Diplomația militară - evoluție istorică și statut

Extras din referat Cum descarc?

CONCEPTUL DE DIPLOMATIE MILITARA
Evenimentele internationale din ultimele decenii au impus imbunatatirea si dezvoltarea activitatii diplomatice. Practica diplomatica cunoaste ca urmare a diversificarii relatiilor internationale, si o diversificare a atributiilor diplomatilor, fapt ce a determinat aparitia unor functii distincte de atasati speciali. Avand in vedere obiectivele urmarite sau metodele folosite de diplomatie, s-a impus abordarea ei si din alta perspectiva, astfel ca astazi exista diplomatie parlamentara, diplomatie economica sau diplomatie militara. 
Diplomatia militara este definita ca "totalitatea masurilor si mijloacelor utilizate pe cale diplomatica pentru realizarea anumitor scopuri in domeniul militar"1. Ea s-a afirmat ca o componenta permanenta, activa si reprezentativa a diplomatiei. Ea reprezinta o parte a diplomatiei clasice, ele nu pot fi separate, avand trasaturi si obiective comune, asa cum este sarcina de promovare a politicii externe a statului."Conceptul de <diplomatie> militara nu poate fi rupt de <diplomatia> clasica, chiar daca terminologia implica doua domenii ce par a fi intr-o contradictie principiala"2. Insa cele doua concepte se diferentiaza prin metodele si mijloacele de actiune folosite. Diplomatia militara consta intr-un ansamblu de activitati si actiuni efectuate de institutia militara atat in tara cat si peste hotare, pe baza unor tratate si acorduri bilaterale sau multilaterale incheiate cu diferite state, cu scopul de a spori increderea si cunoasterea reciproca, precum si pentru intarirea securitatii zonale, regionale si globale. Un rol important in diplomatia militara il au institutiile care isi desfasoara activitatea prin negocieri si tratative ce vizeaza politica externa cu scopul de a apara drepturile si interesele statului in relatiile internationale.
1. Dictionar Diplomatic, Editura Politica, Bucuresti, 1979, pag. 358
2. Asociatia Diplomatilor militari in rezerva si in retragere ,,Alexandru Ioan Cuza", Diplomatia Romana a apararii: un secol si jumatate sub zodia Minervei: scurt istoric, Editura Medro, Bucuresti, 2007, pag. 13 
EVOLUTIA ISTORICA 
Inca din cele mai vechi timpuri, din perioada antica, militarii erau folositi pentru a afla informatii cat mai exacte despre fortele detinute de dusmani, daca se pot realiza aliante si cel mai adesea interveneau in luptele dintre pretendentii la conducerea unui stat. Erau folositi soli, iscoade, sau ostatici3. Insa importanta atasatului militar a devenit cu adevarat sesizabila in secolul al XVII-lea in timpul Razboiului de 30 de Ani, atunci cand ducele de Richelieu a trimis militari in alte tari ca sa tina legatura cu puterile aliate, sa supravegheze evolutiile in domeniul militar si sa adune informatii. "Razboiul de 30 de Ani (1618-1648) este important pentru evolutia diplomatiei deoarece in aceasta perioada s-a nascut ideea ca viata internationala are nevoie de institutii capabile sa evite evenimentele si razboaiele dezastruoase"4. Richelieu sustinea ca diplomatia nu este o operatie ad-hoc, ci o activitate continua, iar evolutia militara a celorlalte state trebuie permanent supravegheata. 
La sfarsitul Evului Mediu, pacea de la Westfalia din 1648 a pus capat luptelor religioase si in Europa se instaureaza principiul echilibrului de forte si se afirma principiul suveranitatii si al egalitatii in drepturi a statelor, iar in aceste conditii rolul militarilor devine din ce in ce mai important pe plan international, ei fiind trimisi ca reprezentanti personali ai suveranilor pe langa omologii lor, cu scopul de observare si analizare a celorlalte forte armate sau chiar in calitate de ambasadori. In secolul al XVIII-lea a devenit o practica trimiterea de atasati militari in ambasade. Richelieu a fost considerat primul om de stat care a "pus bazele institutiei atasatilor militari"5 si el a trimis diferite persoane pentru a supraveghea activitatea militara a altor state.Pana la sfarsitul secolului, marea majoritate a statelor aveau atasat militar si aceasta tendinta s-a accentuat odata cu aparitia institutiilor de aparare nationala si crearea imperiilor coloniale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diplomatia Militara - Evolutie Istorica si Statut.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!