Diplomatia multilaterala a statelor din America Latina

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
1. Introducere in diplomatia Americii Latine 
2. Tendinte actuale in politica latino-americana
3. Statele Americii Latine si Uniunea Europeana
CONCLUZII si RECOMANDARI
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea si importanta problemei abordate. Stabilirea relatiilor diplomatice este o consecinta a recunoasterii internationale a statelor. Ea constituie un act international politic si juridic in acelasi timp. Desi necesitatea mentinerii pacii si dezvoltarii relatiilor de prietenie si cooperare internationala fac de dorit stabilirea de relatii diplomatice intre state, dreptul international nu creeaza nici o obligatie, fiecare stat fiind suveran sa hotarasca in acest domeniu. In cea mai mare parte a secolului al XIX-lea politica latino-americana a fost caracterizata prin frecvente schimbari constitutionale datorita confruntarii proiectelor liberale si conservatoare, prezentei unei oligarhii funciare sau absentei unor reguli institutionalizate pentru a determina succesiunea politica. Majoritatea statelor continentului au instituit forme de guvernare republicane, care au fost slabite de aliantele si rivalitatile intre familiile puternice, de influenta unor lideri forte, sau din cauza relatiile de tip patron-client.
Analiza istoriei politice, a diplomatiei atit bilaterala, cit si a celei multilaterale si a evolutiei statelor din America Latina este una dificila deoarece in acest spatiu avem de a face cu realitate foarte diferita si deosebit de eterogena. In primul rind trebuie sa plecam de la definirea conceptului de America Latina. Este un concept extrem de vag si care lasa loc de numeroase interpretari. Termenul aceste este unul pus in circulatie in istoriografia franceza de la jumatatea secolului al XIX-lea, cind influenta spaniola in regiune aproape disparuse (cu exceptia Cubei), iar cea a Statelor Unite, aflate in perioada Razboiului Civil, nu incepuse sa se manifeste, drept care Napoleon al III-lea incearca sa extinda sfera de influenta a Frantei in aceasta regiune (cea mai cunoscuta actiune fiind sprijinirea lui Maximilian de Hasburg ca imparat al Mexicului, care va sfirsi insa executat de catre armata lui Benito Juarez). Franta va cauta o justificare a actiunilor ei in aceasta zona, justificare pe care o gaseste in similitudinile culturale, astfel se considera ca deoarece cultura franceza era, ca si cele spaniola si portugheza, una latina, ea putea sa isi asume suprematia si leadership-ul pe acest continent care la rindul sau era considerat latin dat fiind trecutul sau colonial.
Scopul si obiectivele referatului. Scopul referatului rezida in efectuarea unei cercetari ample si detaliate a diplomatiei multlaterale a statelor din America Latina.
In realizarea scopului mi-am propus urmatoarele obiective:
o cercetarea evolutiei diplomatiei si a vietii politice in general a statelor din America Latina;
o identificarea principalelor caracteristici a vietii diplomatice a acestor state;
o identificarea si stabilirea principalelor tendinte actuale in politica latino-americana;
o aprecierea relatiilor diplomatice multilaterale ale Americii Latine cu Uniunea Europeana;
o evaluarea rolului acestor state in dezvoltarea si amplificarea relatiilor internationale contemporane.
Cuvintele cheie: razboi de independenta, fenomene de tranzitie si consolidare democratica, regim autoritar, relatia stat-biserica, incalcarea drepturilor omului, modele de integrare si cooperare regionala, cultura politica si capital social etc.
1. Introducere in diplomatia Americii Latine
America Latina este un concept care acopera un complex de realitati geografice, istorice,
social-politice si culturale. Perspectiva culturala reprezinta acel liant care din prisma lingvisticii confera in primul rind unitate acestui conglomerat. Asadar cind vorbim de America Latina avem in vedere acea realitate politico-istorica care acopera un urias spatiu geografic intre Rio Grande si Tara de Foc incluzind si zone din Marea Caraibilor, un teritoriu de peste 20 milioane km2 cu peste 20 de state intre care exista " suficiente trasaturi comune dar si numeroase deosebiri ".
Cind vorbim despre America Latina majoritatea dintre noi au o serie de prejudecati si de idei preconcepute, cele mai multe alimentate din plin de industria cinematografica sau de literatura. Astfel prima imagine care iti vine in minte cind te gindesti la America Latina este aceea a unei zone caracterizata prin violenta permanenta, lovituri de stat, guverne instabile, trafic de droguri, saracie, analfabetism, inapoiere, subdezvoltare, criza economica, formatiuni de gherila si orice alte clisee de acest tip. Cind incepi sa studiezi si sa cunosti in profunzime aceasta lume descoperi cu surprindere ca realitatea este departe de imaginatia scenaristilor si scriitorilor, si ca ai de a face cu o lume fascinanta, incintatoare, care iti ofera in permanenta surprize si noutati. Aceasta lume este una a contrastelor si a inegalitatilor, de altfel istoric vorbind regiunea Americii Latine a fost una in care a existat o inegalitate enorma, care s-a mentinut pina in zilele noastre in ciuda diverselor programe de eradicare a saraciei si de dezvoltare economica si sociala. Daca Africa este cel mai sarac continent, astazi America Latina este considerata cea mai inegala regiune din lume.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diplomatia multilaterala a statelor din America Latina.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Huntington, Samuel, Ordinea politica a societatilor in schimbare, Iasi: Polirom, 1999.
2. Love, Joseph, Faurirea Lumii a Treia; teorii si teoreticieni ai subdezvoltarii in Romania si Brazilia, Bucuresti: Univers, 2003.
3. Przeworski, Adam, Democratia si economia de piata: reformele politice si economice in Europa de Est si America Latina, Bucuresti: ALL, 1996.
4. Cardoso, Fernando Henrique, Enzo Faletto, Dependenta si dezvoltare in America Latina: incercare de interpretare sociologica, Bucuresti: Univers, 2000.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!