Dimensiunea Morală în Politica Externă

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
1) Relatia dintre politica externa si morala.
2) Influenta prioritatilor politicii externe asupra factorului moral.
3) Impactul sistemului de valori morale asupra procesului de realizare a politicii externe.
4) ,,Cultura Pacii" ca perspectiva si consecinta de implementare a moralei in politica externa.
Concluzii
Recomandari
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Dimensiunea morala in politica externa a Republicii Moldova este una din problematicele actuale abordate atat in plan stiintific, cat si politic. Secolele XX si XXI a fost marcate de transformari social-economice si politice in toate tarile lumii, inclusiv Republica Moldova. La etapa actuala o importanta crescanda este acordata procesului de formare a unui nou sistem de valori, determinat de tranzitia de la sistemul totalitar la cel democratic. In acest nou cadru mondial, componenta morala serveste drept nucleu al celor mai importante activitati politice atat interne, cat si externe. In contextul dominarii tendintelor de globalizare si a ordinii democratice in lume, Republica Moldova incearca sa-si realizeze obiectivele sale de politica interna si externa prin prisma dezvoltarii democratice, asimilarii si implementarii unui nou sistem de valori ce vizeaza orientarile intregii societati, de aceea au loc transformari determinante, de natura democratica, in toate sferele activitatii socio-umane. 
Republica Moldova este unul din statele care necesita o directionare a politicii sale externe din punct de vedere moral cat mai corecta, pentru a evita aparitia unor situatii conflictuale sau de neintelegere cu alte state. Prestatia ei ca actor international trebuie sa corespunda principiilor morale implementate deja la nivel international. 
Scopul lucrarii consta in examinarea teoretico-analitica a problematicii ce tin de domeniul politicii externe a Republicii Moldova, si proiectarea dezideratelor acesteia prin prisma dimensiunilor morale. 
In vederea realizarii scopului propus au fost formulate urmatoarele obiective:
1. Analiza relatiei dintre politica externa si morala;
2. Examinarea influentei prioritatilor politicii externe a Republicii Moldova asupra factorului moral;
3. Analiza impactului sistemului de valori al moralei asupra procesului de realizare a politicii externe a Republicii Moldova;
4. Interpretarea Culturii Pacii ca perspectiva si consecinta de implementare a morale in politica externa a Republicii Moldova.
Provocarile: conceptualizarea, analiza si evaluarea modalitatilor si efectelor corelatiei dintre politica externa si morala in conditiile Republicii Moldova. Cercetarea cuprinde o abordare complexa a realitatilor politicii externe a Republicii Moldova, a particularitatilor si dezideratelor acesteia din perspectiva factorului moral.
La realizarea referatului lucrarii au fost implementate, in primul rand, metodele generale stiintifice: analiza, sinteza, inductia, deductia, compararea, tipologizarea, metoda
logica. Anume prin metodele generale stiintifice s-a identificat cadrul conceptual al problemei analizate pentru fundamentarea argumentelor viitoare, dar si a conturarii fenomenelor de morala si politica externa insotite de aspectele teoretico-conceptuale.
In al doilea rand, au fost folosite metodele generale teoretice: normativa, istorica, institutionala, comparativa, empirica, sistemica.
Abordarea normativa a permis evaluarea fenomenului politicii externe din punct de vedere al conformitatii acestuia cu normele moralei: echitatea, libertatea, dreptatea si binele comun. Datorita implementarii abordarii normative in cercetarea in cauza, politica externa obtine o dimensiune etica, umana, atribuindu-i-se un inceput moral.
Metoda istorica consta in compararea diferitor caracteristici ale obiectului cercetarii in anumite perioade. Astfel, aceasta metoda a fost utila pentru analiza politicii externe in contextul dimensiunilor morale in anumite perioade istorice, dezvaluirea sensului evenimentelor trecute, a regularitatilor ce au condus la succesiunea acestora, regularitati ce si-au exercitat influenta asupra politicii externe si moralei, determinand modificari in continutul reglementarilor lor. De asemenea, aceasta metoda ne-a fost de folos la cercetarea prioritatilor politicii externe ale Republicii Moldova si influenta acestora asupra factorului moral in contextual evolutiei istorice, care a permis sa se proemineze interconexiunea dintre trecut, prezent si viitor.
Metoda institutionala a facilitat studierea institutiilor politice si analiza actelor normative care influenteaza asupra mersului si desfasurarii politicii externe a Republicii Moldova.
Metoda comparativa s-a materializat in explicarea esentei politicii externe si moralei prin
compararea lor, in vederea identificarii conexiunii dintre politica externa si morala pentru
cunoasterea in profunzime a mecanismelor care stau la baza actiunilor acestora. 
Metoda empirica ne-a permis sa observam principalele trasaturi caracteristice generale
ale moralei, moralei in politica externa, valorilor, precum si relevarea impactului acestora asupra
procesului de realizare a politicii externe. De asemenea, aceasta metoda ne-a oferit oportunitatea
de a colecta date cantitative pentru determinarea particularului si generalului in caracteristicile
politicii externe a Republicii Moldova in contextul dimensiunilor morale. 
Metoda sistemica a facut posibila cercetarea detaliata a problemei ce a necesitat utilizarea unei sume de metode si proceduri cu caracter interdisciplinar aplicabile pentru acumularea si sistematizarea primara a materialului empiric. Astfel, aceasta metoda a permis cercetarea evolutiei prioritatilor si caracteristicilor de baza ale politicii externe a Republicii Moldova in contextul dimensiunilor morale.
Analiza contextuala a contribuit la evaluarea situatiei si determinarea prioritatilor nationale privind dezvoltarea potentialului moral al politicii externe a Republicii Moldova in contextul perspectivelor si consecintelor de implementare a Culturii Pacii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiunea Morala in Politica Externa.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!