Definirea Regimurilor de Securitate - NATO ONU OSCE si UE ca Organizatii de Securitate

Extras din referat Cum descarc?

In vremuri de schimbari, cand normele si obisnuintele impartasite pot sa nu fie suficiente pentru rezolvarea dilemelor internationale si atingerea cooperarii, institutiile joaca un rol-cheie. Acestea sunt structuri concrete, tangibile, cu functii si misiuni specifice. Aceste institutii s-au inmultit rapid in ultimele decenii si continua sa joace un rol din ce in ce mai important in afacerile internationale. Organizatiile internationale (OI) cuprind organizatii interguvernamentale (OIG-uri) precum ONU si organizatii neguvernamentale (ONG-uri) precum Comitetul International.
Din randul OIG-urilor regionale, Uniunea Europeana inglobeaza unele dintre cele mai importante organizatii, dar nu este singurul exemplu. Altele includ Asociatia Natiunilor din Asia de Sud - Est (ASEAN), Piata Comuna din America de Sud (MERCOSUR). Rolurile functionale ale OI-urilor sunt importante pentru efectul lor global asupra relatiilor internationale. 
ONU si alte organizatii internationale au si puncte tari si puncte slabe in sistemul international anarhic. Suveranitatea statala creeaza o nevoie reala de astfel de organizatii la nivel practic, pentru ca nu exista nici un guvern mondial central care sa indeplineasca functia de coordonare a actiunilor statelor in beneficiul tuturor. Totusi, suveranitatea statala limiteaza substantial puterea ONU si a altor OI-uri, deoarece guvernele isi rezerva puterea intre ele, si nu o deleaga ONU sau altcineva. ONU a avut si are un raport ambivalent cu aceste puncte tari si slabe - pe de o parte, asigurand un management remarcabil la nivel global, iar pe de alta parte, parand neajutorata in fata suveranitatii chiar si a celor mai mici state (ca sa nu mai vorbim de marile puteri).
Structura O.N.U. graviteaza in jurul Adunarii Generale a O.N.U., in care reprezentantii tuturor statelor stau impreuna intr-o incapere enorma, asculta discursuri si adopta rezolutii 
Adunarea Generala este alcatuita din totalitatea membrilor organizatiei. Adunarea Generala a ONU dezbate orice initiativa pe care un stat membru le aduce, face recomandari membrilor ONU sau Consiliului de Securitate. Primeste si examineaza raporturile anuale si speciale ale Consiliului de Securitate. Se intruneste in sesiuni anuale ordinare (luna septembrie) dar in cazuri de urgenta se intruneste in sesiuni extraordinare. 
Hotararile Adunarii Generale se iau cu o majoritate de 2/3 din membrii prezenti si votanti. 
Atributii ale acesteia mai sunt si alegerea de noi membrii si alegerea membrilor nepermanenti ai Consiliului de Securitate, mandat de 2 ani. 
Din punct de vedere organizational, face recomandari dar nu decide, doar dezbate si recomanda Consiliului de Securitate. 
Consiliul de Securitate 
Consiliul de Securitate este compus din 15 membrii ONU, dintre care 5 membrii permanenti si 10 membrii nepermanenti, alesi la 2 ani; membrii permanenti sunt Republica Populara Chineza, Franta, Marea Britanie, SUA si Federatia Rusa. 
"Consiliul de Securitate ONU din punct de vedere al componentei istorice a cunoscut importante modificari: din 1945, pana in 1971, membru permanent a fost Republica China pentru ca comunitatea internationala a refuzat sa recunoasca Republica Populara Chineza ca subiect de drept international, abia recunoasterea SUA a Republicii Populare Chineza este membru permanent. Alta schimbare in 1992, ca urmare a destramarii URSS locul in Consiliul de Securitate ca membru permanent a fost Federatia Rusa.
