Destramarea Iugoslaviei

Extras din referat Cum descarc?

Despre destramarea Republicii Federative Socialiste Iugoslavia sau scris si se mai scriu foarte multe lucruri atat in presa internationala,cat si in numeroasele manuale de istorie ce au aparut dupa 1992.Am spus ''se mai scriu'' deoarece se pare ca acest proces de destramare inca nu a luat sfarsit ,drept dovada fiind declaratia de independenta a regiunii Muntenegru precum si situatia instabila din Kosovo.
Am ales aceasta tema pentru elaborarea referatului,datorita evenimentelor ce s-au petrecut in ultimele zile pe teritoriul provinciei sarbe Kosovo,mai bine zis ''protestele'' ce au loc in aceste zile.Bineinteles ca proteste este prea putin spus pentru ca nu cred ca imaginea pe care am vazut-o, un albanez urcat pe o biserica crestina impingand cu piciorul crucea cu scopul de a o da jos de pe biserica,este doar un simplu protest.Acele biserici care au fost construite pe teritoriul Serbiei cu mult inainte de venirea albanezilor pe acele teritorii.Si imi pare rau petru ca tot ei''albanezii'' din Kosovo sunt sustinuti in tot ceea ce fac de catre SUA si de o parte din puterile europene,de aceea rog sa-mi fie scuzat subiectivismul cu care am abordat acest referat. 
Asadar mi-am propus prin aceasta lucrare sa evidintiez unele cauze ce au dus la rezultatele cunoscute,dar si cum s-a derulat procesul in sine.
Inca de la inceput trebuie sa specific ca dupa izgonirea in anul 1945 a ocupantilor de pe teritoriul iugoslav este proclamata ,,Republica Populara Federativa Iugoslavia (din anul 1963 - Republica Socialista Federativa Iugoslavia -RSFI).Cu Federatia iugoslava oferea subiectilor sai prerogative nemaipomenit de largi, dar numai pe plan economic. Federatia era alcatuita din sase republici unionale (Serbia, Muntenegru, Slovenia, Macedonia, Bosnia si Hertegovina si Croatia) si doua tinuturi autonome unionale (Voivodina si Kosovo-Metohia).Ultimele, conform noii constitutiii adoptate in anul 1974, desi intrau in componenta Serbiei, dispuneau de drepturi practic egale cu cele ale republicilor unionale.
Cu o suprafata de 255.804 kmp si o populatie de 23.724.919 locuitori era unul dintre cele mai puternice state din Balcani dar si din lagarul tarilor socialiste.Primul conducator al statului a fost Ivan Ribar,urmat de Josip Bros Tito care a si devenit cel mai marcant dintre liderii pe care ia avut vreodata Iugoslavia.
Tito a aplicat in Iugoslavia un nou model al socialismului care se deosebea radical de cel sovietic si pe care Lenin il calificase drept ,,anarho-sindicalism". Intreprinderile si celelalte mari mijloace de productie se aflau in proprietatea colectivelor de munca si nu a ,,intregului popor". Unitatile industriale, agricole, de comert si servicii de talie mica si mijlocie alcatuiau sfera proprietatii private. Tara era deschisa si pentru investitiile de capital straine. Si din acest motiv Iugoslavia a fost cea mai prospera tara socialista care se deosebea printr-o imbinare a economiei de piata cu unele garantii de siguranta sociala pe care le oferea orinduirea comunista. Peste un milion de iugoslavi lucrau in calitate de emigranti economici in Germania si tarile scandinave. Transferurile valutare trimise de ei acasa alcatuiau o importanta sursa de venit pentru bugetul iugoslav. Agricultura se deosebea prin eficienta inalta, datorita faptului ca Tito inca in anul 1947 a renuntat la colectivizarea rigida si fortata pe care o promovase pina atunci sub influenta practicii sovietice. O deosebita dezvoltare capatase turismul care aducea si el miliarde de dolari in bugetul federal. Tara era deosebit de atragatoare pentru straini. Vara, minunatele plaje ale Dalmatiei croate si Istriei slovene erau literalmente invadate de catre acesti turisti care iarna se odihneau la statiunile balneare alpine din Slovenia sau Bosnia. Vilegiaturistii straini erau atrasi de preturile relativ ieftine si serviciile de calitate oferit de locurile de agrement si de odihna iugoslave. Hotarele Iugoslaviei erau larg deschise atit pentru intrare, cit si pentru iesire (un lucru nemaipomenit pe atunci intr-o o tara comunista).
In perioada ,,Razboiului Rece", Iugoslavia titoista se deosebea printr-o politica externa independenta si echidistanta de pozitiile marilor puteri. Acest fapt, precum si ,,erezia" anarho-sindicalista pe plan economic, a atras minia din partea lui Stalin. Acesta a excomunicat Iugoslavia din miscarea comunista internationala (in care pe urma ea singura nu a mai dorit sa mai revina, desi i s-au facut avansuri insistente din partea lui Hrusciov si Brejnev). SUA si celelalte mari puteri occidentale priveau Iugoslavia ca pe o portita in lagarul socialist inchis etans cu ajutorul ,,cortinei de fier" lasate de catre occidentali la initiativa lui W. Churchill peste frontierele cu tarile pro-sovietice. Iata de ce safeurile Apusului erau larg deschise pentru iugoslavi.
Datorita tuturor acestor factori luati in ansamblu, Iugoslavia se deosebea de restul tarilor socialiste printr-un belsug de bunuri materiale si servicii a caror calitate si cantitate se apropiau de standardele occidentale. Prin pilda iugoslava, Occidentul indemna restul tarilor comuniste la cooperare si desprindere de blocul sovietic. De mentionat ca aceasta politica a dat anumite rezultate. Urmind exemplul iugoslav, regimul lui Ceausescu din Romania, al lui Ianos Kadar din Ungaria si al lui Edward Gierek din Polonia au manifestat o disidenta prudenta fata de Cremlin.
Cauzele colapsului iugoslav
Nu toate insa erau bune si frumoase in fosta Iugoslavie. Sub vitrina stralucitoare a relativei bunastari materiale se ascundeau carente si contradictii foarte grave care pina la urma au dus la prabusirea mitului iugoslav. In aceasta ordine de idei se deosenesc mai multi factori, printre care:


Fisiere in arhiva (1):

  • Destramarea Iugoslaviei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!