresiune deriva din acestea.
3) Principiul responsabilitatii individuale proclama individul ca singur raspunzator pentru actiunile sale proprii.
4) Egalitatea in fata legii deriva din principiul responsabilitatii individuale: fiecare individ raspunde pentru propriile fapte indiferent de avere, sex, nationalitate, profesie sau alte caracteristici individuale sau sociale.
Aspectele doctrinare ale liberalismului:
Limitele puterilor statului: statul ca parghie sociala fara sa neglijeze caracterul pozitiv al puterii, liberalismul doreste crearea unei puteri superioare, opuse puterii arbitrare bazate pe privilegii sociale. Liberalismul nu este apriori anti-etatist, ci impotriva interventiei arbitrare a statului in proprietatea individuala, iar mijloacele de limitare a arbitrariului etatist sunt prevederile constitutionale, limitarea influentei politice asupra economicului si separarea puterilor in stat (J. Gray), respectiv reducerea sectorului public si restituirea fostelor monopoluri etatice pietei concurentiale. Devotati legalitatii, liberalii s-au scindat ulterior prin interpretarea diferita a notiunii de dreptate si transpunerea ei in social prin dreptate in relativa egalitate sau dreptate in absoluta libertate pozitiva (fara a aduce atingere altor libertati). John Rawls admite faptul ca pot exista forme ale dreptatii intr-o diversitate de sisteme economice, dar principiile distributiei bunastarii satisfac cerintele echilibrului social, necesar dezvoltarii (deci coexistenta pasnica are o valoare utila), fundamentand ceea ce Gray considera o specie de legalism anti-politic. Liberalii libertarieni si minimalisti precum Nozick si Hayek au o conceptie total opusa despre dreptate, considerand ca singurele drepturi legitime ale omului sunt drepturile impotriva agresiunii si constrangerii.
Statul si statalitatea


Fisiere in arhiva (1):

  • Doctrina Liberala si Rolul PNL in Societatea Romaneasca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!