Despre Islam in Europa

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata isi propune o abordare a problemei Islamului in Europa, o problema controversata, care a luat o amploare foarte mare in urma atentatelor din 11 septembrie 2001. Primul punct al acestei lucrari defineste sorgintea religiei islamice pentru a evita numeroasele confuzii de ordin etimologic. Al doilea punct abordeaza perspectiva istorica a relatiei religie - stat. La inceputul secolului 21, umanitatea se confrunta cu cateva tendinte complementare, in primul rand legate de renasterea radicalismului in majoritatea religiilor, rolul crescand al religiei in diversitatea civilizatiei universale, culturale, ideologice si religioase pe plan local si global. In al treilea treilea punct al acestei lucrari se va nuanta situatia actuala a numarului crescand de musulmani din Europa si premisele acestui process de integrare. Al patrulea punct va aborda integrarea problematica a musulmanilor in societatile europene, care reprezinta o dovada a incompatibilitatii dintre traditiile crestine si islamice. Penultimul punct al acestei lucrari va aborda teama lumii occidentale fata de Islam si refuzul de integrare a musulmanilor in tarile gazda. Migratia a fost privita recent ca o sursa de teama si instabilitate pentru statele din Occident, desi ea reprezinta mai mult o sursa cu continut ce apartine anilor 1960. De la evenimentul din 09-11, s-a scris foarte mult despre fundamentalismul religios in crestere si violenta intre populatia musulmana din Europa. Incepand cu aceasta zi, intreaga lume occidentala a fost contaminata cu o teama enorma de evenimentele ce ar putea avea loc din cauza unilor musulmani. In ultima instanta, ultimul punct va contura o analiza asupra Frantei, doarece este tara cu cel mai mare numar de imigranti din Europa, reprezentand aproape 10 % din totalul populatiei tarii. Problema culturala pare sa fie purtatoarea unui grad mai ridicat de complexitate si pentru ca diversitatea este privita ca unul din punctele forte ale Europei contemporane. Identitatea europeana este din ce in ce mai mult identificata cu capacitatea de a tolera gradul semnificativ de diversitate culturala, ceea ce demonstreaza existenta unor anumite valori pe care cetatenii Europei le pretuiesc si le respecta, ideile despre personalitate, democratie, dreptate si egalitate sociala, libertate si drepturile omului fiind bine definite.
2
Despre Islam
Atunci cand se vorbeste despre Islam si Occident, trebuie luate in considerare cateva distinctii importante. In primul rand, trebuie sa se faca distinctia intre Islam ca religie si islamism ca ideologie politica. Islamismul, este o teologie politica, se refera la versiunea radical extremista a Islamului politic. De foarte multe ori in mass media, Islamul este confundat cu islamismul. Acesta poate fi definit si ca o interpretare si folosire a religiei in scopuri politice, insa indiferent de explicatia adoptata, islamismul, desi are conexiuni cu Islamul, este diferit de acesta, principala diferenta constand in faptul ca islamismul este o ideologie politica, in timp ce Islamul este o religie. Islamismul, desi este invaluit de viziunea religioasa si prezentat in limbaj apocaliptic, are mai multe in comun cu ideologiile seculare despre teroare, decat are in comun cu religia islamica. De exemplu, asa cum armata irlandeza republicana nu poate fi egalata cu catolicismul roman, asa si islamismul ca ideologie nu trebuie privit in acelasi fel ca religia islamica.
Fethullah Gulen1 este de parere ca:"In Islamul adevarat nu exista teroare." Religia islamica interzice o asemenea barbaritate. A omori o persoana, potrivit religiei islamice, este egal cu qufr2 sau cu ateismul. Un musulman adevarat nu poate spune: ,,Voi ucide pe cineva si apoi voi ajunge in Rai." Cum ar putea o anumita persoana primi acordul lui Dumnezeu pentru a lua viata pretioasa a cuiva? In religia islamica acest lucru este pur si simplu imposibil. Islamismul este doar o interpretare particulara a Islamului. Insa islamul nu inseamna terorism, numai din simplul motiv ca terorismul este o tactica - nu o credinta, ci este o ideologie, sau mai bine spus, un rezultat al acesteia.
Fethullah Gulen despre Islamism:"Regret sa spun ca in tarile in care traiesc musulmani, unii lideri religiosi si musulmani imaturi nu au alta arma in mana decat interpretarea lor fundamentala a Islamului; ei o folosesc pentru a-i implica pe oameni in lupte care slujesc doar propriilor lor scopuri. De fapt, Islamul este o credinta adevarata si ar trebui traita cu adevarat. Spre calea de atingere a credintei, nu se pot folosi metode care nu fac referire la adevar. Nici o persoana nu ar trebui sa omoare o alta fiinta umana. Nimeni nu trebuie sa ii faca rau unei persoane nevinovate,
1 Nascut in Erzurum, Estul Turciei in anul 1941, domnul Fethullah Gulen a devenit un invatat islamic si ganditor, precum si un scriitor si poet prolific. El a invatat stiintele religioase de la cativa invatati musulmani si maestri spirituali foarte cunoscuti. Gulen a studiat de asemenea si principiile si teoriile stiintelor moderne sociale si fizice. Fethullah Gulen este unul dintre ganditorii contemporani musulmani care este reprezentantul dialogului dintre crestini si musulmani. Fondator al Miscarii care ii poarta numele, Miscarea Gullen este unul dintre cele mai interesante exemple de gandire liberala islamica din Orientul Mijlociu. Miscarea prezinta caracteristici islamice, nationaliste, liberale si moderne. 2 Kufr inseamna a acoperi sau a ascunde ceva. Reprezinta un act de kufr a respinge ceva pentru care exista dovezi temeinice ca trebuie crezut pentru a fi cu adevarat musulman.
3
chiar si in timpul razboiului. Nimeni nu trebuie ca ofere o fatwa (pronuntare legala), comandand acest lucru. Nimeni nu trebuie sa fie un sinucigas cu bomba. Nimeni nu trebuie sa intre in multime cu bombe legate de corpul sau. In ciuda religiilor oamenilor din multime, acest lucru nu este permis din punct de vedere religios."
Statele puternic marcate de islamism sunt astazi: Arabia Saudita, Libia, Sudanul, Iranul si Afganistanul. Mai putin marcate sunt in Africa de Nord: Marocul, Alegria, Tunisia si Egiptul.3 Giovanni Sartori in cartea sa intitulata "Ce facem cu strainii ?", face distinctia intre state musulmane si state islamice. Musulman inseamna: "adept al Islamului". Statele musulmane adera mai putin la Islam si mai putin rigid, decat statele islamice. Astfel statele musulmane nu sunt toate islamice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Islam in Europa.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!