Curtea de Justitie

Extras din referat Cum descarc?

De la intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie 2009, Uniunea Europeana are personalitate juridica si a preluat competentele conferite anterior Comunitatii Europene. Prin urmare, dreptul comunitar a devenit dreptul Uniunii Europene si include, de asemenea, toate dispozitiile adoptate in trecut in temeiul Tratatului privind Uniunea Europeana, in versiunea anterioara Tratatului de la Lisabona. In prezentarea care urmeaza, expresia ,,drept comunitar" va fi utilizata atunci cand este vorba despre jurisprudenta Curtii de Justitie anterioara intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona. 
Alaturi de Uniunea Europeana, Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom) continua sa existe. Avand in vedere ca, in principiu, competentele Curtii de Justitie in ceea ce priveste Euratom sunt aceleasi cu cele exercitate in cadrul Uniunii Europene - si pentru claritatea prezentarii - orice referire la dreptul Uniunii va acoperi si dreptul privind Euratom. 
In Tratatul de Functionare a Uniunii Europene gasim in sectiunea 5 a acestuia toate articolele relevante si care se numeste Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Aceasta sectiune cuprinde articolele 251 pana la 281. 
Regulile de intrunire a Curtii de Justitie a Uniunii Europene(ECJ notat) sunt prevazute in Statul Curtii de Justitie a Uniunii Europen si anume ECJ se poate intruni in Camere sau in Marea Camera conform cu articolul 251, deasemenea ECJ se mai poate intruni si in sedinte plenare atunci cand Statutul acesteia prevede. 
In conformitate cu articolul 252 ECJ este asistata de 8 avocati generali care au "rolul de a prezenta in mod public, cu deplina impartialitate si in deplina independenta, concluzii motivate cu privire la cauzele care, in conformitate cu Statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, necesita interventia sa. Deasemena Consiliul la cererea ECJ poate mari numarul avocatilor generali. 
Judecatorii si avocatii ECJ sunt alesi din randul personalitatilor nationale si care prezinta garantii de independenta si calificarea necesara pentru exercitarea celor mai inalte functii jurisdictionale, acestia fiind desemnati de comun acord de catre guvernele statelor membre. O inocuire partiala a judecatorilor si avocatilor are loc o data la 3 ani, mandatul judecatorilor si al avocatilor fiind pe 6 ani, conform cu artocolul 253. 
Un rol foarte important al ECJ este in solutionarea cazulrilor de infringement care se regaseste in articolele 258 259 si 260. 
In conformitate cu articolul 259 orice stat membru poate sesiza ECJ in cazul in care un alt stat membru a "incalcat oricare dintre obligatiile care ii revin in temeiul tratatelor." Deasemenea in conformitate cu articolul 260 paragraful 1 ECJ se poate autosesiza daca aceasta "constata ca un stat membru a incalcat oricare dintre obligatiile care ii revin in temeiul tratatelor". Tot in acest articol paragraful 2, alineatul 2 se precizeaza faptul ca daca statul membru nu a luat in considerare si nu a aplicat masurile impuse de ECJ conform cu paragraful 2 al aceluiasi articol, aceasta poate impune plata unei suma forfetara sau penalitai cu titlu cominatoriu statului in cauza. 
In articolul 261 este perecizata competenta de fond a ECJ privin sanctiunile prevazute de regulamentele adopatate de Consiliu sau de cele adoptate de Consiliu si Parlametul European in comun si in conformitate cu dispozitiile tratatelor . 
ECJ mai are competenta de a judeca litigii legate de aplicarea actelor adoptate in temeiul tratatelor care creeaza titluri comunitare de proprietae intelectuala, competenta acordata de catre Consiliu, care jotareaste in unanimitate conform procedurii legislative speciale si dupa consultarea Parlamentului European , aceasta competenta a ECJ este in conformitate cu articolul 262. 
Conform articolului 263 ECJ "contoleaza legalitatea actelor legislative, a actelor Consiliului, ale Comisiei si ale Bancii Centrale Europene, altele decat recomandarile si avizele, si a actelor Parlamentului European si ale Consiliului European menite sa produca efecte juridice fata de terti. Aceasta controleaza, de asemenea, legalitatea actelor organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii destinate sa produca efecte juridice fata de terti."
ECJ avand in acest scop competenta de pronuntare asupra actiunilor formulare de un stat membru, de Parlamentul European, de Consiliu sau de Comisie pe motive de necompetenta, de incalcare a unor norme fundamentale de procedura, de incalcare a tratatelor sau a oricarei norme de drept privind aplicarea acestuia ori de abuz de putere, aceste regelmentari sunt cuprinse in acelasi articol 263 alineatul 2.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea de Justitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!