Cum Vede România Democrația

Extras din referat Cum descarc?

Democratia nu si-a pus amprenta asupra Romaniei. Lucrurile au stat exact invers. Noi am creat un soi de guvernare democratica ceva mai aparte, ce seamana cu o neobosita pendulare intre comunism si un ideal utopic.Vina este in totalitate a noastra. Am fost dezamagiti de ceea ce inseamna democratie in realitate, ne-am simtit dezarmati in fata competitei presupuse de o piata libera, ne incredem in formalitatea institutiilor democratice, ne este strain termenul de pluralism etnic si vedem in democratie doar o sumedenie de drepturi si libertati individuale uitand de obligatiile noastre, necesare pentru ca ea sa existe.
Cuvintele care exprima esenta eseului puncteaza aspectele ce reflecta Romania democratica: dezamagire, iluzionare, pluralism etnic, lege nescrisa, piata libera, libertate de tip pozitiv, libertate de tip negativ.
Introducere
Voi incerca sa ilustrez felul in care s-a adaptat Romania fenomenului numit democratie. Schimbarea regimului politic, venirea la putere a poporului, a fost ceva indelung asteptat si foarte mult dorit. Insa acum democratia este privita ca un dusman abil ce a reusit sa insele asteptarile romanilor.
Voi incerca sa lamuresc de ce se aude acel murmur nostalgic, acel oftat: ,,Era mai bine pe vremea comunistilor."
Voi incerca sa ilustrez cum s-a vrut instaurarea unui intreg sistem, cel democratic, avand in vedere doar drepturile si beneficiile si ignorand faptul ca mai exista si anumite lucruri pe care ar trebui sa le facem pentru ca intreg mecanismul sa mearga. 
1. Prea multe iluzii
Toti au sperat la prea mult. Democratia era asociata in mod necesar cu bunastarea economica. S-a crezut ca toate visele si sperantele puse sub lacatele comunismului isi vor gasi implinirea in cadrul guvernarii democratice. S-a crezut ca vom asista la o inflorire in masa a culturii, intelectualii dobandindu-si o libertate deplina a cuvantului. Dar mai ales s-a crezut ca democratia va aduce odata cu ea si o crestere economica spectaculoasa, democratia nefiind in imaginatia romanilor nimeni altcineva decat un personaj pozitiv cu buzunarele pline de bani gata sa ii imparta tuturor. 
Insa intre visele romanilor si faptele ca atare discrepanta este uluitoare. S-au asociat in mod eronat anumite trasaturi democratiei. In mintea romanilor democratia este singurul vinovat pentru toate lucrurile nefaste din tara, din cauza ei toate lucrurile merg rau. Romanii, un popor ,,inocent", nu sunt responsabili de nimic din ceea ce se intampla. Ei au considerat ca revolutia este sacrificiul suprem. Ei au crezut ca dupa caderea comunismului si proclamarea democratiei, lucrurile vor merge in bine de la sine.
Regimul democratic este in primul rand o forma de guvernare si nu un ingredient minune care sa faca sa izvorasca rauri de lapte si miere pentru toti romanii infometati de comunism, dar ghiftuiti de vise. 
Terry Lynn si Schmitter , intr-un articol scris imediat dupa caderea comunismului, trag un semnal de alarma asupra unei marii iluzii: aceea ca odata cu instalarea democratiei intr-un stat, se va instala in mod automat si necesar si bunastarea. In viziunea lor, democratia nu aduce odata cu ea crestere economica, pace sociala, administarare mai eficienta, piata libera, armonie politica. Totusi se accepta faptul ca ea presupune mai multe sanse decat alte regimuri pentru obtinerea acestor lucruri dezirabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cum Vede Romania Democratia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!