Atributiile Consiliului de Securitate: supune spre organizare raporturi anuale ale situatiei in lume; poate ancheta orice diferend care ar putea conduce la un conflict militar; poate decide ce masuri trebuiesc luate pentru a se da urmare rezolutiilor sale, aceste masuri pot cuprinde: intreruperea totala sau partiala a relatiilor economice si a comunicatiilor de orice fel cu statele care agreseaza (prevederea articolului 41 din Carta ONU, Irakul ocupa Kuweit si decide ca nici un stat sa nu aiba legatura economica cu Irak); poate decide actiuni militare menite sa restabileasca pacea si securitatea internationala ca Status. Ex: 135 de trupe comuniste din N ataca Coreea de S, ONU intervine militar desi nu are trupe militare si, Rusia boicota prin neparticipare, astfel in anii '50-'53 actiunile se desfasoara cu ajutorul ONU. 
Membrii permanenti ai Consiliului de Securitate au drept de veto, opozitia unuia dintre ei inseamna anularea deciziei, membrii nepermanenti pot vota oricum, din cauza acestui drept de veto, unele conflicte nu se pot rezolva. 
Membrii nepermanenti sunt alesi dupa regiunea geografica. Exista o opozitie la nivel international fata de aceasta institutie din partea statelor emergente ce, cer sa devina membre permanente ale consiliului (ex: Germania, Japonia, India, Indonezia, Brazilia si Africa de S). 
Structura este ca urmare o situatie geo-politica din perioada anului 1945, forte ce sunt pe cale de coborare, de asemenea, exista o pozitie din ce in ce mai categorica, comunitatea internationala solicita o anumita moralizare a acestei institutii si cere respingerea Republicii Populare Chineze, pentru problemele de nerespectare a drepturilor omului si ocuparea statului independent. 
Secretariatul General ONU
Secretariatul General are in conducere un secretariat general, recomandat de Consiliul de Securitate, mandat de 5 ani si poate fi reales o singura data. 
Secretarul ONU nu poate sa primeasca instructiuni de la nici un guvern al nici unui stat membru, nici macar propriului guvern. 
Functia de secretar general a aparut in 1946 si alegerea acestora creioneaza toate statele. 
Primul a fost al Norvegiei TRYGVE LIE pana in 1952, urmand un vecin, din Suedia DAG HAMMARSKJOLD pana in 1961 cand moare intr-un accident de avion, i-a urmat in functie ministrul de externe U TANT in perioada 1961-1971, un alt european, KURT WALDHEIM (din Australia), in perioada 1971-1981 (acesta a reusit in Croatia sa lichideze un numar foarte mare de sarbi, fiind decorat pentru aceasta), dupa ce a parasit functia de secretar general a fost numit presedinte al Austriei, i-a urmat in functie un om politic din Peru, AWER DEREZ DE CUELLAR, tot doua mandate in perioada 1981-1991 (inainte de a fi ales face o declaratie ca va incerca sa condamne URSS pentru interventia din Afganistan si pentru a sili URSS sa intre in defensiva). Un alt secretar vine din Africa si anume din Egipt, BUTROS GHALI, cu un singur mandat, crestin copt (ramura a crestinatatii, fiind mai vechi in rit si practica decat cea crestina) intra in conflict cu SUA prin pozitia net razboi fata de conflictul din Israel.
Penultimul vine tot din Africa, din Gana, numit KOFI ANNAN, casatorit cu o cetateana suedeza, nepoata a celebrului luptator, ceea ce ii asigura doua mandate. 
Ultimul BAN KI MOON, din Coreea de Sud care inca nu si-a incheiat nici primul mandat. 
Limbile oficiale utilizate in institutia ONU sunt engleza, franceza, spaniola, rusa, araba si chineza. 
Institutiile specifice ONU
1. Organizatia Internationala a Muncii - Geneva, se ocupa cu sprijinirea legislatiei muncii in caz ca apare un conflict cu statul 
2. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura - Roma, se ocupa cu probleme legate de alimentatie si de a trimite alimente in zonele de conflict. 
3. Fondul Monetar International - Washington, impune conditii, se semneaza un acord nu neaparat din punctul de vedere al regimului economic si din punct de vedere politic. 
4. Banca Mondiala - Washington intervine pentru ajutorarea statelor membre ONU.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definirea Regimurilor de Securitate - NATO ONU OSCE si UE ca Organizatii de Securitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!